image
Sursa foto: Jurnal.md

Tabletele cu bucluc: Secretarul Parlamentului oferă detalii și le răspunde deputaților care spun că vor refuza gadgeturile

După ce presa a scris despre licitația controversată de procurare a tabletelor în sumă de peste 2 milioane de lei pentru deputați, astăzi Secretarul General al Parlamentului, Adrian Albu, a organizat o conferință de presă în care a venit cu explicații.

„Luând în considerare că subiectul tabletelor PC pentru Parlament este unul destul de discutat și, cu regret, am constatat că a existat multă dezinformare, presupuneri și manipulări, am decis să oferim o informație corectă publicului larg”, a declarat Adrian Albu în debutul conferinței de presă, precizând că specificațiile tehnice ale tabletelor au fost stabilite de dezvoltatorul softului și nu a fost o prerogativă a Secretariatului Parlamentului.

Sistemul informațional e-Parlament, în valoare de peste 433 de mii de dolari SUA, va fi transmis în gestiunea Parlamentului pe 31 martie. Acesta este cofinanțat de Guvernul Suediei și Parlamentul Republicii Moldova.

„Tabletele PC nu intră în grant și nu pot fi procurate din acești bani. Am apelat la alte organizații cu rugămintea de a sponsoriza aceste tablete. Spre regret nu am primit niciun răspuns pozitiv. Ieri un deputat a afirmat că era posibilitatea ca aceste tablete să fie primite gratis. Am fost ușor mirați, întrucât deputatul a fost la masa de discuții când am rugat partenerii. Noi am căutat în bugetul din Parlamentului”, a comentat Adrian Albu.

Secretarul General al Parlamentului a explicat de ce a fost declarat câștigător al licitației o companie care și anterior nu și-a onorat obligațiile contractuale.

„La 12 noiembrie 2019 a fost inițiată licitația deschisă. Termenul de livrare era până pe 24 decembrie. Luând în considerare faptul că agentul economic a venit de bunăvoie și ne-a spus că nu reușește să se încadreze în termen, a rugat să nu transmitem contractul către Trezoreria de stat. Noi l-am retras. Penalitatea despre care se discută intens în presă este pe alt lot. Tot compania Fors-Computer, este proiectul de calculatoare. Aici este problema pe alt aspect, deoarece nu din vina agentului economic câștigător livrarea nu a avut loc, ci a producătorului. Am luat în considerare faptul că agentul a fost deschis cu noi. Totodată, nu a fost contra la reținerea garanției de bună execuție, de peste 94 de mii de lei. Grupul de lucru a considerat că nu-l introducem în lista neagră”, a continuat Adrian Albu.

Secretarul General al Parlamentului afirmă că procedura de includere a operatorului economic în lista de interdicție nu era obligatorie în acest caz, întrucât acesta nu a adus niciun prejudiciu și nicio activitate nu a fost perturbată.

„Am fost mirați că pe anumite site-uri se făcea trimitere destul de denigratoare la adresa Secretariatului Parlamentului că se preconizează o afacere între conducerea Parlamentului și domnul Plahotniuc. Secretariatul este absolut independent în luarea deciziilor, considerăm anormale astfel de declarații. În Grupul de lucru nu e nimeni membru de partid. Noi informăm conducerea Parlamentului, dar nu preluăm indicații”, a spus Albu.

Acesta s-a referit și la declarațiile unor deputați care spun că nu vor accepta aceste tablete.

„Deputații nu pot să refuze, nu este tableta lor. După ei sunt alți deputați care se vor folosi de ele”, a conchis Secretarul General al Parlamentului.

Precizăm că, în prezent, la Parlament se lucrează la implementarea unui sistem care va include o nouă pagină web și sistemul de vot electronic. Tabletele sunt necesare pentru buna funcționare a sistemului e-parlament, în particular a e-votului. Acestea vor fi montate în sala de plen și nu vor fi mobile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: