image
Sursa foto: politico.com

Ce spune Kremlinul despre problema livrărilor de gaze naturale către RM: „Gazul trebuie plătit, nu e niciun subtext ascuns”

Intenția de sistare a livrărilor de gaz către Republica Moldova este o situație „pur comercială” între Gazprom și Moldovagaz. Astfel a comentat Dmitiri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin, termenul limită impus de concernul rus.

„Gazprom are obligații contractuale cu cumpărătorii de gaze, există o anumită sumă care trebuie plătită și, bineînțeles, Gazprom ca întreprindere... trebuie să-și vândă marfa și să primească bani pentru asta. Nu o poate oferi gratuit. Prin urmare, este mai degrabă o problemă comercială. Și aici am recomanda în continuare să verificați la Gazprom cum stau lucrurile acum", a declarat Peskov la solicitarea jurnaliștilor ruși.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a fost întrebat dacă nu consideră că această problemă a depășit domeniul acordurilor comerciale.

„Nu… gazul este livrat, el trebuie plătit. Deci aici nu există niciun subtext ascuns”, a răspuns el.

Gazprom a anunțat că va sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova, dacă Moldovagaz nu va achita datoriile curente până la 20 ianuarie. O scrisoare de avertizare în acest sens a fost expediată ieri de concernul rus către Moldovagaz.

comentarii: