image
Sursa foto: hindustannewshub.com

Expert: Miza principală a FSB rămâne să încurajeze forțele pro-ruse din interiorul RM la săvârșirea unei lovituri de stat

Miza principală a Serviciului Federal de Securitate de la Moscova rămâne să încurajeze forțele pro-ruse in interiorul Republicii Moldova la săvârșirea unei lovituri de stat, consideră expertul Watchdog Valeriu Pașa.

„Și când spun forțele pro-ruse, nu mă refer numai la BECS, dar și la Șor, oamenii din zona crimei organizate ”clasice”, Platon, Plahotniuc (de ce nu?). Dar și unii pretinși unioniști care fac iscusit jocul Moscovei prin angajare în acțiuni de dezbinare a societății (aduceți-vă aminte tangoul politic AUR-PSRM din campania electorală 2021). Anume la acest tip de provocări trebuie să fie atente autoritățile și societatea. Să nu se lase atrase în scenarii de escaladare pe loc gol. Un ipotetic Dodon la putere ar putea autoriza utilizarea până și a aeroportului din Cahul pentru ruși”, a declarat Valeriu Pașa.

Expertul a făcut comentariul în contextul articolului publicat cotidianul britanic „The Times”, potrivit căruia Rusia a elaborat deja planuri clare pentru invazia regiunii transnistrene a Republicii Moldova, făcându-se referire la surse din serviciile secrete ucrainene.

„O nouă porție de panică este în curs de propagare după articolul din The Times. Ce scrie acolo? Ceea ce deja știam - că Rusia pregătește acțiuni de destabilizare în Republica Moldova în contextul zilei de 9 mai și a interzicerii panglicii ”Sf. Gheorghe” și că folosește Transnistria pentru a mai adăuga tensiune. Ce este nou în acel articol? Că sursele din serviciile speciale ucrainene afirmă că Rusia a elaborat planuri politico-militare de ocupare a Republicii Moldova - inclusiv prin desant aerian. Ce face Ucraina în condițiile războiului informațional și convențional? Cam ce a încercat să facă SUA - merge în anticipare. Putem exclude 100% că Putin ar fi gata să meargă la un risc enorm și să trimită IL-76 cu tehnică și soldați ruși din Crimea în Tiraspol? 100% nu - deja cunoaștem că Putin poate lua decizii extrem de proaste din punct de vedere militar pentru armata sa. Să traversezi spațiul controlat de sistemul anti-aerian ucrainean cu niște ținte foarte ușor de doborât este sinucigaș, dar 1% de probabilitate că vor încerca nu poate fi exclus. Iar faptul că există un plan operațional elaborat nu înseamnă decât că stafful major al armatei ruse își face jobul - elaborează planuri pentru orice eventualitate. Repet ce am mai spus mai devreme - dacă rușii nu ajung să ocupe orașul Mykolaiv, Republica Moldova este ferită de pericole. Dacă însă reușesc să forțeze Bugul de Sud - lucrurile se vor agrava foarte mult. Și încă un aspect important - rușii nu au nevoie să cucerească Odesa pentru a ataca Republica Moldova. Mai curând invers - pentru a putea asedia Odesa, ar putea să invadeze malul drept al Republicii Moldova”, mai spune expertul Watchdog.

Noutăţile partenerilor

comentarii: