image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roscovanu

Reacția Procuraturii Generale drept urmare a declarațiilor deputatului Lilian Carp

Reacția Procuraturii Generale drept urmare a declarațiilor deputatului Lilian Carp. Cu referire la declarațiile Deputatului PAS, Lilian Carp, din 12 octombrie 2021, prin care se solicitată autosesizarea Procuraturii Generale și investigarea informațiilor cu privire la pretinsa implicare a ex-procurorilor din Procuratura Anticorupție Roman Statnâi și Viorel Morari în deposedarea de avere a doi oameni de afaceri, Procuratura Generală aduce la cunoștință publicului următoarele:

„1. Circumstanțele respective sunt investigate deja de către Procuratura Generală în cadrul unei cauze penale, începând cu luna februarie 2020. Acestea fiind investigate prin prisma infracțiunilor prevăzute de art. 190 alin. (5) (escrocherie), 324 alin.(3) (corupere pasivă), 325 alin.(3) (corupere activă) , 326 alin. (3) (trafic de influență), 328 alin. (3) (abuz de serviciu) Cod penal.

2. Până în prezent, statutul de învinuit a fost atribuit, de către procurorul de caz, în privința a două persoane. Este vorba despre un cetățean al Federației Ruse și unui ex-procuror, numele cărora la moment nu pot fi divulgate respectând principiile confidențialității urmăririi penale și prezumției nevinovăției.

Totodată, PG precizează faptul că la etapa actuală, sunt efectuate acțiunile necesare de urmărire penală pentru asigurarea cercetării circumstanțelor cazului complet, obiectiv și sub toate aspectele, precum și pentru adoptarea soluției ce va fi determinată de probatoriul administrat”, se arată în nota informativă emisă de Procuratura Generală(PG).

Procuratura își reiterează determinarea și disponibilitatea de a reacționa la orice comunicări apărute în spațiul public despre pretinse infracțiuni, indiferent de statutul persoanelor ce urmează a fi supuse investigațiilor. Totodată, menționăm că respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor va constitui pentru procurori o prioritate.

Amintim că ieri, deputatul Lilian Carp, a solicitat într-un briefing Procuraturii Generale să se autosesizeze în legătură cu investigația efectuată de Jurnal TV, privind acuzațiile aduse de omul de afaceri din Rusia, Evgheni Kheyman foștilor procurori anticorupție din Republica Moldova, Roman Statnâi și Viorel Morari.

Omul de afaceri din Rusia îi învinuiește pe foștii procurori anticorupție din Republica Moldova, Roman Statnâi și Viorel Morari, că i-ar fi fabricat în 2018 un dosar și l-au lipsit de bunuri în valoare de peste 1.800.000 de euro. Reclamantul, Evgheni Kheyman, insistă că totul s-a făcut la comanda a doi mari antreprenori, ambii din anturajul lui Igor Dodon.

comentarii: