image
Sursa foto: Jurnal.md

Un nou ultimatum înaintat de Rusia: Gazprom amenință că va sista livrările de gaz către RM începând cu 20 ianuarie

Gazprom anunță că va sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova, dacă Moldovagaz nu va achita datoriile curente până la 20 ianuarie.

O scrisoare de avertizare în acest sens a fost expediată ieri de concernul rus către Moldovagaz. Despre aceasta a anunțat premierul Natalia Gavrilița cu puțin timp în urmă.

Șefa Guvernului a precizat că situația va fi discutată la Comisia pentru Situații Excepționale care se va convoca astăzi, începând cu ora 13:00, iar detalii despre deciziile luate se va anunța după ședința Guvernului.

„Poziția mea la Comisia pentru Situații Excepționale va fi de a solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în domeniul energetic. În acest scenariu, mâine voi merge la Parlament să solicit acest lucru, iar mâine voi convoca din nou CSE care va adopta o serie de măsuri menite să evite riscul opririi livrărilor de gaz către consumatori. E vorba în special de amânarea TVA datorată de Moldovagaz statului și achitarea anticipată de Guvern a compensațiilor pentru ianuarie și februarie”, a declarat Natalia Gavrilița.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a precizat că consumul pentru decembrie a fost achitat integral și că e vorba de avansul pentru ianuarie în raport de 50% sau aproximativ 63 de milioane de dolari.

„Situația în care ne aflăm azi nu e o consecință a inacțiunilor Guvernului, ci un rezultat al relațiilor comerciale dintre Moldovagaz și Gazprom. Din suma de 63 de milioane, Moldovagaz va reuși să achite 38 de milioane de dolari până mâine. Diferența de 25 de milioane s-a format din diferite motive, dar principalul e creșterea semnificativă costului de achiziție a gazului. Tariful actual nu acoperă costul de achiziție pentru ianuarie care e 647 de dolari. Moldovagaz nu a putut găsi limbă comună cu Gazprom. Acționarul majoritar al Moldovagaz nu a reușit să-și susțină propria companie pentru a depăși această situație. E clară o schimbare de atitudine față de anii precedenți”, a remarcat Andrei Spânu.

Potrivit acordului semnat cu Gazprom, Republica Moldova s-a angajat să achite până în data de 20 a fiecărei luni atât plățile pentru luna precedentă, cât și 50% din plățile pentru gazul consumat în luna curentă. În caz contrar, concernul rus poate sista livrarea gazului în următoarele 48 de ore. Potrivit legii, starea de urgență poate fi declarată de către Parlament cu votul a cel puțin 51 de deputați la propunerea Guvernului sau a președintelui Republicii Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: