image
Sursa foto: Europa Libera

O bătrână de 80 de ani a mers patru km ca să discute cu un ales local, dar a fost alungată; Primarul: „Oameni dezinformați!”

Fac față cu greu sărăciei din cauza pensiei mizere de circa 1500 de lei. Banii uneori nu le ajung nici pentru medicamente, din cauza prețurilor mari la produsele alimentare și facturi. Este vorba de majoritatea pensionarilor din RM.

O bătrână de 80 de ani, din satul Mileștii Noi, comuna Răzeni, raionul Ialoveni, a traversat ieri patru kilometri pentru a fi primită în audiență de primarul localității. Bătrâna a vrut să roage autoritățile să-i ofere lemne pentru iarnă, fiind informată de un consilier că a fost inclusă în lista beneficiarilor de lemne. La primărie însă, în loc de un pahar de apă, bătrâna a avut parte de un comportament degradant din partea viceprimarului Eugen Gurău și a secretarului consiliului local, fapt care a mâhnit-o nespus și chiar a plâns în drum spre casă.

Agafia Căpraru, în vârstă de 80 de ani, a mers împreună cu fiica la primărie pentru a depune o cerere privind repartizarea lemnelor de foc, fiind informată încă vara că a fost inclusă în lista beneficiarilor. Femeia a fost întâmpinată de către viceprimarul comunei Răzeni, Eugen Gurău, care a luat-o la rost și a alungat-o din primărie.

Pensionara a făcut cale întoarsă pe jos, 4 km până acasă pe timp de iarnă și cu lapoviță, cu lacrimi în ochi și speriată de atitudinea batjocoritoare la care a fost supusă.

Fiica Agafiei Căpraru, Angela Prisăcaru, ne-a informat că localitatea Mileștii Noi este parte a comunei Răzeni și întotdeauna se simt ignorați de autorități. Oamenii nu au nici măcar transport ca să ajungă până la primărie.

„Mai ales când vine iarna și cad ninsorile suntem nevoiți să apelăm la serviciile de taxi pentru pensionari ca aceștia să meargă să-și primească pensia. Am avut un asistent social, dar și acela e plecat peste hotare. Regretăm această atitudine față de oameni, cel puțin trebuia să aibă răbdare să o informeze pe mama care este situația referitor la rugămintea ei, cel puțin s-o asculte”, ne-a spus revoltată fiica bătrânei.

Potrivit unui mesaj primit pe adresa redacției de la un grup de persoane din diasporă din această localitate, Agafia Căpraru se regăsește în lista transmisă la Primărie încă din luna august a acestui an.

Conform Deciziei Consiliului Local 3/10 din 10 iulie 2020, lemne de foc pentru iarna 2020-2021 urmau să primească o bună parte din locuitorii comunei.

„Doar că Primăria comunei doarme. Mereu doarme. Iar acum, când iarna a sosit, oamenii vin rând pe rând la primărie să-i ceară primarului Crețu lemnele promise încă în vară și ca rezultat au parte de un astfel de comportament brutal și degradant. Mai mult: în 12 luni, primarul Crețu a fost o singură dată în satul Mileștii Noi - în luna februarie 2020. De atunci și până pe 1 decembrie nu i-a fost văzută urma. Instigarea la ură, lipsa de respect fața de sătenii mei și inechitatea socială sunt principii amorale promovate de actuala conducere a primăriei. Grupul civic Mileștii Noi-Răzeni se va adresa public către Consiliul Raional Ialoveni, dar și la PAS, pentru a solicita ajutor în clarificarea problemelor ce vizează direct localitatea Mileștii Noi, comuna Răzeni, și tratamentul la care sunt supuși oamenii din ambele sate”, se arată în mesajul semnat de Ghenadie Gușan, locuitor din acest sat.

Solicitat de Jurnal.md, Ion Crețu, primarul localității, neagă acuzațiile.

„Nu eram la fața locului când a venit pensionara la primărie. Dar din discuția cu viceprimarul și secretarul, aceștia i-au reproșat, inclusiv fiicei, de ce poartă bătrâna pe drumuri pe timp de pandemie. Eu personal am abia două zile de când sunt la serviciu. Am fost bolnav de Covid. În sat avem peste 100 de cazuri. Nu sunt lipsite de riscuri astfel de plimbări”, a spus primarul.

Întrebat totuși de ce nu i s-a explicat civilizat pensionarei situația, cel puțin din respect pentru vârsta ei și pentru faptul că a traversat patru kiometri pe jos, primarul a declarat că regretă incidentul.

„Din păcate oamenii sunt dezinformați de unii consilieri, abia săptămâna trecută au fost identificate loturile de curățire a pădurii și, posibil, după sărbătorile de iarnă bătrânii își vor vedea lemnele. Nu sunt gratis, ci sunt oferite la un preț mai mic, de 450 de lei m.c. Înțeleg situația lor, dar primăria nu are bani ca să sumpere lemne”, a spus Ion Crețu.

„Din păcate unii fac politică din aceasta”, a conchis alesul local.

Ultima oară, bătrânilor din această localitate li s-au oferit lemne pentru iarnă prin anii 2007-2009. La momentul actual, un metru cub de lemne costă circa o mie de lei. Pensionarii ar trebui să facă economii drastice cel puțin două luni ca să se asigure cu lemne pentru iarnă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: