image
Sursa foto: The Times

The Times: Rusia a elaborat deja planuri clare pentru invazia regiunii transnistrene a Republicii Moldova

Republica Moldova a ajuns în epicentrul discuțiilor privind posibilele evoluții ale războiului ruso-ucrainean și consecințele asupra Chișinăului. Acest lucru este abordat la Londra, Kiev, Washington și la Moscova. Pronosticurile sunt diferite, dar în aproape toate cazurile se pomenește regimul separatist de la Tiraspol, care ar putea să se implice, sau să fie implicat, în teatrul de război.

Cotidianul britanic „The Times” scrie că Rusia a elaborat deja planuri clare pentru invazia regiunii transnistrene a Republicii Moldova. Jurnaliștii britanici fac referire în articolul lor la surse din serviciile secrete ucrainene. Potrivit acestora, ”există deja o serie de indicatori, care arată planurile Kremlinului pentru un atac în regiunea separatistă a Republicii Moldova”.

„Dacă Rusia recunoaște independența Transnistriei, atunci aceasta va fi o amenințare directă și o încălcare a integrității teritoriale a Moldovei. Aceasta va fi o repetare a ”scenariului Donbas”. Apoi rușii vor furniza un număr mare de arme. Soarta Moldovei este crucială. Dacă rușii vor începe să preia controlul, noi vom fi, din punct de vedere militar, o țintă mai ușoară”, scrie The Times cu referire la surse confidențiale de la Kiev.

Mai exact, serviciile ucrainene de informații spun că ar fi înregistrat o anumită activitate pe aeroportul din Tiraspol, care în ultimii 30 de ani nu a fost funcțional, iar Rusia ar intenționa să desanteze trupe în regiunea transnistreană cu avioane de transport IL-76 și elicoptere, care ar urma să zboare din Crimeea ocupată.

În același timp, jurnaliștii britanici notează că ”aceste afirmații ale ucrainenilor sunt contrare analizei agențiilor de informații occidentale, care arată că rușii nu au capacități suficiente pentru a zbura în siguranță deasupra apărării aeriene ucrainene din regiunea Odesa”.

În plus, pentru a furniza muniție și trupe în stânga Nistrului, rușii trebuie să creeze un ”coridor terestru” din Herson prin regiunile Nikolaev și Odesa.

Biroul Politici de Reintegrare nu a răspuns la solicitarea Jurnal TV pentru un comentariu, dar Serviciul de presă al Guvernului a comentat că în prezent nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol.

De notat că liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat zilele trecute că regiunea transnistreană nu urmărește implicarea în vreun fel în acțiuni militare, ci doar menținerea păcii în zonă.

Iar ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a fost întrebat de un jurnalist al postului ”Al Arabiya” dacă este cazul ca Moldova să își facă griji în contextul așa-zisei ”operațiunii speciale” desfășurate de Rusia în Ucraina? Lavrov a arătat cu degetul la NATO și a sugerat că ținta operațiunii ruse ar fi doar Donbasul.

„Moldova ar trebui să-și facă griji cu privire la propriul lor viitor, pentru că ei sunt atrași în NATO și eu nu cred că asta ar adăuga securitate pentru Moldova. Scopurile operațiunii ale Rusiei în Ucraina au fost anunțate. Scopurile constau în protejarea civililor din estul Ucrainei și asigurarea că nu există amenințări pentru acei civili și pentru Federația Rusă dinspre teritoriul Ucrainei. Asta e tot”, a spus Lavrov.

Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Kent Logsdon, a declarat că misiunea pe care o conduce urmărește cu îngrijorare situația din stânga Nistrului. În același timp, oficialul a sugerat că nu ar exista indici, potrivit cărora Republica Moldova ar putea deveni o țintă a acțiunilor militare. Iar secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că, în prezent, sunt în curs de derulare încercări de destabilizare a Republicii Moldova, însă nu vede riscuri militare iminente pentru țara noastră.

Noutăţile partenerilor

comentarii: