image
Sursa foto: OMS Moldova

Alarmant! Crește numărul angajaților sistemului de sănătate infectați cu coronavirus

Crește numărul angajaților sistemului de sănătate infectați cu coronavirus. Până astăzi au fost înregistrate 435 de cazuri de infectare cu COVID-19, în rândul angajaților sistemului de sănătate, anunță Ministerul Sănătății.

Cele 435  de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate la:

medici - 109

asistenţi medicali -154

felceri - 29

paramedici - 1

farmacişti - 8

personal auxiliar - 134.

Amintim că vineri, 10 aprilie, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu anunța că infectare cu COVID-19 în rândul lucrătorilor medicali au loc din cauza unor breșe în utilizarea echipamentelor de protecție individuală. Potrivit acesteia, angajații sistemului medical atrag foarte mult atenția la cum se echipează, însă mai puțin atunci când se dezbracă de echipament. Dumbrăveanu informa atunci că toți anagajații sistemului medical sunt echipați corespunzător și dispun de echipamentul necesar pentru a-și exercita meseria.

După declarațiile făcute de ministră, mai mulți angajați ai sistemului de sănătatea au venit cu mesaje în adresa acesteia. „După blamarea și „susținerea" personalului medical de către doamna Minustru al Sănătății, am înțeles că nu merită să-ți expui viața și familia la risc. Dar după acest ,,război” cine va rămâne să mai lucreze în cadrul acestui sistemul medical murdar? Pe salarii mizere și călcați în picioare de propriul minister. După 25 ani de devotament în acest sistem, azi mă gândesc să-mi las halatul alb”, spunea sâmbătă, Renata Zabelinsky, cadru medical.

Iar un angajat de la ambulanță a informat-o pe ministră prin intermediul unui video despre realitatea cu care se confruntă angajații din cadrul Asistenței Medicale de Urgență, ceea ce pare a fi departe de declarațiile făcute de acesta. Peste câteva ore de la publicarea imaginilor video care au devenit virale în mediul online, postarea a fost blocată, iar angajatul medical susține că mama acestuia a fost amenințată. La o zi după difuzarea imaginilor video, bărbatul a revenit cu un mesaj afirmând că intituția din care face parte a fost dotată cu echipament necesar, iar câțiva angajați ai subdiviziunilor Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au confirmat cele expuse de Eugen Cebotari în clipul video.

Totodată, un fost angajat al Institutului de Medicină Urgentă a scris pe pagina sa de Facebook că: Puțini cunosc că Republica Moldova este unică țară de pe glob în care tuburile de intubare nu sunt de unică folosință. Da, da. Ați auzit bine, a murit pacientul, tubul l-a sterilizat în oleacă de perhidrol și îl intubăm pe următorul. Faptul că se reutilizează ceea ce e de unică folosință nu este o noutate pentru nimeni”. Șeful Departamentului de Terapie intensivă și Reanimare al IMU, Adrian Belîi, neagă acuzațiile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: