image
Sursa foto: jurnal.md

Domnica Manole, adresare către partenerii externi ai RM despre tensiunile din jurul CC: „Riscă să afecteze statul de drept”

În jurul Curții Constituționale a fost creată artificial o situație tensionantă care este în măsură să afecteze funcționalitatea statului de drept în Republica Moldova. Declarația îi aparține președintelui Curții Constituționale, Domnica Manole, care a făcut astăzi o adresare în acest sens către partenerii internaționali ai Republicii Moldova.

„Am decis să informăm cetățenii RM despre situația extrem de complicată care este de natură să afecteze activitatea CC. Totodată ne adresăm Comisiei de la Veneția, Parlamentului European, Consiliului Europei, întregului corp diplomatic acreditat în țara noastră. După 23 aprilie, judecătorii CC au devenit ținta unor atacuri mediatice, iar înalți demnitari de stat, inclusiv președintele Dodon, au lansat declarații de natură să discrediteze judecătorii. Mai multe figuri publice, inclusiv deputaț, au declarat că judecătorii Curții ar fi fost urmăriți de structuri speciale. presa a relatat că unul dintre judecători ar fi șantajat cu un dosar penal”, a declarat Domnica Manole în cadrul unui briefing.

Președintele Curții Constituționale a precizat că a fost sesizată Procuratura Generală în legătură cu aceste declarații.

„Am decis să comunicăm partenerilor internaționali ai RM despre situația tensionată creată artificial din jurul CC. Înțelegem că această situație afectează statul de drept din RM. Vreau să asigur cetățenii RM că judecătorii CC vor activa și în continuare în strictă conformitatea cu Constituția și vor rămâne imparțiali indiferent de presiune”, a adăugat Domnica Manole.

Precizăm că presiunile asupra judecătorilor CC sunt determinate de examinarea de către aceasta a constituționalității acordului de împrumut de la Federația Rusă, suspendat de către Curte la 23 aprilie.

De asemenea, presiunile sunt alimentate de demiterea lui Vladimir Țurcan, fost deputat al PSRM, din funcția de Președinte al CC la 23 aprilie. Demiterea a avut loc ca urmare a unei discuții a acestuia cu Igor Dodon despre decizia privind suspendarea unei legi aprobate prin angajare de răspundere.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: