image
Sursa foto: jurnaltv.md

Moldovean de succes în SUA; Istoria unui tânăr din Săseni, care trăiește visul american // VIDEO

A plecat de aici în 2014, ca mulți alții, în căutarea unei vieți mai bune. Ajuns în Statele Unite, s-a angajat ca șofer pe autocamion. Acum, gestionează propria afacere. Vorbim de Nicolae Corobca din satul Săseni, Călărași, antreprenor în transportul de mărfuri, cu un parc de peste 250 de camioane. Istoria acestui om sârguincios i-a fost povestită președintelui Maia Sandu, care s-a întâlnit cu el în Chicago, unde a mers recent în vizită de lucru.

Nicolae Corobca a absolvit o facultate la Universitatea Tehnică. Urma să facă studii de masterat, dar în 2013 a câștigat un ”Green Card” și nu a mai stat mult pe gânduri.

„Pentru prima dată am venit în iulie 2014, chiar de Ziua Independenței. A durat patru luni până am obținut permisul de conducere. Am procurat primul meu camion și am condus șase luni. L-am luat în rate, la mâna a doua și l-am procurat cu aproximativ 45 de mii de dolari”, a povestit antreprenorul.

După luni de muncă asiduă, Nicolae decide să mai facă un pas important.

„Gestionam singur compania cu un parc de 15 camioane, dar am decis că nu mai pot singur și trebuie să angajez pe cineva. După 15 camioane, tot ce se întâmplă astăzi aici este aportul întregii echipe. Am și angajați din Statele Unite, am 25 de angajați și din Republica Moldova. Fac contabilitate, logistică, oferă marfa pe care trebuie să o transporte camioanele pe teritoriul Statelor Unite”, a mai spus Nicolae.

Maia Sandu nu a ratat șansa de a vedea amploarea afacerii, pe care o gestionează Nicolae Corobca. Acesta s-a oferit să fie ghid în propriul parc.

Maia Sandu a declarat ulterior că a rămas impresionată de ce le văzute și auzite. „Republica Moldova are nevoie de multe lucruri, mai ales acum, într-o situație complicată”, a subliniat șefa statului.

„Fără afaceri de succes nu avem cum să scoatem țara la lumină și nu avem cum să asigurăm bunăstarea oamenilor. Noi chiar ne dorim cât mai multe afaceri de succes. Dar avem mai multe: războiul la hotar, care nu încurajează investițiile, funcționari publici, care nu înțeleg rostul sectorului privat, corupția, care este o problemă serioasă, justiția care încă nu există... Sunt multe lucruri, pe care trebuie să le facem, dar există și oportunități, pentru că Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene, iar asta înseamnă un credit de încredere pentru viitor”, a declarat șefa statului.

În cadrul vizitei la Chicago, Maia Sandu a participat la Convenția moldo-americană, care în acest an s-a desfășurat cu sloganul „Mândri să fim din Moldova”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: