image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Valorile lui Dodon, văzute în Oxentea, unde a inaugurat cu fast sensul giratoriu; Fotoreportaj cu oameni lipsiți de drepturi

În luna septembrie, Igor Dodon a participat cu mare fast, alături de președintele raionului Dubăsari și un sobor de preoți, la inaugurarea unui sens giratoriu de la intrarea în satul Oxentea. Dar nu a bătut la ușa bătrânilor din sat care nu se pot deplasa, cărora nu are cine să le cumpere o pâine. Nu a întrebat nici de persoanele cu dizabilități cum se descurcă cu pensia lor mizerabilă, deși în campaniile electorale le face multe promisiuni anume acestor oameni. Un băiat țintuit la pat din Oxentea, Vasile Leca, i s-a adresat de mai multe ori cu mesaje de ajutor președintelui. Dodon i-a răspuns.

La sfârșitul anului trecut, bătrânii singuratici din raionul Dubăsari, care se deplasează cu dificultate, au fost anunțați că vor rămâne fără ajutorul lucrătorilor sociali, care veneau la ei de două-trei ori pe săptămână și le aduceau câte o căldare cu apă, le achitau facturile și le procurau cele necesare. Am publicat atunci un text, cu speranța că problema va fi remediată. Dar, situația în acest raion s-a agravat și mai mult.

Puțin timp după acești bătrâni, și unele persoane cu dizabilități severe din raionul Dubăsari, care beneficiau de un asistent personal, au rămas fără îngrijitor, unora dintre ei fiindu-le înjumățit acest serviciu.

Șefii asistenței sociale raionale dubăsărene refuzau să ne explice situația, închizând sau blocând telefonul(la fel au făcut și acum). Asistenții sociali de prin sate ne-au dezvăluit atunci răspunsurile primite de la șefii “de la raion”, faptul că anulările acestor funcții ar fi fost din cauza bugetului raional redus și că: “cei care au copii, ori moștenitori, să aibă ei grijă de bătrâni”. Am încercat să vorbim atunci și cu președintele raionului, Grigore Filipov, dar și el a fost la fel de opac.

Odată cu pandemia, mai ales în acele zile de restricții de circulație pe străzi, acești oameni rămași singuri în fața problemelor s-au trezit și mai neajutorați: nici măcar medicamente nu aveau pe cine să roage să le cumpere. Nici azi situația lor nu este mai bună: unii pur și simplu sunt lăsați să moară fără o bucată de pâine, în singurătate.

Filipov, despre „ștatele umflate”

La ședința Consiliului Raional Dubăsari din 04.09.2020, când o parte din consilieri au încercat să-l demită pe președintele raionului Grigore Filipov, am avut șansa să-i adresez întrebarea: ce a făcut pentru persoanele cu dizabilități și pentru bătrânii cărora li s-au retras acele servicii sociale? Și, fiindcă tot menționa cu mândrie despre vizitele președintelui Igor Dodon în raion, l-am întrebat dacă i-a relatat șefului statului această problemă? Răspunsul președintelui raionului a fost următorul, vedeți aici (minutul 34):

Tentativa de demitere a președintelui raionului Dubasari a eșuat din cauza lui consilierului independent Valeriu Driga, trebuie a ne cunoaștem cozile de topor. Consilierii raionali din opoziție l-au acuzat pe Filipov de mai multe ilegalități, iar picătura care a umplut paharul, potrivit lor, a fost atunci când nu a întreprins nicio măsură menită să mențină integritatea teritorială a Republicii Moldova în mod special a localităților Roghi, Vasilevca și Corjova. După ce Filipov și-a prezentat raportul de activitate, consilierii au propus să-i acorde vot de neîncredere, dar le-a lipsit un vot. Opoziția a mizat și pe votul candidatului independent Valeriu Driga, dar acesta s-a răzgândit între timp, deși anterior ar fi spus că va susține demiterea lui Grigore Filipov. Precizăm că anterior, Grigore Filipov a fost filmat în timp ce organiza aducerea transnistrenilor la secțiile de votare din Criuleni și le oferea câte 400 de lei pentru ca aceștia să voteze pe Igor Dodon și PSRM, la alegerile parlamentare din 2019. Grigore Filipov este membru al PSRM și este tatăl finului de cununie al lui Igor Dodon. De asemenea, el este tatăl lui Vadim Filipov membru la CEC, desemnat de PSRM. Sursa text jurnal.md Posted by Democrația Acasă on Friday, 4 September 2020

„Da, problema aceasta a fost abordată de mai multe ori. Și către Guvern. Rezolvăm, da, rezolvarea merge, fiindcă o să fie finanse adăugătoare. Dar când a fost un ștat umflat (mulți angajați) de atâtea persoane, și când să vină la mine și să spună: “domnule președinte, eu activez, dați-mi leafă”, și nu ai de unde îi da leafa ceea, ce măsuri poți să iei? Au fost angajate persoane la alte persoane care se puteau duce după pâine. A fost făcută o comisie, din consiliul raional, de la asistența socială, împreună cu comisiile de la primărie, unde au fost vizitate toate aceste persoane și s-a făcut proces verbal: dacă persoana dată are nevoie de îngrijire, ori nu”, acestea au fost explicațiile președintelui raionului Dubăsari, referitor la persoanele ajunse în ananghie, unii dintre care au plătit toată viața impozite în caznaua statului.

Am decis să vedem cum se descurcă acum, măcar câteva dintre aceste persoane, număr despre care, a zis președintele raionului, este „umflat”. Am ales să mergem doar într-un singur sat, conștienți că situația dintr-o localitate e aproximativă cu toate celelalte: în fiecare sat sunt zeci de persoane cu dizabilități, mulți dintre care nu au certificat, fiindcă nu au avut cum să obțină gradul de dizabilitate. În fiecare sat sunt zeci de bătrâni, care abia de se mișcă sprijiniți de bastoane, care așteaptă să li se aducă o cană cu apă și o bucată de pâine.

Am mers în satul Oxentea, acolo unde peste două zile după acea ședința a consiliului raional, unde era cât pe ce să-și piardă fotoliul președintele raionului Grigore Filipov, acesta, alături de președintele republicii Igor Dodon, au inaugurat cu mare fast un cerc giratoriu. Cercul „sponsorizat” de Dodon din impozitele noastre a costat 300.000 de lei, bani care ar fi ajuns pentru salariile pe trei ani a doi lucrători sociali, care ar fi putut să le ducă o pâine, medicamente, sau o căldare de apă, de două-trei ori pe săptămână, la toate persoane neajutorate din sat. Dar, șeful statului i-a preferat pe cei care “au cerut” cerc giratoriu, nu pe cei care mor de foame, mulți dintre care l-au votat.

„Îi doresc lui Dodon să trăiască măcar o lună cu pensia mea”

bătrână Oxenteabătrână Oxentea

În satul Oxentea există un băiat pe nume Vasile Leca, în vârstă de 35 de ani, care de 22 de ani stă țintuit la pat. Vasile este unul din cei care a îndrăznit să i se adreseze lui Igor Dodon de mai multe ori prin mesaje, dar, deși s-a bucurat când acesta i-a răspuns o dată pe o pagină de socializare, ulterior a rămas dezamăgit.

Boala de care suferă Vasile este una extrem de rară, în lume fiind diagnosticate doar vreo 800 de persoane cu Fibrodysplasia Ossificans Progressiva(FOP), numită popular și „sindromul omului de piatră”. Deși nu se poate mișca deloc din cauza mușchilor pietrificați, Vasile e un băiat documentat, citește mult și urmărește tot ce se întâmplă în lume, mișcând abia cu degetele pe mouse-ul unui calculator cumpărat din donațiile unor oameni cu suflet mare. Vasile este un luptător de invidiat: se zbate până în pânzele albe pentru drepturile sale și ale familiei, așa cum poate, de pe cuptor, scriind scrisori și trimițându-le prin internet autorităților.

În vară, când acea comisie despre care ne-a vorbit Grigore Filipov a decis să taie în jumătate și din salariul surorii sale, care îi este asistent personal, Vasile a insistat cu telefoane la direcția asistenței sociale, până aceștia i-au achitat salariul întreg. Tot venitul din framilie, luat împreună, nu le ajunge pentru cheltuielile zilnice. Vasile, dar și mama sa, și sora, au nevoie de mulți bani pentru medicamente, pentru că efortul fizic și suferințele le-au îmbolnăvit grav și pe ele.

Am fost la spital cu problemea mea de sănătate, coloana vertebrală, și am cheltuit 504 de lei doar pe medicamente, cu tot cu reducere. Scotoceam prin buzunare ultimul leu și nu știam cum să fac ca să-mi ajungă și pentru analgezice”, povestește mama băiatului, Ulita Leca.

La sfârșit de noiembrie, Vasile Leca i-a scris un mesaj președintelui Igor Dodon, unde l-a întrebat dacă pensia lui de 848 de lei se va mări de la 1 octombrie, așa cum a tot promis:

„Mi-a scris că da, că la fiecare se va indexa pensia. M-am bucurat. La începutul lui octombrie însă, când am văzut că mi-au majorat pensia doar cu 9 lei, am rămas dezamăgit. Primeam 848 de lei și acum primesc 857. I-am scris că această mărire este mizerabilă, e o rușine. Trăiți dumneavoastră cu pensia pe care o primesc eu, măcar o lună, să vedeți cum trăim noi!

Numai curentul îl achităm șase-șapte sute de lei lunar, internetul-180 de lei, televiziunea-185. Cum să ne ajungă acești bani? I-am scris mai multe scrisori lui Dodon, dar ei le trimit la raion, iar de la raion ne spun că: „nu-s bani, nu-s bani” și că n-au ce face. Dodon umblă cu escorta de mașini prin diferite sate, a fost și la noi, dar de ce nu vine să vadă cum trăiește lumea?Să intre măcar la cei care se descurcă cel mai greu! Să vină cineva să mă vadă! Au nevoie de voturi doar, nu le pasă de oameni. Dumnezeu știe ce va fi după alegeri, ce surprize ne mai așteaptă. Eu simt că or să taie din pensii, din salariu. Ei adaogă, ei taie..”, spune Vasile.

Familia Leca stă cu frica în sân, pentru că angajații asistenței sociale le tot transmit că, de la anul nou, s-ar putea să fie cu totul lipsiți de acel salariu pe care îl primește sora în calitate de asistent personal a lui Vasile, un ajutor atât de necesar familiei.

Bătrânii plătesc pentru o căldare de apă, adusă din propria curte

La Oxentea, am intrat în casa mai multor persoane care au fost lipsite de serviciile lucrătorilor sociali, sau care au nevoie de ei, unii dintre care au copii, alți nu. Din ei, confirm că am văzut și din cei care, consider, nu au nevoie să îi deservească cineva. Majoritatea însă, afectați de boală ori de bătrânețe, abia de calcă pe picioare de dureri, darămite să aibă puteri să ducă o căldare cu apă. Nu toți au fost de acord să apară în mass-media.

bătrână Oxenteabătrână Oxentea

Lidia Ion are 80 de ani. Lidia a avut probleme grave de sănătate de mică, după ce a căzut și și-a traumat coloana vertebrală. Cu toate acestea, a lucrat așa cum a putut la colhoz alături de mama sa toată viața, la tutun. Din cauza dizabilității, nu a fost angajată oficial. Lidia se deplasează foarte greu acum. În ziua în care am vizitat-o, venise o nepoată s-o ajute. Nepoata, emigrată în Spania, o vizitează mai rar și spune că bătrâna are foarte mare nevoie de ajutorul unui lucrător social, chiar dacă o mai ajută și alte rude. “Și eu am fost angajată în astfel de serviciu în Spania, să ajut bătrânii. Dar acolo, statul își asumă grija pentru bătrâni, în astfel de situații. Le demonstrează acestor oameni că și ei contează”, mărturisește nepoata Lidiei despre experiența ei.

bătrână Oxenteabătrână Oxentea

Stepco Ana, 77 de ani, se deplasează cu mare efort sprijinită de cârje. Are trei copii, dar care sunt plecați departe. Bătrâna spune că nu are puteri să aducă nicio căldare de apă în casă, de la fântâna din propria curte.

„Într-o zi, l-am rugat pe unul să-mi aducă apă și mi-a cerut zece lei. Ca să cumpăr trei pâini, în valoare de 12 lei, trebuie să achit tot atâta pentru ca să mi le cumpere cineva. Mă culc uneori flămândă că nu am cui să dau să-mi cumpere o pâine. Ies cu greu la poartă și aștept ore în șir până va merge cineva pe drum să-l rog să-mi cumpere o pâine. Cu pandemia asta, nici băieții nu au putut veni la mine. Să nu ajungă nici puiul cel de șarpe ca mine!”, zice plângând bătrâna.

bătrână Oxenteabătrână Oxentea

Rusu Vera, 70 de ani, nu are copii. A fost țintuită la pat din cauza unui atac cerebral, dar și-a revenit treptat. Acum, se deplaseză greu, dar se bucură că reușește măcar așa, spune ea. Are noroc că e vecină cu fratele ei, care o ajută în toate. Dar, afirmă Vera, când venea lucrătoarea socială, avea măcar cu cine schimba o vorbă: “Poți să înebunești singură toată ziua în casă. Omul are nevoie de comunicare”, crede ea.

bătrână Oxenteabătrână Oxentea

Sorocean Ulita, 66 de ani, a muncit ca “un cal” în colhoz, spune ea, dar liderii nu i-au achitat contribuțiile. De aceea, are o pensie foarte mica, de 900 de lei. Ulita se deplasează ca un melc, fiindcă are dureri insuportabile de picioare. După ce i-a murit fratele, spune Ulita, care venea s-o mai ajute prin gospodărie, a rămas singură pe lume. Când i-a fost retras și serviciul lucrătorului social, avea să moară. Atunci, vecinii au alertat-o pe cumnata sa, care a angajat o femeie din sat s-o ajute. Din pensia Ulitei, și încă șase sute de lei adăugați de cumnată, Ecaterina, femeia care o ajută, trebuie să-i facă curat și de mâncare. Dar, spune ea, sunt foarte puțini bani pentru munca care o depune. S-a adresat la primărie să-i dea un salariu de îngirjitor, dar în zadar. Ecaterina are și ea dificultăți financiare și doi copii pe care trebuie să-i crească.

Miercuri, 11 noiembrie 2020, când am vizitat aceste persoane, în satul Oxentea a circulat o coloană de mașini cu numere înregistrate în autoproclamata republică transnitreană. Pe drapelele de pe mașini scria, în limba rusă: „Игорь Додон - Надежный Президент”. Mulți dintre cei cu care am vorbit l-ar vota pe Dodon la alegerile de duminică, doar unul dintre ei a mers însă în primul tur să voteze.

Noutăţile partenerilor

comentarii: