image
Sursa foto: Sputnik

Directorul Sputnik Moldova este colonel al Forțelor Aeropurtate ruse

Directorul Sputnik Moldova, Vitalii Denisov, expulzat miercuri din Republica Moldova, este colonel al Forțelor Aeropurtate ruse. Potrivit unor date oficiale rusești, pe care le-au studiat reporterii de la Europa Liberă, în 2019, Denisov a lucrat în Administrația președintelui Vladimir Putin, iar în 2021 - la agenția de știri „Rossia Segodnia”, din care face parte și Sputnik. Denisov a fost expulzat pe motiv că „amenința securitatea informațională a Republicii Moldova”.

Documentele citate de Europa Liberă arată că între 2010 și 2012, Vitalii Denisov a fost angajat în Departamentul principal de investigații Moscova al Comitetului de Investigații al Federației Ruse, cu sediul pe strada Malaia Kiselnaia, 5. Conform hărților Google și Yandex, la această adresă se află Procuratura regiunii Moscova.

Denisov a fost în 2012, pentru o perioadă scurtă, șef-adjunct al administrației prezidențiale a republicii autoproclamate Osetia de Sud.

Potrivit informațiilor publicate de site-urile locale, el a fost numit în această funcție în februarie 2012, iar în aprilie 2012 a fost demis.

Din 2016 până în 2018, Vitalii Denisov avea reședința în Moscova la adresa Șoseaua Horoșevskoe, 38, unde se află redacția ziarului „Krasnaia Zvezda” („Steaua Roșie”). Pe aceeași adresă, într-un alt bloc, este căminul ofițerilor din fostul District militar al Moscovei. Nu departe, la numărul 76, se află sediul GRU, agenția de informații militare a Rusiei.

În una dintre fotografiile lui Denisov publicate pe rețelele de socializare, acesta poartă uniformă militară. Nu se știe când a fost făcută fotografia, dar contul pe care a fost publicată a fost șters în 2016.

Stelele de pe epoleți arată că Vitalii Denisov avea grad de colonel atunci când a fost făcută fotografia. Pe uniformă mai pot fi văzute medalii pentru merite în serviciul trupelor spațiale și în Caucaz. Jurnaliștii l-au contactat pe Denisov, pentru a-l întreba despre trecutul militar, dar acesta a refuzat să discute, invocând lipsa de timp.

Până a veni la Chișinău, Vitalii Denisov a condus birourile Sputnik în Azerbaidjan și în republica autoproclamată Osetia de Sud.

Miercuri, 13 septembrie, Denisov a fost expulzat, fiind declarat persoană indezirabilă pentru o perioadă de zece ani pe motiv că „amenința securitatea informațională” a Republicii Moldova.

Vezi și: Guvernul, despre expulzarea șefului Sputnik Moldova: „Se ocupa constant cu minciună, propagandă și dezinformare”
Ministerul rus de externe, despre expulzarea șefului Sputnik Moldova: „Un pas neprietenos care nu va rămâne fără răspuns”

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: