image
Sursa foto: Jurnal.md

PSRM, în frunte cu Dodon, atentează la istorie: Jumătate din angajații Institutului de Istorie riscă să ajungă în stradă

Circa jumătate din angajații Institutului de Istorie al Academiei de Științe rămân fără un loc de muncă în urma desfășurării concursului proiectelor de cercetare finanțate prin intermediul Programului de Stat (2020-2023). Proiectul prevedea elaborarea a cinci manuale.

Secția de Istorie medievală și de Istorie modernă a Institutului trebuia să elaboreze două volume de Istoria Moldovei din antichitate până în 1917, iar secția de Istorie Contemporană trebuia să elaboreze trei volume de istorie care să cuprindă perioada din 2017 până în zilele noastre. Apreciat înalt de experții din România, proiectul propus de Secția de Istorie Contemporană nu a plăcut evaluatorului din RM, selectat de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare. Ca rezultat, proiectul a picat, iar cercetătorii sunt aruncați în stradă.

Angajații Institutului consideră că are un loc un proces de lichidare pe etape a instituției și că actuala guvernare întreprinde o tentativă de a controla politic procesul cunoașterii istorice.

Solicitat de Jurnal md, istoricul și profesorul universitar Ion Șișcanu ne-a relatat că problema cercetătorilor de la Institutul de Istorie se încadrează în una mai largă și anume în cea de război hibrid la care este supusă actualmente RM. „Actualei guvernări a RM nu-i place istoria contemporană a românilor de la est de Prut. De ce? Pentru că istoricii care se ocupă de istoria contemporană spun adevărul”, menționează Șișcanu.

„Istoricii spun adevărul despre anul 1940, spun adevărul despre operațiunea Iași-Chișinău, or anul acesta conducerea vrea să marcheze după propriul plac și cu mare pompă acest eveniment. Spun adevărul despre războiul de pe Nistru, care a fost numit de unii politicieni „război civil”, o noțiune absolut greșită. Noi abordăm aceste probleme din punctul de vedere al adevărului istoric care nu corespunde cu concepția oficială promovată de conducere, de către premier, de o bună parte din Parlament. Și atunci au decis să rezolve problema”, a mai declarat istoricul.

Potrivit lui Ion Șișcanu, inițial Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare a fost concepută pentru a organiza concursuri ale proiectelor.

Ulterior, când au venit socialiștii la putere, au modificat regulamentul și au organizat de fapt un concurs al statelor de funcție. Dacă proiectul nu este admis, se taie funcțiile și în felul acesta oamenii din instituțiile de cercetare sunt dați afară de la locul de muncă.

„Aceasta e de fapt toată politica lor! Astfel întreaga secție de Istorie contemporană suntem dați afară. Dar cred că vor fi mai mulți. Salarizarea este proastă, iar finanțarea este și mai proastă. Exclud istoria contemporană din procesul de cercetare, apoi încet-încet va fi exclusă și din procesul de învățare - din gimnazii, licee și universități. Și iată că revenim la istoriografia aceea sovietică. Bineînțeles, se va numi altfel: istorie integrată, poate a Moldovei etc, în felul acesta ne exclud din procesul de cercetare”, a mai spus istoricul.

„Ce nu le-a reușit comuniștilor, vor să facă socialiștii”

El ne mai spune că aceasta nu este prima tentativă de acest gen. S-a mai întâmplat pe timpul guvernării comuniste. Încă atunci Victor Stepaniuc elaborase o așa-numită concepție de „politică națională a statului moldovenesc” care spunea foarte clar că „persoanele care nu acceptă politica națională oficială promovată de Partidul Comuniștilor să fie marginalizate”. „Ce nu au reușit atunci comuniștii, vor să reușească acum socialiștii”, punctează Șișcanu.

Potrivit lui, concursul organizat de Agenție este unul viciat, deoarece a fost exclusă din procedură posibilitatea contestării rezultatelor. De regulă nu se știe cine sunt evaluatorii. În cazul dat proiectul de cercetare a fost evaluat de cineva care a menționat că „proiectul nu se acceptă deoarece nu a prevăzut posibilitatea organizării experimentelor”.

„Ne-am întrebat care experimente în Istoria contemporană? Să organizăm încă o dată ocuparea teritoriilor românești? Să organzăm încă o operațiune Iași-Chișinău sau o colectivizare cu deportări, sau un experiment de felul foametei din 1947, sau un război pe Nistru? Este ridicolă și revoltătoare această atitudine a conducerii”, a mai spus Ion Șișcanu.

Istoria contemporană - în afara procesului de cercetare

Istoricul se arată îngrijorat că astfel secția de Istorie contemporană pe care a condus-o timp de mai mulți ani a fost scoasă în afara procesului de cercetare. Iar posibilitatea de a contesta concursul a fost anulată, pentru că acest lucru ar fi provocat un scandal. Acesta este primul concurs de acest gen organizat de Agenție la care participă Institutul de Istorie al AȘM.

Aceeași opinie este împărtășită și de istoricul și academicianul Andrei Eșanu, care confirmă că circă jumătate din colaboratorii institutului, doctori în istorie, doctori habilitați formați în perioada post-sovietică riscă să ajungă în stradă.

„Proiectul de elaborare a celor cinci volume de istorie este foarte bun. Acum noi vom elabora volumele I și II, iar volumele III, IV și V nu va avea cine să le scrie, pentru că toate persoanele acestea sunt aruncate în stradă. Totodată, ne-a atras atenția că expertiza realizată de evaluatorul ales de Agenție conține o mulțime de greșeli de exprimare, de ortografie, este un text agramat. Societatea trebuie să știe că astfel pierdem cercetători care s-au format în ultimii 30 de ani de libertate, de democrație, de libertate de gândire și de acces la arhive”, a spus Andrei Eșanu.

Recent Organizația sindicală a Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei a emis o Rezoluție în care se spune că domeniul cercetării și inovării în Republica Moldova cunoaște o profundă criză provocată de desființarea Academiei de Științe a Moldovei, ca centru de organizare și coordonare a cercetării.

„În aproape cele trei decenii de după proclamarea Independenței de stat, cu efortul decisiv al Institutului de Istorie, s-a revenit la adevărul istoric și la istoria noastră națională. Iar încercarea de a distruge, pe etape, Institutul de Istorie, aplicând mecanismele unui concurs trucat și invocând penuria financiară, nu reprezintă nimic altceva decât o tentativă condamnabilă de a pune sub controlul factorului politic de moment procesul cunoașterii istorice și filosofice”, se spune în rezoluție.

Organizația sindicală a Institutului solicită conducerii să revizuiască modalitatea actuală de finanțare a domeniului de cercetare și inovare, în conformitate cu bunele practici în domeniu, și să asigure drepturile de muncă și sociale garantate de stat angajaților instituției. În caz de ignorare a cerințelor, angajații Institutului de istorie anunță că vor recurge la acțiuni de protest publice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: