image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

PG, criticată după eliberarea lui Platon: „Ce facem cu atacul raider din 2011 și laundromatul?”

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari consideră că decizia privind eliberarea din detenție a controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, discreditează Procuratura Generală.

„Fiind președinte al comisiei parlamentare de anchetă, într-adevăr nu am văzut urmele lui în evenimentele furtului miliardului din cele trei bănci în perioada 2013-2014, după ce dânsul a vândut acțiunile din BEM fie lui Șor, fie lui Plahotniuc. Dar cu atacul raider din 2011-2012 ce facem? Raportul comisiei denotă franc că anume de atunci Plahotniuc și Platon au pornit procesul devalizării sistemului bancar. Dar cu tranzacția ascunsă din decembrie 2011 cum procedăm? Când Platon i-a plătit lui Plahotniuc 80 de mil. de dolari pentru acțiunile din BEM, Victoriabank și Asito, folosind schema „carusel", contractele fictive, băncile din Moldova (cu încălcarea tuturor normelor de prudență în procesul de creditare) și mecanismul de evaziune fiscală”, a comentat Alexandru Slusari.

Vicepreședintele Platformei DA a amintit și de laundromatul rusesc.

„De laundromat înțeleg că PG în genere a uitat. Dar arhitectul acestei scheme de spălare a zeci de miliarde de dolari din băncile rusești a fost anume Veaceaslav Platon, care a primit permisul de la Plahotniuc pentru folosirea sistemului judiciar din Moldova”, a spus Slusari.

În opinia deputatului, „Proguratura Generală încearcă să facă din dosarul furtului miliardului o vitrină și un paravan pentru neinvestigarea celorlalte dosare de rezonanță și acoperirea celorlalți criminali, care în ultimii 10 ani au jefuit Moldova”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: