image
Sursa foto: jurnal.md

Proiectul de lege al PSRM referitor la ANI va scăpa funcționarii corupți de verificări și sancțiuni

Averile mai multor persoane cu funcții de demnitate publică, inclusiv din rândul autorilor proiectului rușinos de lege, vor scapa de pedepse și investigații din partea inspectorilor ANI, susține Ion Guzun, jurist la Centrul de Resurse Juridice. Guzun ne atrage atenția că în raport lipsesc multe dintre amendamente, la fel nu există expertiza anticorupție.

După amendamentele rușinoase la proiectul de lege nr. 495 din ședința de aseară noaptea a Parlamentului, inspectorii de integritate nu vor mai putea verifica averea funcționarilor deținute până acum ci doar din „funcția deținută”, explică juristul Ion Guzun.

Socialistul Vasile Bolea, unul dintre autorii proiectului a propus ca prescripțiile să fie aplicate în condițiile termenului general de prescripție a răspunderii contravenționale (1 an). Respectiv, nu vor putea fi aplicate interdicții subiectul declarării eliberat sau destituit din funcţie potrivit prevederilor alin.(3)-(5) și decăzut din dreptul de a mai exercita o funcţie publică sau o funcţie de demnitate publică. Proiectul a fost aprobat ieri noaptea, 16 decembrie de către PSRM și Partidul Șor.

Nu au cedat corupții. Funcționarii corupți vor scăpa de verificări și sancțiunile ANI.

După amendamentele rușinoase la proiectul de lege nr. 495 din ședința de aseară noaptea a Parlamentului, inspectorii de integritate nu vor mai putea verifica averea funcționarilor deținute până acum, ci doar „funcția deținută”!

Explic, este suficient un transfer din șef / consilier / deputat / ministru etc dintr-o instituție într-o altă funcție, și ANI nu va mai putea verifica funcțiile anteriore.

A se vedea amendamentele la art. 26 si 32 al Legii nr. 132 cu privire la ANI.

Sunt sigur că vom avea mai multe surprize neplăcute când vom vedea legea publicată.

Cert este că, acum averile mai multor persoane cu funcții de demnitate publică, inclusiv din rândul autorilor proiectului rușinos de lege, vor scapa de pedepse, investigații, ș.a.

Totuși, până acum ANI a avut, probabil, suficient timp pentru a investiga prioritar averile cu adevarat problematice și nu chestiunile minore, între timp, cei corupți sau care corup și-au croit o cale pentru imunitate”, menționează Ion Guzun.

Juristul ne atrage atenția că la moment nu sunt disponibile toate amendamentele.

Pentru cei interesați, citiți raportul Direcției juridice a Parlamentului, pe pagina legislativului.

- Nu există expertiza anticorupție.

- Lipsesc rezultatele expertizelor și cercetarilor efectuate în cadrul elaborării propunerii (să scrie că ei sunt investigați de ANI ).

- Fără consultări publice și sinteza propunerilor”, punctează Ion Guzun.

Amintim că săptămâna trecută, ANI a dat aviz negativ asupra acestui proiect, semnalând consecințele defavorabile și efectele nadorite asupra dosarelor de control aflate, la moment, în derulare la ANI, inclusiv ce ține de aspectele cu privire la sancționarea și aplicarea interdicțiilor, în cazul în care acest proiect va fi adoptat în versiunea propusă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: