image
Sursa foto: jurnal.md

„Ce s-a întâmplat?”; Președintele Curții Constituționale, sunat de Dodon ca să ofere explicații

După ce ieri Curtea Constituțională a decis să suspende legea prin care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea în perioada stării de urgenţă declanșată din cauza pandemiei COVID-19, președintele Igor Dodon l-a telefonat pe președintele Curții pentru explicații.

„L-am sunat ieri pe dl Țurcanu, președintele Curții Constituționale, să-l întreb ce s-a întâmplat. Înțeleg că 4 membri au votat pentru suspendarea legii. Dl Țurcanu a votat împotriva, are o opinie separată”, a spus Dodon, în cadrul emisiunii sale „Președintele răspunde”.

Totodată, șeful statului a acuzat opoziția, mințind în direct că aceasta a cerut suspendarea întregii legi de asumare a răspunderii, deși în sesizarea deputatului Platformei DA Dinu Plângău, care a stat la baza deciziei CC, se cerea exclusiv anularea a trei chestiuni: cu privire la modificarea privind vizibilitatea produselor din tutun, introducerea în regim duty free a mărfurilor accizate și introducerea taxelor pe resurse naturală.

„Pentru mine și pentru Guvern a fost foarte stranie această decizie și în general atitudinea opoziției. O abordare stranie și cinică, care au cerut aborgarea unor prevederi sau a legii în întregime de asumare a răspunderii de către Guvern”, a spus Dodon.

În context, șeful statului a spus că acum există trei scenarii de ieșire din situație.

„Prima soluție și cea mai simplă ar fi ca cei care s-au adresat la curte să-și retragă sesizările și atunci subiectul este epuizat. A doua soluție este ca CC, luni, la ședință, să ia decizia că legea rămâne în vigoare. L-am sunat ieri pe președintele Curții, dl Țurcanu, să-l întreb ce s-a întâmplat. Înțeleg că 4 membri au votat pentru suspendare, dl Țurcanu a votat împotriva, are o opinie separată. De aceea soluția este ca CC să ia decizia că legea rămâne în vigoare. Ar putea să suspende câteva articole, da nu în întregime legea. A treia soluție - Guvernul să vină cu un nou proiect de lege în Parlament, tot săptămâna viitoare”, a spus Dodon.

Totodată, dincolo de explicațiile cerute de la președintele Curții Constituționale, Dodon și-a asumat și faptul că i-a cerut premierului Ion Chicu să ignore practic decizia Curții și să „continue” să aplice o parte din prevederile legii de asumare a răspunderii.

„Până a aștepta să se trezească aieștea din opoziție sau CC să ia decizia, eu astăzi dimineață am vorbit cu dl prim-ministru și l-am rugat și am convenit să convoace Comisia Situații Excepționale pentru a lua decizia de continuare a unor prevederi ale acestei legii, în special în ce ține de ajutorul de șomaj, suportul agenților economici, ajutorul pentru copii. Cineva încearcă să se joace. Guvernul vine cu soluții, iar opoziția încearcă să pună bețe în roate. Astăzi Guvernul va aproba această decizie pentru a putea continua”, a mai spus Dodon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: