image
Sursa foto: jurnal.md/ Nadejda Roșcovanu

După lungi dezbateri, legea ONG-urilor a trecut de lectura a doua cu voturile a 95 de deputați // DOC

Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege cu privire la activitatea ONG-urilor, care reprezintă o condiție pentru obținerea finanțării 30 de milioane de euro din suportul macrofinanciar din partea UE.

Discuțiile pe marginea proiectului s-au lăsat cu dezbateri. Șeful Comisiei Juridice, Vasile Bolea, a fost acuzat de opoziție că a falsificat raportul final al comisiei pe marginea proiectului, întrucât a inclus în sinteză mai multe amendamente care nu fusese analizate.

A fost nevoie ca Parlamentul să ia o pauză, astfel ca membrii Comisiei Juridice să se convoace repetat în ședință. În cele din urmă, „pentru” au votat 95 de voturi.

Noua lege va reglementa cadrul juridic al organizațiilor necomerciale. Au fost simplificate procedurile de înregistrare și activitate a acestora, prin racordarea la practicile internaționale privind libertatea de asociere.

Oportunitatea Legii cu privire la organizațiile necomerciale rezidă în faptul că, fiind elaborată în perioada anilor 1996-1999, legislația națională în domeniul libertății de asociere, în pofida mai multor modificări, nu oferă soluții realităților moderne din sectorul respectiv.

Membrii Comisiei Juridice au avut de examinat 100 de amendamente la proiectul de lege, înaintate de societatea civilă și deputați după adoptarea acestuia în prima lectură, în sesiunea de primăvară-vară 2018.

Precizăm că, inițial, președintele Igor Dodon a avertizat că nu va promulga proiectul de lege privind ONG-urile, ultima condiționalitate din partea UE pentru ca Republica Moldova să poată primi cea de-a doua tranșă din pachetul de asistență macrofinanciară. La fel și premierul Ion Chicu a criticat opoziția și a acuzat-o că prin acest proiect dorește „lichidarea statului RM”.

De cealaltă, opoziția și experții independenți au menționat că Dodon și-ar face griji că ar putea rămâne fără finanțare în campania electorală, întrucât legea ONG-urilor nu permite donațiile către partidele politice.

Legea ONG-urilor by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: