„Noi trebuie să fim în relații bune cu toți partenerii și să avem o politică externă echilibrată. Cu europarlamentarul român (Siegfried Mureșan n.red.) am avut o întrevedere la Chișinău anul trecut și parcă am avut o discuție destul de bună. Dar el se poartă ca un activist din prima linie și ca un propagandist al partidului Maiei Sandu. Eu înțeleg care-i sunt preferințele, dar ar trebui să fie respectate anumite limite”, i-a sărit în apărarea premierului șeful statului, lăsând să se înțeleagă că și el e deranjat de criticile lansate de europarlamentarul român la adresa actualei guvernări.

Dar în același timp Igor Dodon a ținut să precizeze că și persoanele din fruntea instituțiilor de stat de la Chișinău ar trebui să se abțină „de la declarații ostile la adresa partenerilor externi”.

„Atunci când un conducător al unei instituții de stat spune ceva, lucrul acesta este perceput pe drept de unii parteneri ca fiind poziția oficială a statului RM, de aceea ar fi bine să ne abținem”, a spus Igor Dodon.

La întrebarea dacă ar trebui actualul premier să-și dea demisia după ce a generat un scandal diplomatic între România și R. Moldova, șeful statului a declarat că acesta se va bucura în continuare de susținerea sa și a fracțiunii care l-a delegat.

„Eu cred că domnul Chicu nu ar trebui să-și dea demisia în urma reacției Ministerului de Externe de la București ori a oricărui alt minister. El a fost desemnat premier de președintele țării. A fost susținut și va fi susținut în continuare de cea mai mare fracțiune și de cel mai mare partid”, a spus Dodon.

Amintim că săptămâna trecută premierul Ion Chicu a plasat o postare pe pagina sa de facebook care conținea mai multe comentarii acide la adresa europarlamentarului român Siegfried Mureșan, președinte al Delegației Parlamentului European în Comitetul de Asociere UE - R. Moldova, după ce acesta a criticat actualul guvern că eșuează în gestionarea crizei pandemice pentru că a eșuat și în implementarea reformelor.

În replică, premierul Ion Chicu i-a adus mai multe critici acide și a numit România cea mai coruptă țară din Europa.

Joi, după o reacție dură din partea Bucureștiului, premierul a anunțat că a avut o întâlnire cu ambasadorul Daniel Ioniță, în cadrul căreia „a apreciat susţinerea României oferită Republicii Moldova în procesul de integrare europeană şi şi-a exprimat convingerea că relaţiile bilaterale se vor dezvolta într-o manieră prietenească, bazată pe respect reciproc”.