image
Sursa foto: Jurnal.md

Vasile Bolea a fost la Curtea Constituțională, după concursul CSM de selectare a judecătorului la CC

Deputatul Vasile Bolea a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru selectarea unui judecător constituțional. Acesta solicită opinia Curții dacă este în drept CSM să numească un judecător constituțional fiind în componență incompletă.

Vasile Bolea precizează că este sub semnul întrebării respectarea întocmai a prevederilor legale în condițiile în care componența CSM nu este deplină, nu sunt numiți membri importanți din partea sistemului judecătoresc, iar unii membri sunt cu mandat expirat.

„În condițiile în care componența nu este deplină, nu sunt numii unii membri judecători, iar deciziile se iau cu o majoritate simplă, atunci este posibil ca deciziile să fie luate în mare parte de membrii non-judecători numiți de Parlament. În cazul în care unele decizii importante, precum numirea judecătorului la Curtea Constituțională, rămâne la discreția membrilor CSM numiți de legislativ, atunci este afectat echilibrul de forțe și principiul separației puterilor în stat”, precizează parlamentarul în sesizarea sa.

Curtea Constituțională are șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistratului.

Mandatul unui judecător desemnat de CSM a rămas vacant ca urmare a decesului lui Eduard Ababei. La concursul desfășurat de CSM în martie 2021 s-a înscris și Vasile Bolea, care făcea parte la acea vreme din fracțiunea Partidului Socialiștilor, transmite IPN. Dat atunci concursul a fost anulat.

Amintim că noua componență a CSM a selectat-o în calitate de judecător constituțional pe Viorica Puica, președintă interimară a Curții Supreme de Justiție. Ieri, magistrata a depus jurământul în fața președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: