image
Sursa foto: astanatimes.com

Vladimir Socor: Este în avantajul RM ca cererea de aderare la UE să fie examinată separat de cea a Ucrainei

Autoritățile de la Chișinău au ales foarte bine momentul de a depune cerere de aderare la UE, dar nu este în avantajul Republicii Moldova ca cererea de aderare să fie examinată la pachet cu cea a Ucrainei. Este opinia analistului politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor, exprimată în cadrul unei intervenții la „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Momentul este foarte bine ales de către conducerea RM. În Europa Occidentală are loc o reevaluare masivă a atitudinii față de Rusia. Europa Occidentală este în șoc, își dă seama cât a greșit în evaluarea ei de până acum în ceea ce privește Rusia. Și e foarte bine că Republica Moldova, ca și Georgia, profită de acest moment, de regândire fundamentală în Europa Occidentală pentru a veni cu cererea de aderare la UE. Semnificația este în mare parte simbolică. Procesul de aderare va dura foarte mult, dar Europa Occidentală își dă seama că RM și Georgia au atât dreptul moral de a fi admise în UE și este chiar în interesul UE să le admită. Ucraina e un caz separat. Din punctul meu de vedere, este un lucru bun pentru Moldova și Georgia ca cererile de aderare să nu fie discutate la pachet cu Ucraina. Titlul moral al Ucrainei de a fi admisă în calitate de țară candidat este unul mai puternic decât al RM. Dar cazul Ucrainei este atât de complicat pentru UE, din cauza dimensiunilor Ucrainei, dar și din cauza viitorului incert al Ucrainei, din cauza posibilei dezmembrări teritoriale a Ucrainei. Sunt niște probleme uriașe pe care Moldova nu le pune în fața UE”, a declarat Vladimir Socor.

Uniunea Europeană a lansat procedura de examinare a cererilor de aderare a Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova, a anunțat aseară Președinția franceză a Consiliului UE.

Conform unui comunicat al preşedinţiei franceze a Consiliului UE, cele 27 de state membre au cerut luni Comisiei Europene să facă primul pas pe acest drum, prin elaborarea unui raport pe baza căruia statele membre vor decide dacă acordă statutul de ţară candidată Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

Cererea de aderare a Republicii Moldova la UE a fost semnată la Chișinău la 3 martie de către președintele Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: