image
Sursa foto: jurnal.md

Declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, catalogate drept „un atentat la suveranitatea RM”

Declarațiile scandaloase făcute în cadrul briefingului din 20 aprilie de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în adresa președintelui Republicii Moldova, pot fi considerate un atentat la suveranitate și independența Republicii Moldova. De această părere sunt istoricii Sergiu Musteață, Ion Varta și profesorul în drept constituțional, Alexandru Arseni.

Cei trei invitați în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV au condamnat declarațiile scandaloase făcute de Maria Zaharova și au declarat că Republica Moldova trebuie să ia măsuri urgente în acest sens.

„Este încă o dovadă a unui dezmăț total și considerare că lor li se permite tot. Este un atac asupra suveranității, indepedenței statului și încălcarea în mod flagrant și conștient a normelor Dreptului Internațional. Această declarație este politica statului, a guvernării în frunte cu șeful statului. Este un temei pentru a înainta o procedură penală la Tribunalul Militar de la Haga”, a afirmat profesorul Alexandru Arseni.

Istoricul Ion Varta a opinat că aceste declarații sunt grave și atentează la independența Republicii Moldova.

„Este grav. De fapt sunt profilate amenințări la adresa unui stat suveran. Este o ingerență gravă, un dictat din afară cu o amenințare gravă. După aceste amenințări trebuie să înțelegem că urmează să fim sancționați. Este un atentat la independența și suveranitatea unui stat cum este Republica Moldova”, a menționat Ion Varta.

Iar istoricul Sergiu Musteață a declarat că: „Este o lipsă de respect, ceea ce demonstrează că ei nu s-au detașat de mentalitatea imperialistă, ne tratează ca subalterni, ca o regiune marginală și încearcă să ne de-a lecții de viață. Și nu este prima dată. Amintiți-vă că, cu diferite ocazii tot ne-au dat din deget, uneori ne-au trimis și reprezentanți fie din Duma de Stat, din Guvern. Republica Moldova trebuie să demontreze o verticalitate, un curaj și să spună că trebuie tratați de la egal, la egal. Este o implicare în treburile statului. Rusia nu are nicio treabă cu deciziile de ordin politic de la Chișinău”.

Amintim că după asemenea afirmații ambasadorul Federației Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov a fost convocat pentru „limbajul inacceptabil” folosit de purtătoarea de cuvânt a Ministerului Rus de Externe.

Noutăţile partenerilor

comentarii: