image
Sursa foto: facebook.com/dodon.igor

Soarta legii privind asumarea răspunderii de către Guvern, pe muchie de cuțit; CC decide astăzi, în plină controversă

În plină controversă legată de integritatea președintelui Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, mai exact de gradul de subordonare a acestuia față de președintele Igor Dodon, judecătorii CC urmează să decidă astăzi soarta asumării răspunderii de către Guvernul Chicu.

Magistrații Curții Constituționale se vor întruni în ședință la ora 12:00, pentru a lua o decizie finală privind asumarea răspunderii de către Guvernul Chicu în contextul stării de urgență din cauza răspândirii virusului Covid-19.

Asta după ce joi, 9 aprilie, Curtea Constituțională a suspendat legea pentru care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea privind un set de măsuri în perioada stării de urgență.

Decizia Curții de a suspenda asumarea răspunderii de către Guvern a stârnit controverse și critici, or magistrații au luat decizia în baza unei sesizări depuse de deputatul Platformei DA Dinu Plângău, care s-a referit doar la trei prevederi și nu la întreaga lege.

După decizia CC, atât premierul Chicu, cât și președintele Dodon s-au lansat în manipulări și acuzații la adresa opoziției, încercând să inducă opiniei publice ideea că oamenii nu vor primi ajutorul de șomaj și alt sprijin din partea statului din partea opoziției. Asta în situația în care Platforma DA a contestat trei prevederi concrete din pachetul de măsuri anticriză: cu privire la modificarea privind vizibilitatea produselor din tutun, introducerea în regim duty free a mărfurilor accizate și introducerea taxelor pe resurse naturale.

Scandalul a fost alimentat de declarațiile președintelui Igor Dodon, care a recunoscut că l-a telefonat pe președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, și i-a cerut explicații, iar acesta i-ar fi divulgat și cum a decurs votul plenului CC.

Știrea a stârnit un val de critici din partea opoziției și a societății civile, iar liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a cerut ridicarea mandatului de judecător al CC lui Vladimir Țurcan și inițierea procedurii disciplinare pe numele acestuia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: