image
Sursa foto: captură video

Expert, despre decizia CC: „E un scenariu; Unele măsuri sunt de interes politic și s-a evitat discutarea lor în Parlament”

„Carențele din pachetul de legi pentru care și-a asumat răspunderea Guvernul Chicu a reprezentat adevăratul motiv pentru care acesta nu a fost adoptat la nivel de Parlament”, spun mai mulți experți din țară, după ce astăzi Curtea Constituțională a decis suspendarea legii Guvernului Chicu care prevedea ajutoare cetățenilor în situația de criză, deși deputații Platformei DA au contestat doar trei măsuri care nu țineau de sectorul sănătății publice.Guvernul și-a dorit evitarea discuțiilor în Parlament a acestor legi și a răspândirii informațiilor în spațiul public, de aceea s-a mers pe asumare de răspundere”, susține expertul economic Victor Parlicov.

„Era previzibil și face parte dintr-un scenariu bine pus la punct. Există elementul de neconstituționalitate. Pentru a drege busuiocul Curtea Constituțională de fapt i-a oferit Guvernului spațiu până luni să-și rezolve problemele, inclusiv de decizii ilegale. În aceste patru zile, nu exclud că poate să se întâmple chiar mâine seară printr-o decizie a Comisiei Situații Excepționale va fi aprobată o parte din textul acelei asumări de răspundere, și respectiv elementele care țin de combaterea acestei pandemiei vor fi apriobate nu de Curtea Constituțională, ci de decizia acestei comisii”, a declarat expertul Valeriu Negruța ăn cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Potrivit acestuia decizia CC care urmează să fie examinată luni, abea peste patru zile permite Guvernului ca într-un anumit interval de timp să rezolve unele probleme pe care singur le-a creat. Decizia ar conține careva șmecherii și interese politice pe lângă lucrurile bune punctate acolo.

„Această suspendare are și o explicație. CC ar putea să decidă că decizia Guvernului este una neconstituțională. Respectiv CC a oferit astăzi spațiu Guvernului pe de o parte, a dat start unui canibalism politic care a fost pornit de cei de la guvernare, iar luni când CC va lua decizia că acesta este neconstituțională, ne vom trezi că CC este total independentă. Sunt lucruri care urmau să intre în vigoare mai târziu, care să fie discutate și votate în Parlament, nu cum a făcut Guvernul în data de 1 aprilie” susține Negruța.

De aceeași părere este și expertul Veaceslav Ioniță, care spune că măsurile contestate sunt de fapt interese politice care au fost incluse pe ultima sută de metri și care nu își aveau locul lângă celelalte prevederi care vin în folosul cetățănilor pe timp de criză.

„Până acum toate hoțiile de la noi din țară s-au făcut fără această asumare de răspundere. Găselnița aceasta prin asumare de răspundere, despre care noi nu am știut că există așa ceva în Constituția noastră. Acum am aflat că în țara aceasta poți să faci ce vrei fără Parlament. Cele trei măsuri contestate sunt interese politice, exemplul este prevederea cu comercializarea tutunului”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Amintim că pe data de 1 aprilie Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea privind adoptarea unei legi care includea ajutoare pentru mai multe categorii de cetățeni pe timpul stării de urgență declarată în Republica Moldova din cauza Covid-19. La data de 6 aprilie, Dinu Plângău a contestat trei prevederi din legea respectivă care nu „ar fi ținut de sectorul sănătății publice”, și„ anume duty-free, tutun și taxele locale”. Ullterior premierul Chicu a venit cu acuzații în adresa deputaților Platformei. Curtea Constituțională a suspendat legea în deplin chiar dacă deputații Platformei DA au contestat doar trei prevederi din asumarea de răspundere.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: