image
Sursa foto: Captură

VIDEO // Deputat PAS: Recean este un candidat pe măsura provocărilor cu care se confruntă astăzi R. Moldova

„Rusia depune eforturi să întreprindă acțiuni subversive care să răstoarne această guvernare prin forță. Este nevoie de un premier cu caracteristici mai apropiate gestionării unor astfel de instituții, iar Dorin Recean este un candidat pe măsura provocărilor cu care ne confruntăm astăzi”. Declarația aparține deputatului PAS Andrian Cheptonar și a fost expusă în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Moderatorul emisiunii l-a întrebat pe deputatul PAS care sunt motivele resetării guvernamentale.

„Natalia Gavrilița a fost numită în calitate de prim-ministru în circumstanțe de pace, atunci când PAS a câștigat alegerile. Ea a gestionat o serie de crize, s-a descurcat bine. La moment, suntem în circumstanțe care au evoluat și Maia Sandu a considerat că este necesară resetarea Guvernului. Motivele pentru care a fost luată această decizie au devenit mai clare astăzi, pentru că până acum se spunea la un nivel mai general că Dorin Recean are și expertiză în domeniul securității. Astăzi, Maia Sandu a venit cu informații care să clarifice aceste lucruri. Gavrilița și-a făcut bine treaba până acum, nu cred că este vorba de o involuție”, a menționat deputatul.

Andrian Cheptonar susține că principala cauză a demisionării Guvernului Gavrilița este securitatea R. Moldova.

„Acum au intervenit alte circumstanțe. Rusia depune eforturi să întreprindă acțiuni subversive care să răstoarne această guvernare prin forță. Este nevoie de un premier cu caracteristici mai apropiate gestionării unor astfel de instituții, iar Dorin Recean este un candidat pe măsura provocărilor cu care ne confruntăm astăzi”, a declarat Cheptonar.

Întrebat dacă candidatura lui Dorin Recean la funcția de prim-ministru este pe măsura așteptărilor și a riscurilor pe care le avem în acest moment în RM, analistul politic Anatol Țăranu, prezent, de asemenea, în platoul emisiunii, a răspuns:

„În aparență da. A fost ministru de Interne, știe cum funcționează Guvernul. (...) Numai că problema Guvernului Recean constă în următoarea - că sursele și timpul sunt foarte limitate. Bănuiesc că Guvernul Recean nu se va deosebi foarte multe de cel al lui Gavrilița. Cred că în unele domenii va înregistra progrese, cum ar fi cel al securității. Guvernul Recean nu va fi o fabrică de miracole. Mă interesează să văd programul de guvernare (...). Cum Guvernul Recean are de gând să obțină un conses relativ în societatea moldovenească privitor la integrarea europeană? Ați văzut cumva în mesajele politice pe care le transmite PAS-ul gânduri despre necesitatea de a obține o majoritate covârșitoare în ceea ce privește integrarea europeană? Eu, nu”.

Astăzi, Maia Sandu a susținut un briefing de presă pe tema securității.

„Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”, a spus președinta.

Amintim că Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia din funcția de premier vineri, 10 februarie. În aceeași zi, Maia Sandu a înaintat candidatura lui Dorin Recean pentru această funcție.

Dorin Recean are 48 de ani și a îndeplinit până acum funcția de consilier prezidențial în domeniul securității, precum și funcția de secretar general al Consiliului Suprem de Securitate. În perioada 2012-2014, a fost ministrul al Afacerilor Interne în Guvernele Filat și Leancă.

Emisiunea „Ora Expertizei” poate fi urmărită integral mai jos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: