image
Sursa foto: jurnal.md

Cu ajutorul Jurnal.md, scriitorii Crudu și Diviza și-au primit peste aproape cinci ani banii investiți în Casa Morții

Scriitorii Ion Diviza și Dumitru Crudu și-au primit în sfârșit banii achitați acum 17 ani companiei Ecosem Grup pentru edificarea complexului de clădiri Teatral, supranumit Casa Morții. Acest lucru s-a întâmplat datorită unei investigații a portalului Jurnal.md, care a fost publicată la începutul acestui an.

Pe 19 ianuarie, Jurnal.md a publicat materialul „CASA MORȚII de lângă Aeroport își deschide ușile sau când se va călugări Sandu Grecu”. Vorbeam despre oamenii de cultură care, în anul 2007, au investit în construcția unui bloc locativ care nici astăzi nu este dat în folosință de către compania Ecosem Grup și Uniunea Teatrală. Unii dintre aceștia au murit între timp, iar alții, după 2017, când firma respectivă a intrat în insolvență, au semnat acorduri de reziliere a contractelor de investiții. Însă compania n-a prea ținut cont nici de aceste documente, deoarece unii investitori au fost nevoiți să-și recupereze banii doar după ce au acționat Ecosem Grup în judecată.

„Din 2019, nu mi-au mai răspuns nici la telefon, nici la e-mailuri”

Scriitorii Dumitru Crudu și Ion Diviza recunosc că nu și-au dorit să bată pragurile instanțelor de judecată și au sperat la o soluție pașnică. Ei credeau că Ecosem Grup își va respecta obligațiunile, chiar dacă termenele de achitare, stipulate în acordurile de reziliere, expiraseră demult.

„Când am semnat acordul, mi-au spus că până la data indicată în act, 1 iunie 2019, îmi vor vinde apartamentul și neapărat se vor achita. Dar după ce a trecut acest termen, nu mi-au mai răspuns nici la telefon, nici la e-mailuri. Nu știam ce să fac”, adaugă Crudu.

Documentând acest subiect, Jurnal.md a aflat că Ecosem Grup ar fi trebuit să se achite cu cei doi scriitori încă acum patru sau cinci ani. Căci actele de la Cadastru demonstrează că apartamentul lui Diviza a fost, de fapt, vândut în 2019, iar cel al lui Crudu – în 2020. Când echipa noastră i-a informat despre aceasta pe cei doi scriitori, ei au apelat printr-un avocat la compania de construcții, care le-a întors banii imediat.

„Mulțumesc mult echipei Jurnal.md. De altfel, cine știe câți ani aș mai fi așteptat… Dar când cei de la Ecosem au înțeles că am aflat că mi-au vândut apartamentul, s-au achitat foarte repede. Se temeau probabil că îi voi acționa în judecată și le voi cere și despăgubiri pentru că mi-au folosit banii atâția ani”, afirmă Dumitru Crudu.

La rândul său, Ion Diviza spune că Ecosem Grup i-ar fi rămas dator cu încă o mie de euro, sumă pe care șefii companiei i-ar fi cerut-o mai târziu și care nu a fost inclusă în acordul de reziliere.

„Am depus cerere în judecată pentru această mie de euro. Să vedem ce va decide instanța, dar mă bucur și de cât am primit. Cred că a avut un impact pozitiv și articolul Jurnalului”, subliniază epigramistul.

Avocatul Vladislav Pantaz, la care au apelat Crudu și Diviza și care a apărat în judecată mai mulți oameni de cultură în procesele contra Ecosem Grup, consideră că șefii companiei ascund intenționat tranzacțiile cu unele apartamente, pentru a nu restitui la timp banii investitorilor.

„Dacă au vândut apartamentele în 2020, trebuia atunci să ceară rechizitele bancare de la dnii Crudu și Diviza și să se achite. Dar ei au tăcut. Cred că dl Balan, administratorul insolvabilității, a tăinuit intenționat acest lucru, ca să se folosească de bani. Și s-au folosit patru ani, iar acum, când le-am trimis oficial o notificare, au fost puși în situația să întoarcă banii. În caz contrar, știau că o să-i chemăm în judecată, ceea ce am făcut cu alți creditori”, precizează avocatul.

„Așa-i procedura”

Solicitat de Jurnal.md, Vladimir Balan, administratorul insolvabilității la Ecosem Grup, a motivat întârzierea plăților către Crudu și Diviza prin faptul că „așa prevede procedura”. În orice caz, el nu a putut să le explice despre care procedură ar fi vorba. În cele din urmă, Balan ne-a rugat să-i trimitem întrebările în scris.

Cu aceeași solicitare a venit și Andrian Rucan, administratorul Ecosem Grup până la intentarea procesului de insolvabilitate, care nici nu a dorit să asculte întrebările noastre.

„Ar fi mai corect să vă răspundem în scris, luând în considerație circumstanțele care s-au creat. Și eu cu mare plăcere o să răspund”, a adăugat Rucan.

Jurnal.md a expediat pe adresa electronica a Ecosem Grup întrebarea de ce timp de patru ani compania nu s-a achitat cu Dumitru Crudu și Ion Diviza, adresată atât lui Vladimir Balan, cât și lui Andrian Rucan. Când vom primi răspunsul, vom reveni.

Mai mult, după apariția materialului din ianuarie, am aflat despre multe alte cazuri ale oamenilor de cultură care au avut de suferit după ce au investit bani în complexul Teatral sau Casa Morții. Luând în considerare circumstanțele care s-au creat, acest subiect rămâne, într-adevăr, unul de actualitate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: