image
Sursa foto: presedinte.md

Ambasadorul Rusiei în RM, convocat pentru „limbajul inacceptabil” al purtătoarei de cuvânt a MAE rus în adresa Maiei Sandu

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat act de declarația reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, făcută în cadrul briefingului din 20 aprilie, prin care se menține retorica neconstructivă și inacceptabilă la adresa Președintelui Republicii Moldova, iar evenimentele istorice sunt instrumentalizate în scopuri de propagandă.

Dat fiind limbajul inacceptabil utilizat în adresa șefei statului din partea reprezentantului oficial al diplomației ruse, MAEIE a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.

„Recomandăm Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse să ia cunoștință de textul discursului Președintei Maia Sandu, care este accesibil în limba rusă și care nu lasă loc de interpretări: „Хочу особо подчеркнуть: никто и никому не запрещает праздновать девятое мая. Наоборот: мы обязаны помнить о победе цивилизации над фашизмом и нацизмом. Мы обязаны чтить павших и хранить память о главной трагедии двадцатого века - о Второй мировой войне”, menționează Ministerul Afacerilor Externe.

Deciziile adoptate recent în Parlamentul Republicii Moldova reprezintă un drept suveran al țării noastre. Ministerul Afacerilor Externe reiterează apelul către partea rusă de a nu admite ingerința într-un proces democratic, legitim și intern al țării noastre.

Amintim că oficialităţi ruse au reacţionat vehement faţă de interzicerea în Republica Moldova a unui simbol al invaziei Rusiei în Ucraina, după ce preşedinta Maia Sandu a promulgat marţi o lege în acest sens.

Senatorul rus Aleksei Puşkov, şeful Comisiei provizorii a Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) pentru politica informaţională, a ameninţat-o direct pe preşedinta Maia Sandu că ţara sa ar putea sfârşi la "coşul de gunoi al istoriei".

"Ar trebui să fie mai atentă în ceea ce priveşte Rusia şi simbolurile ei, cu atât mai mult cu cât Chişinăul nu poate plăti pentru gazul rusesc", a scris Puşkov pe contul său din Telegram.

Declarații în acest sens au fost făcute și de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Marian Zaharova.

Victoria Surdu

„Înțeleg că și Republica Moldova este sub presiune, dar sunt lucruri care nu pot fi trădate. Aceasta este o adevărată trădare. (…) Asemenea decizii provoacă îngrijorare profundă și indignare (...) Sau vom răspunde. Aceste răspunsuri vor fi dureroase. Nu este alegerea noastră. Nu susținem o asemenea retorică, dar nu vom lăsa fără răspuns declarațiile făcute de autoritățile de la Chișinău”, a menționat Zaharova.

Legea care prevede interzicerea folosirii simbolurilor ce promovează războiul a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Începând din 20 aprilie, toate persoanele care vor purta panglica negru-oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe” sau literele „V” și „Z”, care reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, vor fi amendate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: