image
Sursa foto: jurnal.md

Matematica Alexandrei: Cum să ridici şapte copii cu un venit de 640 de lei?

Viaţa Alexandrei din satul Cetireni, Ungheni, e plină de cifre, dar niciuna din formule nu e ca 2+2=4. Ea şi soţul ei, Vasile, cresc şapte copii. Timp de patru luni, unicul venit al familiei este indemnizaţia pentru copilul cel mai mic, în sumă de 640 de lei. Din aceştia, 200 de lei achită factura pentru energia electrică şi 40 de lei – pentru apă.

Locuiesc nouă suflete într-o cameră de 12 metri pătrați, despărţită de o sobă. Cel mai des îi este dat să audă: de ce aţi făcut copiii dacă nu aveţi cu ce-i hrăni? I-au făcut pe când bărbatul lucra peste hotare, ne spune din start, parcă dezvinovăţindu-se. Acum soţul i s-a îmbolnăvit. În perioada caldă a anului ambii lucrează, atunci când li se oferă posbilitatea, cu ziua. Pe timp de iarnă însă le vine nespus de greu.

Vasile lucrează orice, la câmp, la construcţii. Acum a fost la curăţatul pădurii. În loc de bani, ne-au dat lemne de foc. Dar pe timp de iarnă nu prea găsim de lucru”, spune Alexandra.

Cei şapte copii au vârsta de 11 ani, 10 ani, 9 ani, 6 ani, 4 ani, 2,5 ani şi mezinul - 1 an. Sunt bucuria şi punctul de reper care îi determină pe părinţi să înfrunte toate greutăţile. Până în octombrie 2019, Alexandra a primit ajutorul social lunar de circa 3.000 de lei, dar după ce s-a întors soţul ei de la muncă din Federaţia Rusă, acordarea ajutorului a fost stopată. Responsabilii de la asistenţa socială i-au informat că bărbatul trebuie să se înregistreze la Bursa Muncii, aşa prevede legea, şi să înceapă să-şi caute de lucru.

„Soţul s-a întors cu probleme de sănătate, legate de coloana vertebrală. Unicul susţinător în această situaţie este tatăl meu, pensionar, dar şi el este invalid de o mână şi un picior. Când câştig, îi întorc banii, când nu am, el ne înţelege”, ne spune mama copiilor.

Elvira Goncearuc, şefa comisiei pe probleme sociale din cadrul primăriei Cetireni, ne informează că a vizitat recent familia Alexandrei Vieru.

„M-a uimit întrebarea unuia dintre băieţei, avea o scrisoare în mână. M-a întrebat de ce Moş Crăciun vine la toţi copiii, dar la el nu a fost niciodată? Copiii sunt îngrijiţi. Alexandra e o mamă şi o gospodină responsabilă. Dar sunt trei copii de vârstă şcolară care nu au unde dormi, deoarece casa este avariată şi ei dorm toţi nouă într-o odaie. Copiii dorm la lecţii, fiindcă noaptea cei mici plâng şi îi trezesc pe ceilalţi. M-a întristat să văd în ce condiţii îşi fac lecţiile, unde fac baie, unde îşi ţin hăinuţele şi ce mănâncă”, ne spune consiliera.

Elvira Goncearuc a încercat să organizeze o campanie de ajutorare a acestei familii în luna decembrie. A postat câteva fotografii pe pagina sa de Facebook. Le-a scos peste două zile, tot la rugămintea Alexandrei. Părinţii copiilor au fost chemaţi la primărie şi au fost certați pe motiv că ar afecta imaginea satului. La faţa locului a venit şi o televiziune, dar familia, fiind intimidată, a refuzat să comunice cu presa.

Şi acest interviu Alexandra l-a acceptat cu greu. Consiliera locală ne spune însă că dacă cineva acceptă să susţină familia, ar fi binevenit orice ajutor. Uneori mai sunt ajutaţi de biserică şi de preotul din localitate.

În urma unei furtuni şi a unei ploi abundente din primăvara anului 2018, le-a fost deteriorat acoperişul şi le-a căzut o porţiune de tavan. Cât Vasile a lucrat peste hotare, cei doi au construit o anexă la casă, dar au stopat construcţia din lipsă de bani, după ce el a revenit acasă.

familie Cetirenifamilie Cetireni

„Imediat cum primesc indemnizaţia, achit facturile, apoi cumpăr hrişcă, macaroane şi alte produse mai ieftine, ca să ne ajungă pe cât mai multe zile. E greu. Nu-mi prea ies socotelile... Înainte când soţul lucra ne puteam permite să cumpărăm dulciuri, o bucată de carne. Azi am făcut un borş, un terci. Când e cald afară, mă angajez şi eu cu ziua, lucrez la câmp, la scos ceapă, ne descurcăm cum putem. Preţurile, aşa cum au crescut acum la toate celea, ne cam sperie”, ne mai spune Alexandra.

Primarul localităţii, Ana Dicusar, ne confirmă că familia a benficiat de ajutor social doar cât bărbatul a fost peste hotare. „Nu facem noi legea, el trebuie să se înregistreze la Bursa Muncii, să obţină statutul de şomer ca să le putem oferi în continuare un ajutor social. Dar probabil bărbatul speră să plece iar la muncă. Noi, administraţia publică locală, le-am oferit anterior un ajutor de 34 de mii de lei, ca să-şi procure locuinţă, îi ajutăm cu ce putem, dar problemele sunt mari, nu putem interveni permanent”, ne-a spus primarul.

Doritorii de a susţine aceşti părinţi, fie material, fie cu un sfat ori cu un cuvânt de încurajare o pot face la numărul de telefon 060365913 (Alexandra Vieru).

Alexandra VieruAlexandra Vieru

Noutăţile partenerilor

comentarii: