image
Sursa foto: moldovanconvention.com

Moldoveni din 18 state ale Americii s-au reunit în cadrul Convenției Moldo-Americane; Ediție specială din Chicago // VIDEO

Peste 350 de conaționali din peste 18 state ale Americii, Canada și Moldova și-au dat întâlnire la cea de noua ediție a Convenției Moldo-Americane care a avut loc la Chicago.

Fiecare ediție a convenției este realizată în diferite orașe ale Americii, însă distanța nu este un obstacol niciodată. Valeria, Alina și Elena participă în fiecare an la convenție. De această dată, au parcurs peste 1.500 de kilometri pentru a ajunge la eveniment.

Ca să ajungă la convenția din acest an, Roman a lăsat treburile pentru câteva zile și a făcut aproape o mie de kilometri până la Chicago.

Originară din Secăreni, Hânceşti, Liuba Sârbu a emigrat împreună cu familia în Canada, în vara anului 2009. Deși de peste un deceniu își construiește viitorul în altă țară, păstrează continuu legătura cu Moldova.

Valentin și Alexandru dețin o afacere în domeniul de logistică și transport la peste două mii de kilometri de Chicago. Unul din subiectele abordate la convenție a fost domeniul în care activează acești tineri.

De la peste 1.500 de kilometri a venit și Irina Ciobanu, pe care ați cunoscut-o în una din edițiile precedente din Cealaltă Basarabie.

Nina Barbaroșu este stabilită la New York de peste 10 ani. Tot de atâția ani nu și-a mai strâns copiii în brațe. Dorul de casă și de cei dragi a determinat-o să vină la Chicago.

Moldovenii din State sunt departe de Moldova, dar au o dorință arzătoare de a contribui la dezvoltarea țării noastre, chiar și de la distanță. Diaspora de peste ocean s-a adunat la Chicago pentru a petrece trei zile printre conaționalii care-și doresc să cunoască din prima sursă despre situația actuală din Republica Moldova. Aici, împreună, caută posibilități de implicare în domeniul afacerilor și în proiecte pentru acasă.

În fiecare an, evenimentul este realizat datorită implicării atât financiare, cât voluntare ale comunității și diasporei de peste ocean. La cea de-a noua ediție, sponsorii convenției au participat la Business forum, unde au adresat întrebări oficialilor din Republica Moldova.

În trei zile de convenție, cei prezenți au discutat despre suportul oferit de SUA pentru Republica Moldova, provocările și oportunitățile din afaceri, logistică și transport, dar și despre implicarea diasporei în diferite proiecte.

Sergiu este stabilit în SUA din 2009. Anul acesta a reușit să vină pentru prima oară la eveniment.

O bună parte din conaționalii stabiliți în SUA au reușit să-și creeze un nume peste ocean și afaceri care au rulaje de milioane. Printre ei se numără și Nick Darman. De mai bine de 5 ani, din dorinta de a-și eficientiza propria companie americană, a conceput un soft pentru a ajuta firmele de logistică și transport să digitalizeze procesul expedierii, gestionării flotei și a contabilității. În prezent, moldoveanul oferă șanse țării din care a plecat și creează parteneriate de afaceri și de conlucrare cu cei care au rămas acasă.

Dornici de a susține comunitatea din America au fost și câțiva conaționali care dețin companii de logistică și transport peste ocean. Ei au decis să devină din concurenți parteneri, și să creeze o asociație pentru un scop comun.

Victor Tipa a venit din Moldova special pentru acest eveniment. Tânărul gestionează o companie de logistică pentru transport în State, dar care activează din Chișinău. Astfel, oferă locuri de muncă moldovenilor, în beneficiul companiilor de transport americane.

La Chicago au fost prezenți și reprezentanți ai guvernării, printre care Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, dar și Sergiu Prodan, ministrul Culturii al Republicii Moldova. La cea de-a noua ediție a Convenție Moldo-Americane a participat și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Sunt stabiliți în Pennsylvania, Ilinois, New Jersey, Nevada sau California, însă fiecare ediție a Convenției Moldo-Americane este pregătită cu multă dedicație de către organizatori, care își propun să dezvolte acest eveniment și să-l desfășoare la cel mai înalt nivel.

La eveniment a fost organizată și o licitație, cu lucruri create în Moldova. Banii adunați din vânzări vor fi folosiți în scopuri caritabile.

Pictorița Vasiluța Vasilache a venit la convenție cu câteva tablouri create pentru licitație. Ea este fondatoarea studioului de creație Cocoșul Roșu, o comunitate care promovează proiectele culturale și servește ca un spațiu alternativ, accesibil pentru artiști sau oameni creativi din țară.

Unul din cele mai emoționante momente ale evenimentului a fost concertul organizat de copiii moldovenilor care locuiesc în SUA. Mulți dintre ei sunt născuți și crescuți peste ocean, însă părinții le transmit mai departe valorile din Moldova.

Cei prezenți nu au ratat șansă de a se cunoaște, dar mai ales de a trăi clipe importante și pline de emoții.

Iuliana și Constantin au venit pentru prima dată la eveniment. Au rămas impresionați de ce au descoperit.

Președinta Maia Sandu a fost impresionată de dorința cu care conaționalii caută modalități de implicare acasă, fie în business, proiecte în localitățile din țară sau evenimente care îi unește pe cei de acasă cu diaspora din State. Pentru cei care promovează cultura, tradițiile și buna imagine a Moldovei peste ocean, președintele a acordat și câteva distincții.

Vitalie Guțu și Vladimir Rebeja sunt stabiliți în America și locuiesc în Denver. Au venit la convenție pentru a-i motiva pe cei din jur cu ideea lor de a se implica și a crea un club de fotbal într-o localitate din Moldova.

În ultima zi a evenimentului se organizează un picnic moldovenesc. Aici, cei prezenți se delectează cu bucate tradiționale ca la mama acasă.

Distanța dintre Moldova și America este uriașă. Pentru decizia de a rămâne peste ocean unii plătesc cu ani și cu dor. Astfel de evenimente sunt o salvare pentru ei.

Deși dorul uneori devine greu de suportat, Nina povestește că indiferent de circumstanțe și greutăți, poartă în inima ei dragostea pentru cei dragi și pentru neam.

Cred în țara din care au plecat și le pasă de situația Moldovei. Își doresc să scoată în evidență lucrurile impresionante și speciale de acasă.

Acești oameni scriu istorie și leagă conexiuni. În timp ce unii vorbesc, ei acționează și creează poduri între cei plecați și cei rămași, iar rezultatele vorbesc de la sine.

Chiar dacă au joburi, responsabilități și multe greutăți, acești moldoveni au găsit timp și ambiție pentru a se uni. Trăiesc visul american, însă pentru el au trecut prin multe provocări și continuă să muncească șapte zile din șapte. Peste multe încercări și timp, au înțeles că la sângele apă nu se face nici chiar la un ocean distanță, iar acasă pot clădi afaceri și contribui dezvoltarea țării lor de suflet.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: