image
Sursa foto: captură video Jurnal.md

Fost ministru, despre reacția lui Dodon privind legea ONG-urilor: „Și-a văzut amenințată campania electorală”

Președintele Igor Dodon și-ar face griji că ar putea rămâne fără finanțare în campania electorală, dacă legea ONG-urilor, care nu permite donațiile către partidele politice va fi votată. O declarație în acest sens a fost făcută de fostul ministru al Finanțelor și expertul economic, Veaceaslav Negruță, care face referire la fundația Galinei Dodon. Dânsul susține că „Dodon are anumite temeri în legătură cu această lege, ori știe foarte bine de activitatea unor fundații, care direct sau indirect sunt parte a construcției, inclusiv electorale și preelectorale care urmează”.

Legea ONG-urilor face parte din pachetul de condiții în cadrul asistenței macro-financiare din partea Uniunii Europene. Respectiva lege prevede că organizațiile necomerciale nu pot susține material sau gratuit partidele politice și candidați și nu se pot implica în campanie electorală.

„Probabil că undeva și-a văzut amenințată campania electorală. Legea a trecut toate procedurile necesare, pornind de la etapa de elaborare din 2018, a trecut și etapa de examinare în Guvern. Când președintele convoacă juriști și specialiști și a ajuns la anumite schițări, este o formă de interferență în anumite lucruri. Proiectul dacă a trecut deja prima lectură, el este fixat și la el nu se mai umblă, este o regulă, iar în a doua lectură se vin doar cu precizări”, a declarat expertul Veaceslav Negruță în cadrul talk-showului „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Și ex-ministrul finanțelor al Republicii Moldova, Natalia Gavriliță a spus că fundații precum cea a Galinei Dodon sau a lui Șor se ocupă „doar de cumpărarea voturilor în campania electorală”.

„În Comisia Juridică, condusă de Vasile Bolea din PSRM, singurul amendament în privința acestei legi a fost ca să intre în vigoare din 2021, adică după alegeri. Și problema nu este în art.6, dar în implicarea ONG-urilor în campania electorală ca cea a Galinei Dodon sau a lui Șor, care se ocupă doar de cumpărarea voturilor”, a declarat Gavriliță.

„Legea este mai mult una simbolică, iar scopul ei este de a echilibra formele organizaționale a ONG-urilor în Republica Moldova”, susține președintele Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, Igor Munteanu.

Acesta mai adaugă că „dacă Pavel Filip va prefera să tacă și să nu se certe cu partenerii de coaliție, de dânsul își vor șterge picioarele ca de o cârpă de bucătărie”.

Până la expirarea termenului în care Republica Moldova va putea accesa ajutor financiar de la UE a rămas puțin. Legea ONG-urilor face parte din pachetul de condiții în cadrul asistenței macro-financiare din partea Uniunii Europene, însă, este un document care irită guvernarea și pe care Igor Dodon a spus că nu-l va aproba. Dodon a mai adăugat că această lege ar putea distruge acordul de coaliție PD-PSRM. Mai mulți politicieni și experți susțin că ignorarea acestei legi este legată de patronajele fundației Galinei Dodon.

Noutăţile partenerilor

comentarii: