image
Sursa foto: Ștefan Gațcan//Facebook

INVESTIGAȚIE: Ștefan Gațcan, acuzat de cumnatul său că i-ar fi comandat asasinarea; Totul ar fi pornit de la o pungă cu bani

Fostul deputat PSRM, Ștefan Gațcan, medic și proprietar al unei clinici private din Chișinău, este acuzat că a vrut moartea cumnatului său. Cearta între rude a pornit de la bani, în 2020. Mai exact, de la banii, pe care Gațcan i-ar fi primit atunci de la grupul parlamentar Pro Moldova, ca să părăsească PSRM. Pe 22 martie curent, Dumitru, cumnatul lui Gațcan, a fost bătut la Moscova, de către trei indivizi, pe care i-ar fi trimis fostul deputat. Ștefan Gațcan afirmă că nu a comandat asasinarea cumnatului său. „Înregistrările făcute de el sunt trucate”, a precizat fostul deputat.

În posesia Jurnal TV a intrat înregistrarea unei discuții telefonice între Ștefan Gațcan și cumnatul său, Dumitru. Din conversația celor doi înțelegem că Ștefan Gațcan ar fi luat bani de la grupul parlamentar Pro Moldova numai să plece de la PSRM. Gațcan ar fi adunat banii într-o pungă și de frica perchezițiilor i-ar fi dat-o cumnatului său. Ultimul spune că a aruncat punga, neștiind ce se află în ea, și a plecat la Moscova. Din 2020 și până în prezent, el ar fi fost amenințat de către Gațcan, iar în ziua de 22 martie curent, a fost snopit în bătaie, la Moscova, de către trei indivizi. Cu o zi mai devreme, Ștefan Gațcan l-ar fi sunat pe cumnat și l-ar fi rugat să cumpere o piesă pentru un dispozitiv medical. Pentru asta, Dumitru trebuia să se întâlnească cu un bărbat, de la care să ia acea piesă.

DUMITRU, cumnatul lui Ștefan Gațcan: "Pe data de 22 martie, ora 16 mi-a zis să vin în centrul comercial ”Zapadnîi”, la Moscova. Eu am venit și el mi-a zis să mă ridic la ultimul etaj, într-un restaurant."

Acolo, era așteptat de trimisul lui Gațcan, care s-a prezentat ”Jora”. Imediat ce Dumitru s-a așezat la masă, au mai venit doi bărbați.

DUMITRU, cumnatul lui Ștefan Gațcan: "Eu mi-am dat seama ce se întâmplă și am pornit înregistrarea audio, ca să am înregistrarea. Am văzut că nu am șanse să ies de acolo, m-au întrebat dacă îl cunosc pe Grigore Caramalac. Le-am zis că am auzit de el, iar ei mi-au zis că sunt trimiși de el."

Ulterior, a fost amenințat de cei trei bărbați.

DUMITRU, cumnatul lui Ștefan Gațcan: "Au zis că în cazul în care nu dau toți banii mei lui Gațcan, mă omoară."

Ca să tragă de timp, Dumitru le-a spus indivizilor că a îngropat banii într-o livadă, în Călărași.

DUMITRU, cumnatul lui Ștefan Gațcan: "Mi-au dat telefonul să vorbesc cu Gațcan și i-am zis să plece în raionul Călărași, într-o livadă unde am îngropat pachetul și mă gândeam că până o să ajungă el la Călărași, eu o să scap din capcană."

Între timp, Dumitru ar fi reușit să sune la poliție.

DUMITRU, cumnatul lui Ștefan Gațcan: "S-a auzit operatorul de la poliție, care a întrebat de ce ajutor am nevoie. Și în acel moment, unul dintre ei m-a lovit cu pumnul, eu am căzut. El mi-a luat ceasul de pe mână, iar eu am reușit și mi-am luat ceasul de la el. Au început să mă stranguleze, mă băteau din toate părțile și atunci eu am început să strig după ajutor."

Dumitru a scăpat și a mers apoi într-un loc public, unde a chemat poliția. A fost dus la sector, iar de acolo a sunat la Chișinău, la Ministerul de Interne. După incident, Dumitru a fugit din Rusia.

Pe 30 iunie 2020, deputatul Ştefan Gaţcan a anunţat că a părăsit fracţiunea parlamentară PSRM, pentru a se alătura grupului PRO Moldova. Coaliţia PSRM – PD a rămas cu doar 49 de voturi. Cu câteva zile mai devreme, Gațcan l-ar fi chemat pe cumnatul său și i-ar fi dat o pungă. I-a spus că sunt niște documente de la clinica, pe care o administra.

DUMITRU, cumnatul lui Ștefan Gațcan: "El ar putea avea percheziții la clinică și a zis că a strâns toate actele care nu trebuie să ajungă în mâinile persoanelor, care urmează să facă percheziții și le-a pus într-o pungă."

Dumitru a luat punga și a pus-o în portbagaj. A urmat o perioada confuză, când deputatul Ștefan Gațcan ba dispare, ba apare într-o înregistrare video, în niște podgorii. Dumitru spune că s-a speriat și a aruncat punga, pe care i-a dat-o Gațcan. Amenințările au început jumătate de an mai târziu, la telefon, pentru că bărbatul plecase la Moscova încă din vara anului 2020. Jurnal TV a obținut înregistrările audio, în care se aude cum Ștefan Gațcan cere punga cu pricina.

DISCUȚIE TELEFONICĂ DINTRE ȘTEFAN GAȚCAN ȘI DUMITRU: "-Tu, dacă crezi că poți discuta altfel cu Plahotniuc, tu nu poți discuta. -Ce are Plahotniuc? -Cum, ce are? Pe mine m-au chemat toți, începând cu Damir, Candu. Eu ți-am spus clar: pachetul ți-am dat, pachetul îmi întorci."

Gațcan i-ar fi propus și bani cumnatului său.

DISCUȚIE TELEFONICĂ DINTRE ȘTEFAN GAȚCAN ȘI DUMITRU: "-Dima! Încă odată îți spun: îți dau 100 de mii. Tu îmi întorci geanta mea și mai mult nu vreau nimic. -Cum să îți dau, dacă nu am? Am aruncat la gunoi. Cum era, așa și am aruncat. Tu mi-ai spus că acolo sunt documente. -Eu ți-am dat o pungă. Tu mi-ai spus că ai un loc, unde ai doar tu cheie. -Da. Dar după aceea, am văzut ce s-a întâmplat cu tine și am aruncat-o."

În acea discuție, Ștefan Gațcan ar fi recunoscut că în pungă erau bani.

DISCUȚIE TELEFONICĂ DINTRE ȘTEFAN GAȚCAN ȘI DUMITRU: "-Eu ți-am spus foarte clar: aici sunt bani. -Nu ai spus tu. -Ascultă! Eu ți-am zis că atunci când vorbim la telefon sunt documente. -Nu au fost așa vorbe! -Dima! Tu înțelegi că mă distrugi? -Nu am distrus eu nimic! Tu ai făcut singur, cu mâna ta. -Cum nimic, dacă tu ai acceptat la mine în mașină. -Cum mi-ai dat, așa și am aruncat la gunoi."

Ulterior au început amenințările din partea medicului.

DISCUȚIE TELEFONICĂ DINTRE ȘTEFAN GAȚCAN ȘI DUMITRU: "-Dima! Între noi începe războiul. Te distrug! Oricum te găsesc și te distrug! Mă duc în pușcărie pe viață, dar te distrug! Sunt într-o situație. Trebuie să întorc un milion cu tot cu procente!"

Pe 15 ianuarie 2022, Ștefan Gațcan s-ar fi întâlnit cu Dumitru la Moscova. Toată discuția a fost înregistrată.

DISCUȚIE DINTRE ȘTEFAN GAȚCAN ȘI DUMITRU "-Nu am luat credite de bună voie. Nu am nevoie de credite. Am luat credite ca să întorc banii oamenilor. -Când ai luat credite? -Trei luni în urmă. Îți dau toate codurile, pentru construcția clinicii. -Construiește clinica. -Am dat banii lui Cebotari și lui Plahotniuc. Tu nu ai înțeles până acum? Sau tu nu ai înțeles până acum de ce am luat eu banii? Altfel era „kirdîk”. -Tu ai luat bani și i-ai dat lui Cebotari, și lui Plahotniuc? -Eu nu am realizat ceea ce trebuia de realizat. -Ce trebuia de realizat? -Noi trebuia să schimbăm Guvernul și noi am fi putut să-l schimbăm!"

Medicul Gațcan spunea că e atât de disperat, încât își pierdea concentrația în sala de operații.

DISCUȚIE TELEFONICĂ DINTRE ȘTEFAN GAȚCAN ȘI DUMITRU: "Eu practic nu mai sunt om. Pot să mă duc la operație, să tai uterul și să-l arunc și bine că asistentul mă oprește. -Tu singur te faci așa. -Eu îmi ies din minți!"

Inițial, Ștefan Gațcan a acceptat o întâlnire cu echipa noastră de filmate, să ne spună în amănunte ce s-a întâmplat în vara anului 2020.

ȘTEFAN GAȚCAN, ginecolog-obstretician: "Dacă doriți o informație veridică și vreți să faceți o investigație corectă și nu doar din auzite, veniți să discutăm. Nu veniți azi, veniți mâine, în jurul orei 12:30. Așa o să fie corect."

Cu puțin timp înainte de ora indicată, omul s-a răzgândit. Ne-a răspuns la câteva întrebări doar la telefon.

ȘTEFAN GAȚCAN, ginecolog-obstretician: "Iulia! La mine s-au început niște probleme serioase acasă. Eu nu vreau să rămână copiii mei pe drumuri. Rezolv problema cu familia și după ne întâlnim, și discutăm orice subiect. -Vrem să știm dacă ați luat bani de la Vlad Plahotniuc pentru ca să treceți la Pro Moldova. -Eu bani de la Plahotniuc nu am luat. Orice luare de bani prezintă o documentare. Nici discuții nu au fost. Cu nimeni. Nu am trecut la PRO Moldova. Mi-am făcut obligațiile de deputat în cadrul Partidului Socialiștilor. -Individului (cumnatul - n.n.) i-am dat bani din familia noastră și nu este o sumă mare. -Dumneavoastră vorbiți de un milion, în discuția telefonică. -Dacă aveți înregistrări să știți că sunt niște trucuri făcute de acest individ."

Ștefan Gațcan afirmă că nu a comandat asasinarea cumnatului său, la Moscova. Fostul lideri al grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, nu ne-a răspuns la telefon să comenteze situația. Fostul deputat Vladimir Cebtotari, membru al acelui grup, ne-a spus că nu este adevărat faptul că Gațcan ar fi primit bani.

VLADIMIR CEBOTARI, fost deputat: "-Este adevărat că Ștefan Gațcan a primit bani atunci, când Ștefan Gațcan a trecut de la socialiști la Pro Moldova? -Nu! Cu siguranță acest lucru nu e posibil și nu pot să comentez ceea ce ar spune domnul Gațcan apropiaților. -Tot în acea înregistrare, domnul Gațcan prounță numele dumneavoastră și spune că trebuia să vă întoarcă o sumă de bani. -Eu nu am nicio relație financiară cu domnul Gațcan."

Pe 30 iunie 2020, deputatul Ștefan Gațcan a anunțat că părăsește PSRM și aderă la grupul Pro Moldova, condus de Andrian Candu. Ulterior, Gațcan a fost acostat pe un pod din Chișinău de către doi deputați socialiști și, din acest motiv, a depus o plângere la Procuratură, denunțând presiuni, pe care colegii săi socialiști le-ar fi exercitat asupra sa, după ce și-a anunțat retragerea din fracțiune.

A doua zi, transfugul a dispărut, după ce șeful fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, anunța pe Facebook că Gațcan a decis să renunțe la mandat și că rămâne în echipa PSRM. Peste câteva ore, jurnaliștii au aflat că Gațcan a fost evacuat în România. Pe 7 iulie, jurnaliștii din Iași l-au găsit pe Gațcan, împreună cu familia, într-un hotel de lux, iar joi, 9 iulie, el a reapărut la ședința Parlamentului Republicii Moldova.

După ce Legislativul din care făcea parte Ștefan Gațcan a fost dizolvat pe 11 iulie 2021, medicul a renunțat la orice formă de politică.

Noutăţile partenerilor

comentarii: