image
Sursa foto: jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Chicu ar putea rămâne fără cetățenie română; ANC va analiza în cadrul unei ședințe cererea de a-i retrage cetățenia

Deputatul român Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, care a cerut anterior retragerea cetățeniei române premierului Ion Chicu după ce acesta a făcut declarații denigratoare la adresa României și a europarlamentarilor români, anunță că a fost invitat la ședința ANC, unde va fi examinată cererea sa.

Pe 25 mai, deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a formulat și prezentat o plângere adresată Autorității Naționale pentru Cetățenie în care a solicitat retragerea cetățeniei române actualului premier al Republicii Moldova, Ion Chicu. Motivul care a stat la baza plângerii respective a fost declarația denigratoare la adresa României a lui Chicu care a scandalizat opinia publică.

Este vorba despre scandalul de la sfârșitul lunii mai curent, când premierul Ion Chicu a adresat jigniri grave României, deranjat fiind de criticile europarlamentarului român Siegfried Mureșan referitor la modul în care guvernarea de la Chișinău implementează reformele și gestionează criza provocată de COVID-19.

Chicu a publicat pe pagina sa de facebook un mesaj denigrator la adresa României și mai ales a europarlamentarilor români, despre care a spus că ar fi „băiețași oploșiți prin structurile europene”, „ratați”, care „nu au realizat nimic în viață și în țară”. Premierul a mai ținut să spună că România „geme de cea mai mare corupție din Europa”.

Declarația premierului Ion Chicu a fost urmată de o reacție dură din partea României. „Declarații inadecvate și inacceptabile, o lipsă profundă de respect”, a comentat Ministerul de Externe al României, într-o reacție oficială.

În rezultat, deputatul Constantin Codreanu a cerut ca premierului Ion Chicu să-i fie retrasă cetățenia română.

Iar zilele trecute, pe 7 iulie, Autoritatea Națională pentru Cetățenie i-a trimis o invitație deputatului cu privire la participarea acestuia la ședința în care Comisia pentru Cetățenie va analiza plângerea în cauză.

„Cu siguranță, mă voi prezenta la data respectivă la sediul ANC pentru a continua această procedură. Retragerea cetățeniei este o reacție legală firească pe care autoritățile statului român sunt obligate să o aibă atunci când persoane care și-au redobândit cetățenia română aduc prejudicii imaginii României și lezează prestigiul țării noastre încălcând jurământul depus prin care se angajau să fie devotați patriei și poporului român, să apere drepturile și interesele naționale, să respecte Constituția și legile României. Nu mai putem tolera la infinit românofobia celor care își redobândesc cetățenia română și beneficiază de toate avantajele pe care îl are un cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene. Autoritatea Națională pentru Cetățenie, prin Comisia pentru Cetăţenie, are datoria să înlăture orice suspiciune de pasivitate în această direcție, dată de anii precedenți, respectiv 3 retrageri în anul 2013, 0 retrageri în anul 2014, 0 retrageri în 2015 și o sigură persoană căreia i s-a retras cetățenia română în anul 2016”, a declarat Codreanu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: