Breaking News

image
Sursa foto: Nadejda Roscovanu

Premierul Ion Chicu ar putea rămâne fără cetățenia României; Ce plângere a depus un deputat de la București

Deputatul român Constantin Codreanu cere retragerea cetățeniei române premierului Ion Chicu. Și asta după ce șeful Guvernului de la Chișinău a făcut declarații denigratoare la adresa României și a europarlamentarilor români.

Codreanu a expediat o plângere în adresa Autorității Naționale pentru Cetățenie din România în care solicită retragerea cetățeniei actualului premier al Republicii Moldova.

„Motivul care a stat la baza prezentei plângeri este recenta declarația denigratoare la adresa României a cetățeanului român Chicu Ion, premier al Republicii Moldova. Afirmațiile prim-ministrului de la Chișinău au scandalizat opinia publică pe ambele maluri ale Prutului. (...) Autoritatea Națională pentru Cetățenie, prin Comisia pentru Cetăţenie, are datoria să înlăture orice suspiciune de pasivitate în această direcție, dată de anii precedenți, respectiv 3 retrageri în anul 2013, 0 retrageri în anul 2014, 0 retrageri în 2015 și o sigură persoană căreia i s-a retras cetățenia română în anul 2016, și să aplice art. 24, alin. (1), al Legii nr. 21/1991, lui Chicu Ion”, se spune în plângerea lui Constantin Codreanu.

În opinia legislatorului român, retragerea cetățeniei ar fi „o reacție legală firească pe care autoritățile statului român sunt obligate să o aibă atunci când persoane care și-au redobândit cetățenia română aduc prejudicii imaginii României”.

„Nu mai putem tolera la infinit românofobia celor care își redobândesc cetățenia română și beneficiază de toate avantajele pe care îl are un cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene”, se mai arată în plângere.

Amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Ion Chicu a adresat jigniri grave României, deranjat fiind de criticile europarlamentarului român Siegfried Mureșan referitor la modul în care guvernarea de la Chișinău implementează reformele și gestionează criza provocată de COVID-19.

Chicu a publicat pe pagina sa de facebook un mesaj denigrator la adresa României și mai ales a europarlamentarilor români, despre care a spus că ar fi „băiețași oploșiți prin structurile europene”, „ratați”, care „nu au realizat nimic în viață și în țară”. Premierul a ținut să spună că România „geme de cea mai mare corupție din Europa”.

Declarația premierului Ion Chicu a fost urmată de o reacție dură din partea României. „Declarații inadecvate și inacceptabile, o lipsă profundă de respect”, a comentat Ministerul de Externe al României, într-o reacție oficială.

comentarii: