image
Sursa foto: cna.md

CNA-ul lui Flocea a acordat tratament preferențial unor gestionari ai fondului locativ din Chișinău, care au încălcat legea

În anii 2020-2021, Centrul Anticorupție a aplicat duble standarde în raport cu gestionarii blocurilor de locuit din capitală, care au inclus ilegal în facturile chișinăuienilor cota-parte pentru diferența la volumul de apă caldă menajeră, indicat de contoarele individuale și cele comune. Despre aceasta se arăta în Raportul de evaluare a activității CNA pentru perioada ianuarie 2016 – septembrie 2021, după a cărui prezentare în parlament acum doi ani, legislatorii l-au revocat din funcție pe Ruslan Flocea, ex-directorul Centrului, cunoscut ca o persoană apropiată de conducerea PSRM.

Săptămâna trecută, Jurnal.md a publicat o investigație în două părți despre procedura de faliment în care se află de mai mulți ani ÎMFGL-urile din Chișinău, care activează în condiții destul de modeste, în timp ce lichidatorii acestora încasează milioane din contribuțiile clienților, după ce au beneficiat și de alte milioane de la „Termoelectrica” până în 2019, când guvernarea PD a căzut. Amintim că aproape jumătate din creanțele de aproape un miliard de lei, validate în cadrul acestui proces, reprezintă diferența de volum la apa caldă menajeră între contoarele comune ale blocurilor și contoarele individuale din apartamente. Deși această diferență a apărut în urma unui vid legislativ, care nu are nicio legătură cu primăria, ea a fost pusă pe seama municipalității înainte de reținerea ex-primarului general Dorin Chirtoacă. Cu alte cuvinte, e o datorie „fantomă”, pe care lichidatorii ÎMGFL-urilor recunosc că nu au cu ce să o stingă și care poate să rămână în van încă mulți ani.

Totuși, în 2013, legea a permis ca această diferență să fie inclusă în facturile chișinăuienilor sub formă de „cotă-parte”. Ulterior însă, după ce mulți locatari s-au plâns în judecată că primesc facturi exagerate la apă și au câștigat procesele, în 2018 s-a renunțat la această prevedere legislativă. Cu toate acestea, unii gestionari ai fondului locativ, printre care se numără atât ÎMGFL-urile, cât și asociațiile de proprietari de apartamente, au continuat în mod ilegal această practică ani în șir. În consecință, ANRE, primind numeroase petiții din partea locatarilor nedreptățiți, a sesizat la acea vreme CNA în repetate rânduri, solicitând atragerea la răspundere a unor gestionari ai fondului locativ pentru abuzul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, în baza art. 313 al Codului contravențional.

Studiind, la sugestia unor cititori, Raportul de evaluare a activității CNA pentru ianuarie 2016 – septembrie 2021, care a condus la revocarea din funcție a lui Ruslan Flocea, Jurnal.md a constatat că, în anii 2020-2021, cei de la Anticorupție au protejat unele persoane nominalizate de către ANRE, pe care ar fi trebuit să le trimită în judecată. În document se arată că CNA a avut o abordare contradictorie față de anumite fapte și persoane aflate în condiții similare, în privința cărora au fost intentate procese contravenționale. Astfel, din cele 20 de procese-verbale de constatare a contravențiilor, întocmite de ANRE, trei nu au ajuns în instanță, fiind examinate de către CNA contrar legii, nu în baza Codului contravențional, ci a Codului administrativ.

„Din cele expuse, se constată că, în anul 2021, CNA, în 3 procese contravenționale intentate de ANRE în privința unor factori de decizie a două companii intermediate de decontări și a unei companii de gestionare a fondului locativ, a avut o abordare diferită practicii sale anterioare. CNA a examinat procesele contravenționale prin prisma prevederilor Codului administrativ, care nu este aplicabil procesului contravențional, fără a adopta o soluție prevăzută de Codul contravențional. Având în vedere că practica CNA este contradictorie pe cazuri similare, se denotă o abordare inconsecventă la examinarea proceselor contravenționale, prevăzute de art. 313 CC”, se specifică în raportul prezentat parlamentului.

Raportul a fost pregătit de Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică, condusă de deputatul Lilian Carp, și de Comisia juridică, numiri și imunități, condusă de Olesea Stamate.

În afară de activitatea sa în instituțiile de drept, Ruslan Flocea a fost consilier principal de stat în guvernul comunist Greceanâi și secretar general al Aparatului președintelui Dodon. El a fost numit în fruntea CNA în 2019, de către parlamentul condus de fosta sa șefă de la executiv, Zinaida Greceanâi.

Fostul primar general de Chișinău, Dorin Chirtoacă, consideră că și echipa lui Igor Dodon ar fi urmărit unele interese din acapararea ÎMFGL-urilor de la municipalitate, prin intermediul insolvenței intentate în 2016-2017.

„Guvernarea PD, împreună cu „Termoelectrica” și Ministerul Economiei – deveniți între timp un tot întreg - au făcut din ÎMGFL-uri practic structuri de partid, la cheremul mafioților, pentru acumulare de voturi. În 2019, după fuga lui Plahotniuc, am ridicat de mai multe ori problema readucerii acestor întreprinderi în gestiunea municipalității, dar nu au mișcat un deget. Subiectul nu interesa pe nimeni și pe aceasta cale a fost demonstrată o dată în plus cârdășia lui Dodon și Ceban cu regimul mafiot de atunci. Dacă ar fi fost pentru oraș, socialiștii ar fi terminat chestiunea asta cu lichidarea și insolvabilitatea, ar fi rezolvat problema cu datoriile, ar fi adus ÎMGFL-urile în subordinea primăriei, după cum prevede legea”, a declarat Chirtoacă pentru Jurnal.md.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: