image
Sursa foto: Jurnal.md

Opinii despre declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la statutul de țară candidat a RM la UE: „Europa este coezivă”

Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la obținerea Republicii Moldova a statului de țară candidat la UE au fost destul de ambigue susțin Sorin Ioniță și Valeriu Pașa.

Potrivit directorului executiv „ExpertForum” România, Sorin Ioniță, mesajul lui Emmanuel Macron a fost că Europa este totuși coezivă.

„Eu nu aș fi atât de sigur. Din câte știm noi este greu, este greu și pentru Ucraina, dar partea pozitivă este că Moldova nu a fost vizibil decuplată de Ucraina, iar lucrurile se discută împreună. Cred că este important că a venit Macron aici. Nu uitați că Macron este șeful Europei în funcție și trebuie să vorbească pentru toată Europa, și el se află între două tururi de scrutin importante. Noi trebuie să înțelegem că și marile țări din Vest au politică, e democrație, iar liderii ăștia joacă și ei pe sârmă uneori și trebuie să citim și în grija asta ceea ce spun sau ceea ce fac pe la noi. Mesajul principal este că Europa este coezivă. Planul este neașteptat de stabil chiar după trei luni de război și cred că Moldova și Ucraina se află unde se află eu cred că e o șansă”, a declarat Ioniță la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Valeriu Pașa, director executiv comunitatea „Watchdog.md”, afirmă că în urma declarațiilor făcute astăzi de președintele francez există două opțiuni.

„Este o viziune consolidată de a vedea Republica Moldova și Ucraina împreună în acest proces. Respectiv ce va fi oferit Ucrainei va fi oferit și Republicii Moldova. Din păcate, Georgia nu este tratată la pachet cu Republica Moldova și Ucraina, din cauza guvernării care a uzurpat puterea în Georgia. Astfel există două opțiuni: atât Ucraina, cât și Republica Moldova vor primi statutul de țară candidat sau vor primi acest statut cu un fel de listă de condiționări cu care deja ne deprinse în ultimii ani Uniunea Europeană. Important să fie condiționări foarte precise. Percepția mea este că mai mare probabilitate va fi această condiționare care nu schimbă lucrurile în esență”, a punctat Pașa.

Amintim că astăzi în cadrul conferinței de presă susținută de Emmanuel Macron și Maia Sandu președintele francez a declarat că, candidatura RM va fi dezbătută în zece zile cu ocazia Consiliul European, care va avea loc la data de 23-24 iunie pe baza unui aviz oficial, care va fi emis de Comisia Europeană.

„Franța își va juca cu această ocazie în mod deplin rolul de președintă pentru a permite să se ajungă la un consens care să recunoască amploarea eforturilor realizate și legitimitatea poporului moldovenesc de a se alătura UE, vrem să transmitem un mesaj pozitiv și clar față de cererea pe care ați depus-o. În plus, doresc să ofer garanții de cooperare accelerate pentru Moldova care nu înlocuiesc procesul de aderare, dar care au ca scop să deschidă modalități de solidaritate și de cooperare concretă, cât se poate de rapid”, a afirmat Emmanuel Macron.

Noutăţile partenerilor

comentarii: