image
Sursa foto: youtube.com/@JurnalTV

Analist politic: Dacă RM va cădea în mrejele Rusiei, va fi o lovitură puternică pentru Ucraina; SUA nu pot permite asta

„Dacă Moldova va cădea cumva în mrejele Rusiei, asta va fi o lovitură puternică aplicată Ucrainei, va fi un ghimpe înfipt în spatele țării vecine. America nu poate să permită acest lucru”, a spus analistul politic Anatol Țăranu, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, în contextul în care Casa Alba și ambasadorul SUA la Chișinău au făcut recent declarații privind situația din țara noastră.

Într-o declarație de la Casa Albă se arată că: „În timp ce Moldova își continuă calea de integrare europeană, credem că Rusia examinează opțiuni de slăbire a guvernului moldovenesc, obiectivul final fiind, probabil, instaurarea în capitală a unei administrații mai prietenoase Rusiei”.

Astfel, Anatol Țăranu a fost întrebat de moderatorul emisiunii ce crede despre faptul că declarațiile au venit chiar de la Casa Albă în aceste zile.

„Este o demonstrare în plus că crește interesul SUA pentru RM. De ce se întâmplă acest lucru? SUA este cel mai mare jucător geopolitic din lume. Acum jocul geopolitic se face în Ucraina, care este un punct nevralgic pe harta lumii. Dacă Moldova va cădea cumva în mrejele Rusiei, asta va fi o lovitură puternică aplicată Ucrainei, va fi un ghimpe înfipt în spatele țării vecine. America nu poate să permită acest lucru. SUA vor face tot posibilul ca să ajute RM și acest ajutor se resimte pe toate dimensiunile. Problema SUA este că în Moldova la alegeri nu votează americanii, ci cetățenii moldoveni. Noi trebuie să parcurgem partea noastră a drumului. Ajutoarele externe vor veni, dar lecțiile de acasă trebuie să le facem noi. Americanii nu vor veni să rezolve pentru noi problema electorală. Aceasta este o chestie fundamentală pe care trebuie să o înțelegem. Pentru noi contează ceea ce se va întâmpla în această toamnă, când vor fi puse bazele următoarelor alegeri prezidențiale și parlamentare”, a declarat analistul politic.

Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Kent D. Logsdon, a declarat recent că Republica Moldova este pregătită să reziste presiunilor atât din exterior, cât și din interior, dar reformele trebuie să continue.

Întrebat la ce reforme s-a referit ambasadoul SUA la Chișinău, Anatol Țăranu a răspuns: „Eu cred că reforma principală pe care trebuie să o facem ține de justiție, dar și reforma economică. Vine timpul când Republica Moldova trebuie să înceapă să trăiască din propriile resurse”.

Totodată, ambasadorul SUA a mai accentuat că America va continua să sprijine autoritățile de la Chișinău în promovarea democrației, reformele judiciare și elaborarea politicilor anti-corupție.

Emisiunea „Ora Expertizei” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: