image
Sursa foto: jurnal.md

CASA MORȚII de lângă Aeroport își deschide ușile sau când se va călugări Sandu Grecu

Oficial, complexul din patru blocuri despre care vom vorbi în acest material se numește „Teatral”. Actorii însă îi spun Casa Moartă sau, mai nou, Casa Morții, căci cel puțin șase scriitori și oameni de teatru care au investit în această construcție au decedat deja, fără să-și mai vadă apartamentele. Dintre cei rămași în viață, unii au reușit cu greu să-și restituie banii achitați încă acum 17 ani companiei de construcții „Ecosem Grup”, iar alții așteptă în continuare ca aceste clădiri să fie date în exploatare. Multiplele promisiuni ale șefului acestei firme rămân a fi destul de optimiste, însă actorii nu mai pot să-l creadă.

Nouă ani la rând, din 2007 până în 2016, scriitorul Iulian Ciocan mergea oricând avea timp liber pe strada Băcioii Noi, 14/5, și visa. Dar, ca într-un ceas rău, visurile sale deveneau din ce în ce mai sumbre. După ce investise un car de bani în edificarea unui bloc locativ, unde urma să aibă și el un apartament, prozatorul observa că lucrările de construcție se mișcă cu viteza melcului. După îndelungă răbdare, când blocul a fost în sfârșit ridicat, Iulian a constatat că acesta are numai 11 etaje. Adică etajul său, 13, nici nu exista – mai departe era cerul...

jurnal.mdjurnal.md

Revoltat, scriitorul i-a cerut socoteală lui Adrian Rucan, administratorul firmei „Ecosem Grup”, care construise clădirea, însă acela i-a propus un apartament la un alt etaj. Înțelegând că lucrurile nu sunt curate, Ciocan recunoaște că a fost nevoit să recurgă chiar și la amenințări doar ca să-și primească banii înapoi. Și a reușit.

După atâția ani de așteptare, când am văzut că apartamentul meu nici nu exista, am cerut banii de la Rucan. După o discuție foarte dură, ne-am înțeles să-mi întoarcă banii în trei luni, care s-au transformat în zece luni. Nici nu vreau să-mi amintesc de perioada aceea”, își amintește Iulian Ciocan.

„Ecosem Grup” a obținut autorizația de construire în anul în care blocurile urmau să fie date în exploatare

Acesta este unul dintre cele mai fericite cazuri prin care au trecut cei 168 de actori, scriitori și jurnaliști, care în 2007, fiindu-le promise apartamente la un preț mic, au contribuit cu bani la edificarea primelor două blocuri ale complexului „Teatral”. Ei beneficiau de aceste privilegii, fiindcă cei 25 de ari pe care urmau să fie înălțate clădirile aparțineau Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM). Acolo, în perioada sovietică, activa SA „Cortina”, care pregătea decoruri pentru teatre.

Aproape toți investitorii spun că omul care le-a propus să se implice în acest proiect a fost Sandu Grecu, director al Teatrului „Satiricus” și actual președinte al UNITEM. Cu toate acestea, lucrurile au mers pe de-a-ndoaselea din start. În primul rând, în contractele semnate cu actorii, „Ecosem Grup” se obliga să dea în exploatare blocurile în trei ani. Dar în realitate, conform dosarului cadastral al imobilului, această companie a semnat contractul de societate civilă cu UNITEM și a obținut autorizațiile de construire tocmai în 2010 și 2012.

În al doilea rând, actorii au achitat în 2007 câte circa 250 de euro pe metru pătrat, adică mai puțin decât prețul de piață, preț care până în 2010 aproape că s-a dublat.

În atare condiții, construcția decurgea lent și oamenii de cultură s-au simțit trași pe sfoară. Între timp, unii dintre ei, mai exact actorii Vlad Ciobanu, Mihai Curagău și Igor Mitreanu, poetul Andrei Strâmbeanu, scriitorul Pavel Pelin și ex-ministrul Culturii, Ion Ungureanu, au decedat. Iar despre actorul Valentin Delinschi se știe că a plecat din trupa teatrului „Satiricus” în urma unui scandal cu Sandu Grecu legat de Casa Morții.

jurnal.mdjurnal.md

Sergiu Finiti: „Am rămas pur și simplu prostiți”

În anii 2015-2016, „Ecosem Grup” a încetat să achite salariile propriilor angajați, iar în 2017 a intrat în insolvență. În calitate de administrator al insolvabilității a fost numit Vladimir Balan. Atunci, conform planului de restructurare a întreprinderii, investitorii au fost obligați să achite suplimentar diferența de preț de până la 370 de euro pe metru pătrat. În consecință, o mare parte a acestora au solicitat rezilierea contractelor din 2007 și restituirea banilor.

Din discuțiile pe care le-am purtat cu unii investitori, se înțelege că Adrian Rucan a semnat acordurile de reziliere, dar nu și-a onorat obligațiunile asumate decât față de cei care l-au acționat în judecată. Iată ce relatează despre aceasta actorul Ion Grosu:

jurnal.mdjurnal.md

Cred că banii noștri au fost folosiți în altă parte, pentru că „Ecosem Grup” a pornit mai multe construcții în diferite locuri, și-a deschis oficiu în centrul orașului, iar Rucan s-a avântat și în reparația drumurilor. Odată cu insolvabilitatea, când am reziliat contractul, urmau să ne restituie banii într-un an, dar s-a întins mai mult de doi ani. Ne-au spus că vom primi banii după ce ne vor vinde apartamentele. Atunci mi-am luat un avocat, care a aflat că apartamentul meu a fost vândut demult. Doar după ce l-am chemat în judecată, mi-a întors banii. Acum aștept să achite și cheltuielile de judecată, în sumă de 12 mii de lei.”

Astfel și-a întors banii și actorul Sergiu Finiti, care, ca și Iulian Ciocan, a achitat pentru o locuință fantomă.

jurnal.mdjurnal.md

Am rămas pur și simplu prostiți. Despre Grecu nu vreau să vorbesc, dar Rucan are castele și mașini și face o debandadă totală. Inițial, am ales un apartament la etajul 12 sau 14, unde erau mai ieftine. Dar etajele astea nu s-au mai construit. Apoi Rucan mi-a propus la alte etaje, dar a cerut să-i mai plătesc vreo trei, patru mii de euro. I-am spus: Gata, ajunge, dați-mi banii înapoi”. Și numai prin judecată mi i-am întors”, accentuează Finiti.

Ion Diviza: „E o mare șarlatanie aici!”

Mai mulți oameni de cultură au reușit să-și restituie investițiile în Casa Morții cu ajutorul avocatului Vladislav Pantaz. În schimb, cei mai îngăduitori, care nu au vrut să se judece, nu și-au văzut banii nici până astăzi, deși s-au scurs mai bine de cinci ani de când și-au reziliat contractele din 2007.

Rezilierea este un avantaj pentru ei, căci astfel pot vinde apartamentele la preț dublu. Eu numai pentru reziliere am mai plătit vreo șapte mii de lei. Atunci dl Rucan mi-a spus să-mi deschid un cont bancar și, în câteva luni, îmi va da banii. Am făcut întocmai, i-am prezentat toate actele, dar peste un an el îmi spune că nu mi-am deschis cont. I-am dat iarăși datele bancare, dar nici până azi n-am primit nimic. Eram naiv, nu voiam să umblu prin judecăți, dar acum dl Grecu mi-a spus că numai prin judecată îmi voi putea restitui banii și am apelat la dl Pantaz. E o mare șarlatanie aici!”, susține epigramistul Ion Diviza.

La început am plătit aproape 18 mii de euro, iar în 2018 am semnat un acord ca să ne dea banii înapoi, pe care dl Rucan nu-l respectă. Cred că s-au folosit de banii noștri pentru a-și face afacerile lor. Altă explicație logică nu există”, este de părere scriitorul Dumitru Crudu.

jurnal.mdjurnal.md

Destinul morților din Casa Morții...

Nici răposații nu se bucură de mai multă înțelegere în Casa Morții. Dacă fiul lui Ion Ungureanu și-a întors banii prin judecată, rudele altor artiști trecuți în neființă se confruntă cu probleme mult mai grave. De exemplu, artista Lucia Pogor, soția regretatului Vlad Ciobanu, spune că familia sa a investit în două apartamente: unul pentru ea, iar celălalt pentru soțul său. Însă ultima sa întâlnire cu Rucan, de anul trecut, ar fi lăsat-o fără cuvinte.

Noi nu am reziliat contractele și, după insolvabilitate, am achitat cât era necesar pentru ambele apartamente. Dar în septembrie trecut, Rucan – nu-mi vine să-i spun domn – a mai cerut șase mii de euro doar pentru apartamentul meu. Despre Vlad, vă dați seama, mi-a spus că el nu a fost proprietar, ci doar investitor? Prin urmare, nu am dreptul la apartamentul său. Sunt dezorientată, căci, pe de o parte, casa asta trebuia să fie dată în exploatare atunci când Vlad se afla în viață, iar pe de altă parte, eu sunt moștenitorul bunurilor sale. Îmi pare rău că am crezut în Sandu Grecu, dar am fost duși de nas”, specifică Lucia Pogor.

La rândul său, avocatul Vladislav Pantaz ne-a spus că „Ecosem Grup” nu are niciun drept să preia apartamentul lui Vlad Ciobanu din Casa Morții:

Ceea ce spune dl Rucan sunt aberații, el duce în eroare oamenii. „Ecosem Grup” nu are dreptul să vândă apartamentul, indiferent dacă omul e viu sau mort. Există procedură de moștenire și nu contează ce moștenește soția: bunuri mobile, imobile sau bani. Ea intră în moștenirea soțului și după asta face ce vrea.

Declarațiile avocatului despre șmecheriile la care recurge compania condusă de Rucan par a fi veridice, fiind confirmate și de anunțurile de pe unele site-uri imobiliare, unde se arată că așa-zisul complex „Teatral” a fost dat în exploatare încă în 2020 sau 2021. În acest mod, Ecosem Grup îi duce în eroare și pe noii cumpărători de apartamente.

Valentin Delinschi: „Strâng gheața de la geam pe dinăuntru”

În ciuda tuturor intemperiilor, Casa Morții are astăzi și locatari. Unul dintre puținii actori care s-au mutat aici este Valentin Delinschi. El povestește că familia sa a stat mai mulți ani cu chirie și, neavând încotro, a cerut cheile de la Rucan, chiar dacă blocul nu este dat în exploatare. Actorul recunoaște că nu are acces la gazele naturale și se încălzește cu reșouri cu ulei și cu pături electrice, dar speră că situația se va ameliora degrabă, după cum i-ar fi făgăduit Rucan.

jurnal.mdjurnal.md

S-a întins, Doamne Dumnezeule, nici nu știu pe cine să dau vina... Nu aveam unde trăi și am venit aici. Am început să fac reparație vreo trei ani în urmă, când ne-au promis că se va da casa în exploatare. În contract scria că vom primi apartamentele în „varianta albă” și cu cazane pe gaz, dar am cheltuit încă 20 de mii de euro pentru aceasta. Am credite enorme, am împrumutat de la prieteni și cinci ani am de achitat câte 15 mii de lei pe lună. Totuși, mă bucur că au promis că degrabă vor da blocul în exploatare și vom avea căldură. Am obosit, nu vreau să mă cert cu nimeni. Acum, când e ger, în fiece dimineață, strâng gheața de la geam pe dinăuntru...”, spune Delinschi.

Sandu Grecu: „Mi-am zis că mă fac călugăr când o să văd terminată această casă”

Solicitat de Jurnal.md, Sandu Grecu a declarat că până în 2009, când a devenit președinte al UNITEM, a fost ales responsabil de acest proiect de către Senatul Uniunii. Și că, fiind în căutarea unui antreprenor, ar fi aflat de la niște colegi despre „Ecosem Grup”, care la acea vreme construia în sectorul Ciocana al capitalei un bloc pentru veteranii de război. În viziunea lui Grecu, situația cu Casa Morții a degenerat în asemenea hal, deoarece investitorii au refuzat ca banii lor să treacă prin UNITEM, preferând să se achite direct cu firma de construcții.

Tragedia acestui bloc este că, atunci când s-au încheiat contractele de investiții, nu s-a creat o asociație de coproprietari în condominiu, ca să deținem controlul asupra banilor și lucrărilor de construcție. În acest caz, firma lui Rucan avea să fie un simplu antreprenor, care putea fi înlocuit oricând. Eu țipam în gura mare să nu dăm banii în gura lupului, dar n-am fost auzit. Și când oamenii i-au dat banii lui Rucan, Uniunea n-a avut acces la contabilitatea companiei. Nu există nicio evidență despre cât s-a băgat în construcție, ceea ce i-a permis lui Rucan să motiveze întârzierea lucrărilor prin faptul că lumea nu-și onorează obligațiunile. Când s-a intrat în această învălmășeală, mi-am zis că mă fac călugăr când o să văd terminată această casă”, afirmă președintele UNITEM.

Sandu GrecuSandu Grecu

Din 2018, Adrian Rucan promite că, în anul următor, construcția „complexului teatral” va fi finalizată. Potrivit lui Grecu, șeful de la „Ecosem Grup” i-a cerut încă acum doi ani să semneze actele pentru darea în exploatare a Casei Morții în situația în care blocul nu era conectat la gaz, apă și energie electrică.

Rucan a vrut să scape curat, fără să instaleze rețelele exterioare, și amăgea oamenii că casa e gata, dar Grecu nu vrea să semneze. Nu am semnat pentru o casă moartă, pentru o mașină fără motor, la care poți doar să te uiți și în care toate cheltuielile suplimentare rămâneau pe seama locatarilor. L-am impus până mi-am stricat sănătatea să tragă rețelele exterioare de gaze, de apă și canalizare. Acum a rămas problema cu electricitatea. Cei de la „Premier Energy” ne-au promis că vor construi vizavi de blocul acela o stație de transformare electrică și am fost de acord să le dăm temporar energie electrică de la stația UNITEM de acolo. Pentru aceasta e nevoie de un cablu special care să aibă rezistență pentru peste 200 de apartamente. Doar când va uni cablul ăsta, care mă face să-mi ies din minți, voi semna actul de dare în exploatare. Acum fiecare poate lua cheile de la Rucan, poate să-și facă reparație și să se mute cu traiul acolo, dar, până nu dăm casa în exploatare, oamenii nu-și pot vinde sau schimba apartamentele de acolo”, adaugă Grecu.

Președintele UNITEM consideră că darea în exploatare a Casei Morții ar putea dura mult mai mult decât speră actorul Delinschi, care zilnic își strânge promoroaca din casă:

Conexiunea individuală la gazele naturale nu se va face până nu se dă casa în exploatare. Sper că Rucan va trage cablul de energie electrică într-o lună și atunci îi pun semnătura. Iar darea în exploatare cred că va dura de la trei la cinci luni.

Vladimir Balan: „Problema e că AST a fost în reorganizare”

Solicitat de Jurnal.md, Adrian Rucan ne-a rugat să-l telefonăm a doua zi, dar apoi nu ne-a mai răspuns și nici nu ne-a apelat.

jurnal.mdjurnal.md

Am încercat să vorbim cu fratele său, Gheorghe Rucan, despre care mai mulți investitori în Casa Morții ne-au asigurat că este responsabil pentru tot ce se întâmplă acolo. Aflând că suntem jurnaliști, acesta a șovăit să ne răspundă și ne-a întrebat de ne interesează acest subiect. Apoi ne-a spus că în clădirile cu pricina deja locuiesc mai mulți oameni, care beneficiază absolut de toate condițiile, inclusiv de acces la gazele naturale. Întrebat de ce blocul nu este dat în exploatare, Gheorghe Rucan s-a eschivat să răspundă: „Am informații multe, dar nu pot vă spun”. L-am rugat să ne facă legătura cu fratele său, însă el a refuzat.

În schimb, Vladimir Balan, administratorul insolvabilității „Ecosem Grup”, susține că acest complex a fost construit aproape două decenii din cauza că actorii și scriitorii au investit sume mici și nu au achitat prețul integral al apartamentelor.

Până la intentarea procesului de insolvabilitate, actorii au încheiat contracte de investiții la un preț mult mai mic decât cel de piață. Ei ocupă două blocuri și, în acest caz, nicidecum nu poți să realizezi un proiect la preț redus. Mai ales că achitau câte 50 de euro în jumătate de an. Inițial, dl Rucan a preconizat să vândă celelalte două blocuri la preț comercial și să-și acopere pierderile. Dar vânzările nu erau corespunzătoare și a luat credite, dar tot atunci, peste noapte, s-a schimbat brusc cursul valutar”, spune administratorul.

Totodată, Balan a precizat că, la acest moment, sunt finalizate toate lucrările și toate actele pentru darea în exploatare a complexului sunt pregătite. În contradicție directă cu afirmațiile lui Grecu, el a spus că întârzierea nu are legătură cu conexiunea la apă, gaze sau energie electrică, ci s-a produs din cauza restructurării fostei Agenții pentru Supraveghere Tehnică (AST).

Problema principală este că Agenția a fost în reorganizare. De doi ani nu lucrează și nimeni nu le-a preluat atribuțiile. Totul a fost mort. Doar de vreo lună parcă a început a lucra. Sperăm că până la sfârșitul lui ianuarie complexul va fi dat în exploatare”, a menționat Balan.

Șefii fostei AST: „Nu e adevărat, există cerințe care trebuie respectate”

Pe de altă parte, Mihail Zaporojan, fost director interimar al AST, și Ion Moraru, directorul instituției reorganizate - Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică -, infirmă categoric declarațiile lui Balan.

Nu e adevărat. În perioada în care se petrece reforma propriu-zisă a instituției, avem hotărârea de Guvern nr. 391, care stabilește cine exercită temporar funcțiile. Am anunțat pe site-ul instituției despre încălcările și neconformitățile unor proiecte. Există cerințe care trebuie respectate”, ne-a spus Mihail Zaporojan.

„Istorii vechi”

Menționăm că, la sfârșitul lui martie 2023, Adrian Rucan a fost reținut de CNA, fiind bănuit de trafic de influență și corupere activă. Conform unui comunicat al instiuției, omul de afaceri ar fi acționat în interesul unor învinuiți în dosarul în care sunt investigați doi angajați ai unei bănci comerciale din Chișinău și trei administratori autorizați. Procurorii declarau că omul de afaceri ar fi susținut că ar avea influență asupra unor procurori și judecători, pe care i-ar putea determina să nu aplice arestul preventiv în privința inculpaților. De asemenea, Rucan ar fi încercat să corupă un angajat al Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, solicitând de la acesta informații din cadrul Programului de Gestionare Integrată a Dosarelor. În iulie 2023, Procuratura Anticorupție anunța despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în judecată a acestui caz. Interesant este și faptul că fratele lui Adrian Rucan ne-a spus că „asta de-amu e o istorie veche”.

Tot Adrian Rucan a fost persoana care l-a denunțat pe fostul ministru liberal al Transporturilor, Iurie Chirinciuc în dosarul în care acesta a frost condamnat pentru trafic de influență și abuz în serviciu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: