image
Sursa foto: Jurnal.md

Experți, despre atacul Iranului asupra Israelului: Ambele părți au avut de câștigat; Conflictul ar putea să nu ia amploare

Atacul Iranului asupra Israelului este un incident din care ambele părți au avut de câștigat. Conflictul dintre cele două state ar putea să nu ia amploare. Rusia și-ar dori un război între Iran și Israel, ca să sustragă atenția SUA și a Occidentului de la războiul din Ucraina. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„E începutul unui nou teatru de război?”, i-a întrebat moderatorul emisiunii pe experții invitați în platou, în contexul atacului Iranului asupra Israelului.

Director adjunct al Institutului pentru politici și reforme europene, Mihai Mogâldea, a menționat că este încă devreme să se spună dacă asistăm sau nu la începutul unui nou teatru de război.

„Ceea ce este clar până acum este că există un focar de conflict activ în Orientul Mijlociu care implică două state. Nu mai avem o luptă între un stat și o organizație. Lucrul acesta ar trebui să ne alarmeze, pentru că ceea ce s-a întâmplat în ultimele 6 luni ținea mai degrabă de conflictul dintre două părți cu statut diferit. (n.r. atacul Iranului asupra Israelului) Ar putea fi un episod izolat, fără consecințe vizibile, fără o extindere rapidă a conflictului dintre cele două părți. Nu este cazul să punem ștampila pe evenimentele din ultimele 2 zile și să spunem că a început un nou război între două state – Iran și Israel. Mai degrabă am asistat la o măsură de răspuns a Iranului (în contextul atacului Israelului asupra consulatului iranian din Siria). Ceea ce s-a întâmplat în noaptea de sâmbătă spre duminică arată, mai degrabă, că nu s-a dorit escaladarea situației într-un mod foarte larg al cuvântului, pentru că s-a știut din timp că dronele lansate de Iran vor lovi Israelul, s-a știut unde și la ce oră vor lovi. Toate acestea au contat mult în înțelegerea și amploarea acestui atac și a posibilelor consecințe. Răspunsul Israelului va fi probabil unul pe măsură. Presiunea care există la ora actuală asupra Israelului, în special din partea SUA, Marea Britanie și Franța, îl vor face să fie mult mai prudent în amploarea răspunsului. Nu cred că situația va fi atât de gravă încât să putem spune că asistăm la un război în toată amploarea sa”, a declarat director adjunct al Institutului pentru politici și reforme europene, Mihai Mogâldea.

Comentatorul politic Roman Mihăeș a menționat că Israelul este pus în situația de a risposta, pentru că dacă nu o va face, ar putea urma scenarii mai agresive.

„Israelul trebuie să găsească o soluție pentru pericolul iranian. Rusia este aliatul Iranului în acest conflict..., fapt care ar putea să schimbe anumite decizii în favoarea Ucrainei”, a declarat Roman Mihăeș.

În opinia lui Andrei Curăraru, expert în domeniul integrării europene și securitate WatchDog, atacul Iranului asupra Israelului „este un incident foarte interesant din care ambele părți au ieșit un pic mai bine decât erau. Iranul și-a restabilit imaginea pe interior, iar Israelul a revenit în poziția în care are susținerea internațională”, a subliniat expertul.

Jurnalistul Valeriu Saharneanu consideră că ceea ce s-a întâmplat în noaptea de sâmbătă spre duminică este o continuare a ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie 2023, ziua în care Hamas a atacat Israelul. Rusia și-ar dori un război între două state din Orientul Mijlociu, ca să sustragă atenția SUA și a Occidentului de la războiul din Ucraina, potrivit jurnalistului.

„Iranul este un aliat și un ajutor al Rusiei în războiul din Ucraina. Timp de peste un an, războiul din Ucraina a fost în centrul atenției opiniei publice mondiale și Ucraina a avut un ajutor substanțial din partea SUA și a Europei. Rusia a vrut o escaladare și iată prin ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie 2023 a reușit, pentru că ajutorul pentru Ucraina a fost diminuat. Acum, noi vedem o escaladare a unui conflict direct între Iran și Israel. Se dorește un război mai mare între două state din Orientul Mijlociu aflate de mult în conflict, care la fel va fi o îndepărtate și mai mare a interesului față de războiul din Ucraina, iar Rusia va rămâne în fieful ei să-și facă interesul în zona considerată de ea că-i aparține”, a declarat jurnalistul.

Israelul şi Iranul s-au acuzat reciproc la Națiunile Unite că sunt principala ameninţare la adresa păcii în Orientul Mijlociu și au cerut Consiliului de Securitate să impună sancţiuni împotriva celuilalt. Se întâmplă ca urmare a atacului din weekend al Iranului asupra Israelului cu sute de rachete și drone.

Majoritatea membrilor Consiliului de Securitate au făcut apel la reţinere pentru a evita escaladarea situaţiei în regiune. În timpul atacului orchestrat de Teheran, avioanele israeliene și americane, dar și sistemele de apărare aeriană, au doborât 99% dintre dronele și rachetele lansate de Iran. Casa Albă a avertizat Israelul că Statele Unite nu vor participa la vreun atac de răzbunare asupra Iranului. Israelul va „cere însă un preț” la momentul potrivit din partea Iranului, a declarat ministrul cabinetului de război, Benny Gantz. În legătură cu escaladarea situației de securitate din Orientul Mijlociu, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile neesențiale în Israel. „Securitatea în zonă poate fi afectată pe un termen nedeterminat”, atenționează MAE.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: