image
Sursa foto: Jurnal.md

Opinii despre demisia Guvernului Chicu: „O decizie extraordinară; Bagheta rămâne în mâinile doamnei președinte”

Anunțul premierului Ion Chicu privind demisia Guvernului este subiectul dezbătut în aceste clipe la talk-show-ul „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. Invitații emisiunii susțin că alegerile parlamentare anticipate ar fi unica soluție de a salva Republica Moldova, în caz contrar situația creată va fi în detrimentul țării.

Președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a declarat în cadrul emisiunii că decizia anunțată azi dimineață de premierul Ion Chicu este „o decizie extraordinară”. Acesta a mai afirmat că împreună cu Platforma DA au descoperit anumite acțiuni ilegale ale majorității parlamentare, ce ține de fals în acte, care ar fi fost admise cu bună știință în ziua în care a avut loc ultima ședință a Parlamentului, dar de acest lucru se va ocupa Procuratura Generală.

Totodată, Grosu a mai afirmat că: „am decis ca cele mai toxice decizii să le atacăm la Curtea Constituțională. Noi optăm pentru algeri anticipate. Orice amânare a alegerilor anticipate sunt în detrimentul țării, situației din țară. Noi trebuie cât mai repede să alungăm majoritatea, deoarece orice guvern n-ar veni ar fi la cheremul celor de la Șor-PSRM și te trezești că răstornă imediat și noul Guver. Igor Dodon a făcut toate surprizele proaste pe care a putut să le facă până acum. (...) Slavă Domnului că guvernul a înțeles și și-a dat demisia”.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a declarat în cadrul emisiunii că mai întâi ar trebuie să se precizeze clar dacă Ion Chicu și-a depus deja demisia sau doar abia a anunțat-o. Indiferent de situație, Slusari susține că „bagheta rămâne în mâinile doamnei președinte”.

„Trebuie să clarificăm dacă Chicul demisionează, i-am văzut cum stăteau azi. Mi-au amintit de situația cu Gațcan. Aveam impresia că-l controlează. De la domnul Chicu am înțeles că el voia să demisioneze. Cel mai bine pentru țară vor fi alegerile anticipate”, a mai adăugat Alexandru Slusari.

Dumitru Diacov fiind întrebat de moderatorul emisiunii dacă nu regretă faptul că Partidul Democrat nu a votat în această vară demisia Guvernului Chicu, Diacov a răspuns: „N-a depins de mine, de noi. Eu cred că atunci a fost așa o mică încercare, o probă de nervi a situației existente în Parlament. Guvernul a plecat din proprie inițiativă, dar dacă vom avea unul nou, vom vedea. Eu cred că ideea de demisie îi aparține domnului Chicu și proiectele votate de Guvern în acea noapte, nu erau avizate de Guvern. (..)Termenul până a alegeri anticipate este foarte lung, acum avem pandemie, criză economică, etc. Partidul Democrat este gata să discute cu toată lumea”.

Mâine, la ora 11.00, președintele ales Maia Sandu, urmează a fi investită în funcție, iar după investire ar urma să aibă loc consultări între partidele din Parlament.

Reprezentanții Platformei DA, PAS și Partidului Democrat, invitați la emisiune, au declarat la „Secretele Puterii” că sunt gata să poarte discuții.

Emisiunea poate fi urmărită integral aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: