image
Sursa foto: jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Sondaj // Pe timp de ciumă, Dodon repară complexul Eternitate; „Este o crimă”; „Satul arde, Dodon se piaptănă”

Pe timp de pandemie, când zilnic crește numărul persoanelor infectate cu noul virus COVID-19, a fost decretată stare de urgență pentru 60 de zile, medicii se plâng că nu au echipamente medicale corespunzătoare, medicamente și condiții adecvate pentru tratarea bolnavilor, dorința președintelui Igor Dodon de a repara complexul Eternitate rămâne prioritatea numărul unu. Pe 10 martie au fost închise toate instituțiile de învățământ, Guvernul și Primăria Capitalei au demarat campanii pentru a strânge fonduri de la cetățeni pentru spitalele și medicii, iar pe 13 martie la Agenția Achiziții Publice era înregistrat contractul semnat de Agenția Asigurare Resurse și Administrare Patrimoniu a Ministerului Apărării și firma „Magda” SRL pentru „reparația elementelor de bază din cadrul Complexului Memorial „Eternitate”. Valoarea lui constituie 2,33 milioane de lei, bani din bugetul de stat.

Marți, 31 martie, lucrările de reparație erau în toi. O panglică de culoare roșie înconjura intrarea principală, iar pe poartă era aplicată o foaie simplă, cu următorul mesaj: „Acces interzis. Lucrări de reparație”. Pe teritoriul Complexului puteau fi observați câțiva bărbați și schele care înconjurau obiectivele supuse renovării. Se muncea și în afara Complexului.

Jurnal.md a efectuat un sondaj online la care au participat diferite persoane din diferite domenii de activitate din Republica Moldova. I-am întrebat pe aceștia ce părere au despre faptul că pe timp de ciumă banii din bugetul de stat sunt folosiți pentru mofturile președintelui și nu pentru salvarea de vieți omenești.

Ion Tăbârță, analist politic:

Este o acțiune care nu reiese din agenda stringentă a guvernării, care acum trebuie să fie una axată pe combaterea pandemiei și atenuarea consecințelor ei, ci o acțiune propagandistică de inspirație rusă în stil putinist. Desigur, ziua de 9 mai trebuie comemorată, iar acei veterani rămași în viață, indiferent în ce tabără au luptat, să fie cinstiți în această zi, dar nicidecum de transformat într-o sărbătoare propagandistică cu substrat geopolitic. Este o cheltuială inutilă, în condițiile deficitului bugetar, pe care executivul a făcut-o la indicațiile șefului statului, cu un pregnant iz electoral.”

Ludmila Popovici, director RCTV Memoria:

Este o crimă, trebuie de stopat urgent.”

Valeriu Pașa, expert al comunității WatchDog.md:

Satul arde, Dodon se piaptană pentru alegeri.”

Irina Nechit, poetă:

E o impietate. Dodon ne îndeamnă să ne mobilizăm în războiul cu coronavirusul, dar de fapt promovează interesele lui Putin. Vrea să demonstreze că Rusia a câștigat în cel de-al doilea război mondial și că va domina lumea și de-acum înainte. Jocul dublu al lui Dodon e perfid și periculos. Îi sacrifică pe oameni, în loc să-i ajute. E gata să ofere cimitirul Sf. Lazăr și toate dealurile basarabene pentru mormintele celor ce vor cădea în vreme de pandemie, el știe că va rămâne viu și vrea puterea în continuare.”

Serafim Isac, primar Ghidighici:

Baionetele mai puteau rezista înca zeci de ani, însă viața oamenilor depinde de fiecare clipă. Reparația Eternității este pur și simplu o demonstrație a lui Dodon față de Putin.”

Sergiu Tofilat, analist în domeniul energetic şi financiar-bancar:

Dodon își face campanie electorală și îl doare-n cot de pandemie, medici și cetățeni. În loc să amâne cheltuielile care nu sunt urgente și să realoce banii pentru sistemul medical, guvernarea execută ordinele stupide a presedintelui.”

Nina Leon Stoica, învățătoare din Chișinău:

Cred că toată societatea e revoltată, chiar când citeam cele scrise pe internet, mă gândeam dar cum oare de dat jos? Cum?

Rosian Vasiloi, fost şef al Poliţiei de Frontieră:

„Sunt categoric împotrivă, nu este necesară această reparație. Dodon merge pe narativele lui Putin ca și în cazul baniilor pentru medaliile pentru veterani

Larisa Novac, Florești:

Părerea mea este că situația de urgență de 60 de zile a fost instituită pentru a avea un câmp mai mare de manevră în sensul redistribuirii mijloacelor financiare firmelor afiliate lor. Nu au nevoie de proceduri, de licitații, de Parlament și alte structuri, acum totul se reduce la situația de urgență. Dezaprob faptul că pe timp de ciumă se procură mașini de serviciu, se reconstruiește complexul Eternitate, ș.a. care NU se referă la situația de urgență. Nimic nu este mai important decât salvarea vieților omenești, iar în acest context toate eforturile și mijloacele financiare disponibile să fie îndreptate pentru procurarea echipamentelor de protecție, dispozitivelor medicale, s.a., susținerea socială a populației, sprijinirea întreprinderilor. VIAȚA are prioritate întotdeauna, în special pe timp de pandemie. Este salutabil faptul ca jurnaliștii să scoată în vileag și să informeze populația despre reparatii pe timp de ciumă.”

Gheorghe Donos, instructor muzical la grădinița nr.155, Chișinău:

Această idee cu renovarea monumentului în perioada pandemică este o faptă criminală, asta cum ar fi dacă în perioada celui de-al doilea război mondial s-ar fi făcut monumente în cinstea primului război. Aici el încercă să atragă minoritățile sociale care îl vor vota în toamnă, este clar că Dodon este un iubitor al minorităților, el promovând idei socialiste pro-rusești și prostindu-i pe unii moldoveni care, cu părere de rău, nu știu carte, doar sapa și biserica, cea pro-rusă. Păcat de doctori și de viețile pacienților care au nevoie de medicamente și tratamente foarte costisitoare, ar fi mai bine să le ofere premii din acești bani medicilor.”

Alexei Busuioc, fost primar de Capaclia:

Din start vreau să vă spun că nu sunt un fan al dlui Dodon, ba chiar mai mult, eu nu-l consider Președinte al Republicii Moldova. Acest Complex Memorial a fost conceput din start ca o ancoră care „trebuie să dăinuiască veșnic” în memoria poporului nostru!
Recunosc, cândva credeam și eu în faimoasa armată sovietică care chipurile a biruit Germania fascistă. Dar cu anii am înțeles alte lucruri, pe care le-am cunoscut mai ales după căderea cortinei de fier și după analize minuțioase ale faptelor petrecute în cel de al doilea război mondial. Prin acest gest de îngenunchere sub interesele geopolitice ale Rusiei, noi încă odată dăm dovada de un stat eșuat, care de fapt rămâne încă a fi din păcate o gubernie a Rusiei.
Acești bani ar fi putut fi redistribuiți către APL nivelul 1 pentru procurarea echipamentelor de protecție a oamenilor din teritoriu, care stau alături de medici pe linia întâi: vorbesc despre colaboratorii primăriilor, asistenții sociali, poliția locală, centrele medicilor de familie e.t.c
Nu am susținut mai toate guvernările începând cu anii 2003, cu atât mai mult această guvernare, orientată foarte greșit în spațiul geopolitic!
Curaj celor care stau pe linia întâi în această luptă cu coronavirusul și propun ca pe 9 mai să nu sărbătorim la îndemnurile acualului încă „președinte” al Republicii Moldova și a încă actualei guvernări, ci să sărbătorim pe data de 8 mai, Ziua Europei! Mi-aș dori ca să nu purtăm și să slăvim cumva „lenta de colorado” și ca semn de protest să avem toți legați la mâna stângă panglica de tricolor pentru data de 8 și 9 mai!

Noutăţile partenerilor

comentarii: