image
Sursa foto: Moldova.org

Andrei Năstase cere ridicarea mandatului de judecător al CC lui Vladimir Țurcan

Andrei Năstase cere ridicarea mandatului de judecător al Curții Constituționale lui Vladimir Țurcan după ce Igor Dodon a recunoscut că l-a telefonat personal pe Țurcan pentru a-i cere explicații privind suspendarea legii pentru care Guvernul Chicu și-a asumat răspundere. „Am invocat încălcarea obligației de a se abține de la orice acțiuni contrare statutului de judecător manifestate în admiterea unor contacte nepotrivite cu președintele Igor Dodon”, declară Năstase, într-un live pe facebook.

Andrei Năstase susține că președintele CC, Vladimir Țurcan, nu a avut niciun drept să-i dea explicații lui Dodon, astfel încălcând obligația de păstrare a secretului deliberării și al votului la adoptarea deciziilor față de care a manifestat interes președintele.

Țurcan Vladimir se face vinovat de încălcarea obligației statutare privind neadmiterea folosirii funcției sale în scop de propagandă de orice fel, stabilită la art. 17 lit. "e" din Legea nr. 317. Or, Țurcan Vladimir care în calitatea sa de judecător constituțional a jurat de apăra ordinea constituțională, a fost cel care în virtutea încălcării obligațiilor funcționale și sfidării statutului de judecător constituțional a alimentat propaganda totalitaristă a președintelui Dodon Igor, afectând de o manieră inadmisibilă încrederea societății în Curtea Constituțională și viabilitatea valorilor constituționale în situații extrem de dificile pentru societate, susceptibile de a zdruncina încrederea societății în orânduirea constituțională”, spune Năstase.

Astfel, liderul Platformei DA cere inițierea procedurii disciplinare împotriva președintelui Curții Constituționale pentru următoarele:

- încălcarea obligației de a-și îndeplini atribuțiile de judecător constituțional și președinte al CC cu imparțialitate și în respectul Constituției, admițând în acest sens sfidarea prevederilor constituționale privind standardele de conduită judiciară, principiul legalității constituționale, manifestând atitudini părtinitoare față de interesele Președintelui Dodon Igor și implicit dezaprobarea în raport cu interesele acestuia a soluției executorie a CC;

- încălcarea obligației de păstrare a secretului deliberării și al votului la adoptarea deciziilor față de care a manifestat interes președintele Dodon Igor, la cererea acestuia privind furnizarea de explicații pe marginea modului în care a fost înfăptuită jurisdicția constituțională;

- încălcarea obligației de a nu permite utilizarea funcției de judecător deținută de Țurcan Vladimir în scopuri de propagandă, în speță "propagandă totalitaristă" în frauda orânduirii constituționale, de apărarea căreia Țurcan Vladimir este legat prin jurământ;

- încălcarea obligației de a se abține de la orice acțiuni contrare statutului de judecător, manifestate în admiterea unor contacte nepotrivite cu președintele Dodon Igor, punerea în discuție a cauzelor pendinde, admiterea de sugestii privind modul de înfăptuire a jurisdicției constituțională într-o cauză concretă, încălcarea principiilor și limitelor constituționale de colaborare a CC cu persoane oficiale, precum și a judecătorilor cu terțele persoane interesate în procesul de jurisdicție constituțională;

- încălcarea jurământului, manifestate în menținerea loialității judecătorului Țurcan Igor, fostului șef de partid și partidului politic din care a acces la funcția de judecător, denunțată public de către președintele Dodon Igor în cadrul unor acțiune de propagandă a totalitarismului prezidențial.

Amintim că la data de 9 aprilie curent Curtea Constituțională a decis suspendarea legii pentru care și-a asumat răspunderea Guvernul Chicu, privind un set de măsuri pe timp de criză care vin în ajutorul cetățenilor, printre acestea fiind incluse și trei măsuri care nu prevăd sectorul sănătății publice. Este vorba despre modificarea privind vizibilitatea produselor din tutun, introducerea în regim duty free a mărfurilor accizate și introducerea taxelor pe resurse naturală, măsuri care au fost contestate la CC de deputatul Platfomei DA Dinu Plângău.

Astfel CC a amânat tot pachetul de legi, chiar dacă au fost contestate doar trei măsuri. Ulterior premierul Chicu a venit cu acuzații către reprezentanțiii PPDA, precum că aceștia s-ar face vinovați de suspendarea legii.

Totodată, mai mulți experți naționali califică decizia CC drept un scenariu bine pus la punct, prin care Guvernul Chicu a vrut să introducă măsuri de interes politic, printre cele care vin în folosul cetățenilor, fără ca acestea să fie discutate în Parlament.

Curtea Constituțională va decide luni, 13 aprilie, soarta legii prin care Executivul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului și în care se conțin mai multe măsuri sociale și economice în contextul stării de urgență provocate de COVID-19.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: