image
Sursa foto: jurnal.md

Fantoma de pe malul lacului Ghidighici

Undeva pe malul lacului Ghidighici există câteva rânduri de pietre așezate pe pământ, fără mortar între ele. La prima vedere, nu poți pricepe cine și cu ce scop a pierdut timpul să le aranjeze acolo, cu atât mai mult că în jurul lor nu e nicio groapă de fundație. Dacă vei reuși să afli cumva numărul cadastral al terenului cu pricina, vei descoperi că, oficial, acele pietre se numesc „construcție cu gradul de executare de 15%” și că tărășenia respectivă aparține unei companii create peste noapte, al cărei șef habar nu are ce se află acolo. Încercând să înțeleagă ce stă la mijloc, Jurnal.md a aflat că această clădire fantomă a fost „ridicată” prin contribuția nemijlocită a Primăriei Vatra.

Afacerile cu acest teren își au începutul în 2016. Mai exact, pe 17 iunie, în acel an, primarul socialist Denis Danila a semnat un contract de locațiune a 1,5 hectare de pământ cu firma „Consideea”, pe un termen de 49 de ani. Peste un an, pe 1 septembrie 2017, această companie a solicitat primăriei eliberarea unui certificat de urbanism pentru construcția unei baze de odihnă de timp familial și l-a primit cât ai zice pește, în aceeași zi, cu semnătura primarului. În document însă nu se menționează nimic despre acordul în acest sens al Agenției de Mediu.

jurnal.mdjurnal.md

Terenul acesta face parte din zonele vulnerabile ale bazinului acvatic Ghidighici. Conform prevederilor art. 4 din Legea nr. 163 privind autorizarea executării lucrărilor în construcții, pentru sectoarele asupra cărora s-a stabilit un regim special certificatul de urbanism necesită a fi eliberat în coordonare cu Agenția de Mediu. În caz contrar, este o încălcare”, a explicat pentru Jurnal.md Ion Caliniuc, șef adjunct al Inspectoratului pentru protecția mediului Chișinău.

De fapt, Primăria Vatra a reacționat fără întârziere și la alte adresări din partea „Consideea”. Astfel, pe 14 decembrie 2017, compania a solicitat deja schimbarea destinației viitoarei construcții din „bază de odihnă de tip familial” în „complex hotelier”.

jurnal.mdjurnal.md

Primarul Danila a aprobat aceste modificări chiar în ziua următoare, iar peste mai puțin de o lună, pe 4 ianuarie 2018, a eliberat autorizația de construcție.

„La noi legea lucrează pentru mafioți”

În continuare, lucrurile au decurs cu o viteză și mai mare. Deși între 4 și 9 ianuarie 2018 a existat o singură zi lucrătoare, având în vedere un weekend și sărbătorile de Crăciun, pe data de 9 compania „Terrainfoplus”, care execută lucrări topografice și cadastrale, a întocmit un dosar tehnic al terenului, pe care a indicat deja și o construcție nefinalizată. Specialistul Victor Cebanu, care a efectuat măsurările, a declarat pentru Jurnal.md că acea construcție era, de fapt, numai o parte din fundație, care nici nu putea fi înregistrată oficial ca bun separat.

Compania care m-a invitat pentru aceste lucrări pornise doar un fundament, care nu era întreg și care nici nu poate fi înregistrat la Cadastru. Le-am spus că voi indica în dosar doar fundația și atât. După ce le-am deschis dosarul tehnic, urmau să meargă la primărie, pentru a-l coordona. Nu știu ce au făcut mai departe”, a adăugat Victor Cebanu.

jurnal.mdjurnal.md

Dar și în acest caz s-a găsit o soluție, căci peste numai 10 zile după aceasta, pe 19 ianuarie 2018, „Consideea” a făcut rost de un document incredibil. Și anume de un aviz din partea expertului tehnic Nicolae Pruteanu, în care se arată că gradul de executare a construcției era la acel moment de 15%.

jurnal.mdjurnal.md

În baza acestui act, peste alte trei zile, pe 22 ianuarie, pretinsa construcție a fost înregistrată la Cadastru pe numele „Consideea”. N-am putut să-i cerem explicații lui Pruteanu, deoarece a decedat, însă potrivit lui Victor Cebanu, concluziile acestuia nu aveau nicio legătură cu realitatea.

Acolo sub nicio formă nu puteau fi 15%. Am văzut mai multe chestii de astea în viața mea - înregistrări ale bunurilor care există și care nu mai există peste noapte. Am o experiență urâtă în acest sens. Legea în R. Moldova nu e făcută pentru oameni. La noi, legea lucrează pentru mafioți, vă spun cinstit”, constată administratorul companiei „Terrainfoplus”.

După aceasta, pe 6 februarie 2018, primarul Danila semnează un certificat de urbanism informativ, prin care confirmă existența pe acel teren a unei construcții nefinalizate, cu suprafața la sol de 134.8 metri pătrați.

jurnal.mdjurnal.md

În aceeași zi, un cetățean pe nume Cătălin Budu fondează la Chișinău o nouă companie de construcții, „Imobil Trade”. Și chiar a doua zi, pe 7 februarie, această companie cumpără așa-zisa construcție de la „Consideea”.

teren vatra by Jurnal.md on Scribd

Ulterior, pe 16 februarie 2018, la solicitarea Primăriei Vatra, întreprinderea „Tera Plus Proiect” efectuează măsurări cadastrale pentru separarea în două a terenului buclucaș și iarăși, în aceeași zi, Consiliul local aprobă această divizare.

jurnal.mdjurnal.md

În acest mod, construcția fantomă a rămas pe un teren de 0,2 hectare, iar celelalte 1,3 hectare au devenit un nou bun imobil, care ulterior a fost dat în locațiune unei alte companii.

jurnal.mdjurnal.md

Executorul acestor lucrări, Nicolae Pahomi de la „Tera Plus Proiect”, spune că nu știe ce s-a urmărit prin această separare.

Am împărțit terenul în două părți la solicitarea Primăriei Vatra. Noi, ca executanți, nu știm care e scopul separării. Dacă-mi aduc aminte, era o fundație acolo”, afirmă expertul.

Un coleg al cumpărătorului a primit credite bancare de peste 18 milioane de euro

La sfârșitul lui 2018, „Imobil Trade” a cerut permisiunea de a construi pe acel teren o casă de odihnă pentru angajați. Această decizie este destul de bizară, deoarece firma respectivă nu are nici activitate, nici angajați.

Solicitat de Jurnal.md să explice din ce cauză a cumpărat terenul imediat după ce și-a fondat firma „Imobil Trade”, Cătălin Budu s-a arătat debusolat. „Nu țin minte exact, dar trebuie să ajung… să răspund la întrebarea asta. Dacă sincer, nici nu știu care firmă acolo e proprietar”, a răspuns el. Când i-am amintit că e vorba de „Imobil Trade”, el a spus că această companie nu e proprietară a terenului, ci îl ia în locațiune. De construcție nici nu a adiat, iar când am vorbit noi despre ea, s-a arătat și mai încurcat: „Acolo erau niște cotileți, n-am mai fost pe acolo să văd ce e. Fundamentul nu era săpat”. Iar când i-am spus că în actele cadastrale scrie altceva, Budu s-a gândit puțin și a zis: „Da, acolo era, nu fundament, dar niște plită pusă frumos, era ceva acolo. Nu mai țin minte”.

Întrebat pentru care angajați se pregătea să ridice casa de odihnă, el a recunoscut că e singurul angajat și a adăugat: „Așa era programat la început, adică am schimbat”. La alte întrebări, Budu nu a răspuns. Ne-a spus că e plecat din țară și ne-a rugat să revenim peste două zile, iar atunci ne-a asigurat că va reveni el cu un apel peste jumătate de oră. Dar nu ne-a mai telefonat și nici la apelurile noastre nu a mai răspuns.

Cătălin Budu are într-adevăr și alte companii. Este fondator la „Bona Fides Intel” și „Catalion”, persoane juridice fără activitate, dar și la „Piața Automag”. Totodată, este cofondator la „Gama Info” și „Muhara Glass” și administrator la Uzina experimentală de utilaj tehnologic intern. De asemenea, a fost cofondator și administrator la „Buta Plus”. El însuși, dar și trei dintre aceste firme au figurat într-un dosar de evaziune fiscală, intentat în privința mai multor întreprinderi care înscriau în actele contabile date denaturate despre operațiuni inexistente, însă inculpații au fost achitați.

Lucrând la acest subiect, Jurnal.md a descoperit un lucru uluitor cu referire la celălalt cofondator al firmei „Gama Info”, Alexandr Zapanovici. Acesta deține în centrul Chișinăului trei construcții, cu suprafața totală de numai 112,1 m.p., care din 2010 încoace au fost gajate unei bănci pentru niște credite astronomice, în sumă totală de peste 18 milioane de euro. Cu toate acestea, în anii 2022 și 2023, Zapanovici a fost obligat de instanța de judecată să-și achite datoriile pentru consumul de energie termică în sumă de circa 16 mii de lei. Redacția noastră nu a reușit să-l găsească pe acesta, dar suntem deschiși pentru a-i publica replica.

Șeful „Consideea” confirmă: „Fundația n-o să o găsiți”

Situația devine și mai interesantă, pentru că nici Igor Macari, administrator și fondator al firmei „Consideea”, nu prea știe ce să spună cu privire la fundamentul așa-numitei construcții. El a povestit că era agent portuar la Giurgiulești și intenționa într-adevăr să construiască o bază de odihnă la Vatra, însă lucrurile i-au mers bine doar până la finele lui 2017, când a renunțat la afaceri. Macari mai spune că de construcții nu s-a ocupat „Consideea”, ci o altă companie, care nu ține minte cum se numește și care a reușit să facă doar o parte de fundație. Potrivit lui, anume acestei firme i se datorează rapiditatea cu care au fost obținute documentele.

Firma de construcție, pe care noi am comandat-o, a putut face acest lucru. Pe urmă ne-am stopat brusc în noiembrie 2017. N-am mai putut activa la Giurgiulești și nu mai aveam venituri. Ce puteam face? Am dat construcția, ceea ce de fapt tot ei au făcut-o”, a subliniat Macari.

Când l-am întrebat cum a găsit compania „Imobil Trade” pentru a-i vinde „construcția”, directorul „Consideea” a răspuns că tot firma de construcții l-a găsit: „Un băiețel tânăr, da. Eu cu dânsul am comunicat foarte puțin timp. Nu l-am știut, mi l-a dat firma care a construit. Eram bucuros ca cineva să-mi preia terenul și să achite datoriile care s-au acumulat”.

În orice caz, nu este clar ce interes avea respectiva firmă să se ocupe în 2018 de o presupusă construcție străină, al cărei proprietar renunțase la afaceri în 2017, nici de ce acest proprietar continua să participe la pregătirea documentelor. Cu atât mai mult că, atunci când i-am spus lui Igor Macari că Budu Cătălin infirmă existența fundației, el pe de o parte ne-a asigurat că „băiețelul tot încurcă”, iar pe de altă parte a recunoscut în sfârșit că fundamentul lipsește:

Fundația n-o să o găsiți, e o parte de început de fundație, dar îmi pare că și ea e stricată. Nu e nici groapa pentru fundație, chiar dacă acea firmă voia să ridice două blocuri mari. Ei au început într-o margine, nu mai știu. Dvs. mă întrebați ca să vă spun ceva clar, dar eu nu pot să vă spun. Lucrările practic s-au făcut fără mine.

jurnal.mdjurnal.md

„Domnule, gata!”

Am încercat în repetate rânduri să vorbim cu primarul Denis Danila, dar nu am reușit. Inițial, el ne-a răspuns la telefon, iar când a aflat că suntem de la Jurnal.md, s-a arătat foarte ocupat și ne-am înțeles să-l sunăm mai târziu. După aceasta nu a mai reacționat la apelurile noastre nici la ora stabilită, nici în zilele următoare.

Documentele Primăriei Vatra cu privire la aceste terenuri, despre care am vorbit mai sus, au fost semnate și de arhitectul Nicolai Dziuba. Acesta ne-a spus că nu mai activează la primărie de cinci ani. Încercând probabil să fugă de întrebări, el a motivat că nu are nicio legătură cu deciziile pe care tot el le-a semnat.

Am fost în funcția de arhitect, dar trebuie să întrebați inginerul cadastral. Eu am semnat ca arhitect și, dacă am semnat, a fost ceva construit. Dacă nu este ceva construit acolo, autorizația de construire e cu termenul expirat”, a mai spus Dziuba.

Când i-am explicat că lucrurile nu stau chiar așa cum zice, arhitectul a găsit o explicație: „Da, poate și așa s-a întâmplat. Adică, firma a făcut proiectul, a primit autorizația, dar din lipsa banilor sau nu mai știu ce nici nu a început lucrările. A fost posibil, dar nu mă ocup eu cu cadastrul”. La alte întrebări, a insistat că nu el este persoana competentă, până când a afirmat categoric că nu știe nimic despre acest teren. La urmă ne-a reproșat: „Domnule, gata! Tu învârtești, aceleași întrebări le pui. Adresați-vă la inginerul cadastral”, după care a închis telefonul, înjurându-ne porcos.

Specialistul cadastral al Primăriei Vatra, Maria Dedin, ne-a spus că nu activa acolo în anii în care au avut loc cele descrise mai sus.

Potrivit unei anchete a portalului „Moldova Curată” din octombrie 2017, primăria Vatra a investit sute de mii de lei, din bani publici, pentru confort, achiziționând o mașină Skoda Octavia, pentru care s-au plătit 331 de mii de lei din bugetul local. În același an, primăria a cumpărat produse alimentare pentru grădinița din localitate, în valoare de peste 371 de mii de lei, adică cu doar câteva zeci de mii de lei mai mult decât costul automobilului. Iar un raport al Curții de Conturi din aprilie 2017 arăta nereguli de milioane în evidența financiară de la aceeași primărie. „Urmare clasificării eronate a mijloacelor fixe și necapitalizării valorii documentației de proiect, a fost majorată valoarea „investițiilor în curs de execuție” cu suma de 5,1 mln. de lei, a „construcțiilor speciale” - cu suma de 1,6 mln., a „altor mijloace fixe” - cu 2,9 mln de lei, și a „mașinilor și utilajelor” - cu peste un milion. S-a micșorat valoarea „clădirilor” cu suma de 3,6 mln., a „construcțiilor speciale ” - cu 1,4 mln., a „instalațiilor de transmisie” - cu 4,1 mln. de lei”, se arăta în document. Totodată, în august 2018, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a constatat că Denis Danila a comis acțiuni ce reprezintă hărțuire pe criteriu de apartenență politică în activitatea de participare la administrarea treburilor publice.

Menționăm că Denis Danila este primar de Vatra din 2015. La alegerile locale din 5 noiembrie, el a reprezentat deja Mișcarea Alternativa Națională și a obținut un nou mandat, acumulând 75,66 la sută din sufragii.

Investigația este realizată în cadrul proiectului „Jurnalism de investigație pentru transparență și bună guvernare”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova. Conținutul investigației este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu corespunde neapărat cu punctul de vedere al Ambasadei SUA în Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: