image
Sursa foto: gov.md

Dumbrăveanu, despre infectările cu COVID-19 în rândul angajaților medicali: „S-a ignorat protecția individuală”

Cazurile de infectare cu COVID-19 în rândul lucrătorilor medicali au loc din cauza unor breșe în utilizarea echipamentelor de protecție individuală, anunță ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit acesteia, angajații sistemului medical atrag foarte mult atenția la cum se echipează, însă mai puțin atunci când se dezbracă de echipament.

„Infectările cu COVID-19 în rândul angajaților medicali a fost condiționată, în mare parte, de ignorarea unor aspecte ce țin de protecția individuală, care urma a fi respectată de personalul medical, indiferent dacă sunt sau nu cu profil COVID”, menționează Dumbrăveanu.

Astfel, în acest context specialiștii urmează să vină cu instrucțiuni riguroase pentru personalul medical. De asemenea, va fi instituit un grup de control, care va supraveghea cum sunt respectate măsurile de către lucrătorii medicali.

După ședința Punctului Național Focal, ministra a declarat că personalul din sistemul de asisteță medicală prespitalicească a fost asigurat cu echipamente de protecție. Însă, există breșe în utilizarea echipamentele, inclusiv la îmbrăcarea și scoaterea acestuia.

Ministra mai spune că au fost înregistrate îmbolnăviri în instituțiile medicale care nu au avut profilul COVID-19. Astfel s-a întâmplat de exemplu la Spitalul Clinic de Psihiatrie, dar și în unele spitale raionale. Potrivit ministrei, acest fapt a fost condiţionat de ignorarea măsurilor de protecţie.

Viorica Dumbrăveanu a spus că, până la instituirea stării de urgență și după, au fost organizate instruiri pentru personalul medical, însă și astăzi specialiștii vor veni cu instrucțiuni riguroase, dar necesare.

În total, până acum au fost raportate aproape 350 de cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate. Este vorba despre medici, asistente, felceri, paramedici, farmaciști și personal auxiliar.

Până în prezent au fost raportate 1289 de cazuri confirmate de COVID-19. Totodată, au fost înregistrate 29 de decese din cauza COVID-19, dintre care trei victime sunt medici. Ministerul Sănătății raportează 56 de pacienți tratați.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: