image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Conducerea țării, despre alertele cu bombă: „Ar fi fost utilizate tehnologii din străinătate; Totul a fost concertat”

Alertele cu bombă lansate ieri simultan în peste 50 de instituții publice din toată țara ar fi fost un act concertat și nu doar o glumă de prost gust, crede conducerea țării.

„Este un act absolut iresponsabil, nu exclud că este și un act de rea-voință pentru a slăbi capacitățile organelor de forță. Există informații că ar fi utilizate tehnologii informaționale din străinătate. Nu putem întotdeauna urmări de unde vin aceste alerte false. Sper ca cei care au anunțat alertele cu bombă să fie pedepsiți. Există inițiative în Parlament pentru a înăspri pedepsele. Ele deja au fost înăsprite într-o runde. Cel mai important este să fie găsiți făptașii”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, nu crede că e o coincidență că alertele au fost lansate în ziua în care instanțele de judecată au decis să emită mandat de arest pe numele lui Vladimir Plahotniuc în cadrul dosarului penal „MetalFeros”, dar și să-l plaseze în arest în Penitenciarul 13 pe fostul șef SIS, Vasile Botnari.

„A fost o încercare a intimida instituțiile, de a obstrucționa niște procese care aveau loc anume în acea zi. Eu cred că nu este o simplă coincidență faptul că au fost câteva decizii ale instanțelor de judecată care vizează o grupare criminală organizată. A fost o încercare de a împiedica desfășurarea evenimentelor. Nu le-a reușit. Eu foarte mult sper că instituțiile abilitate vor găsi făptașii și-i vor atrage la răspundere”, afirmă președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Referitor la declarația Nataliei Gavrilița, precum că urmele duc în afara țării, speakerul a punctat: „Nu deschidem aici paranteze, lăsăm colegii noștri să investigheze până la capăt. Dar magnitudinea, cred că a fost prima dată când au trimis peste tot, numai la grădinițe n-au trimis, asta înseamnă că a fost o listă pregătită și în momentul X a fost trimis mesajul, inclusiv la Parlament.”

Întrebat de ce în foarte puține cazuri de acest fel sunt identificați făptașii, Igor Grosu a opinat că instituțiilor abilitate le-ar lipsi tehnologii mai avansate.

„E vorba mai mult de tehnologii, aici trebuie să avansăm, să le obținem inclusiv cu ajutorul prietenilor și vecinilor noștri. Și credeți-mă că tehnologiile de felul ăsta oferă și alte posibilități, pentru că orice acțiune de acest fel lasă niște urme. Eu cred că noi o să reușim să-i găsim. Gravitatea momentului, faptul că totul a fost concertat, ne indică faptul că nu a fost o simplă acțiune teribilistă a vreunui deținut, cum se întâmplă de obicei. Aici a fost clar concertat”, a conchis președintele Parlamentului.

Amintim că ieri și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că alertele cu bombă ar avea legătură cu faptul că judecătorii urmau să ia o decizie privind Vladimir Plahotniuc în dosarul Metalferos. „Vă amintiți de ziua de 7 iunie 2019, când Plahotniuc, nevrând să accepte debarcarea sa de la butoanele puterii, organiza tot felul de „alerte cu bombă” în Parlament și în alte instituții ale statului? Apoi iată – azi judecătoria Ciocana examinează cererea procurorilor de arestare a lui Plahotniuc (în cuntumăcie, adică absență nemotivată) și asistăm din nou la aceeași alertă cu bombă”, a spus Litvinenco.

Noutăţile partenerilor

comentarii: