image
Sursa foto: jurnaltv.md

Ambasadorul SUA: R. Moldova poate face față provocărilor; E important să existe o armată care să poată proteja neutralitatea

Republica Moldova este pregătită să reziste presiunilor atât din exterior, cât și din interior, dar reformele trebuie să continue. Declarația aparține ambasadorului Statelor Unite la Chișinău, care a accentuat că America va continua să sprijine autoritățile de la Chișinău în promovarea democrației, reformele judiciare și elaborarea politicilor anti-corupție.

„Vorbim despre susținerea rezilienței și sustenabilității Republicii Moldova, prin ajutorul pe care noi și partenerii îl putem oferi. Moldova trebuie ajutată pentru a-și continua calea spre independență energetică, eficiență și securitate. Pentru a continua identificarea căilor de a promova democrația, reformele judiciare, politicile anti-corupție. Cred că aceste lucruri vor crea o societate mai puternică și vor ajuta Republica Moldova să reziste presiunilor”, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon.

Întrebat despre solicitările președintelui Maia Sandu, privind dotarea Republicii Moldova cu sisteme de apărare-antiaeriană, ambasadorul Logsdon a evitat să ofere un răspuns exact, dar a declarat că America va continua să sprijine dotarea armatei.

„Vom continua să lucrăm cu forțele armate și să fim atenți la solicitări. E important să existe o armată, care să poată proteja neutralitatea constituțională a Republicii Moldova și vrem să găsim căi pentru a ajuta”, a menționat Kent D. Logsdon.

Vineri, Casa Albă a emis o declarație prin care a anunțat că nu vede nicio amenințare militară imediată pentru Republica Moldova, dar există îngrijorări legate de planurile Rusiei de a destabiliza situația, obiectivul final fiind, probabil, instaurarea la Chișinău a unei administrații mai prietenoase Rusiei.

Casa Albă a anunțat că întreprinde mai multe măsuri ca răspuns la planul Rusiei de a destabiliza Republica Moldova și că a comunicat oficialilor de la Chișinău informațiile pe care le dețin Statele Unite, pentru ca instituțiile locale să poată investiga și împiedica planurile rusești.

Duminică, șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat despre un plan dejucat de destabilizare a situației din Republica Moldova. Potrivit lui, mai multe grupuri de persoane din Chișinău urmau a fi instruite de un agent venit din Rusia pentru a organiza dezordini în timpul protestelor. Fiecare provocator urma să fie remunerat cu zece mii de dolari. Cernăuțeanu a evitat să dea numele partidelor implicate, dar a menționat că e vorba despre cele de opoziție, care stau în spatele organizării protestelor. Aceste grupări au fost destructurate, documentate, iar toate persoanele au fost interogate, a declarat Cernăuțeanu.

Duminică, poliția a anunțat că a reținut 54 de participanți la protest, inclusiv 21 de minori, care dețineau obiecte interzise și aveau un comportament agresiv.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: