image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Autoritatea Națională de Integritate, îngrijorată de un proiect controversat al PSRM: Va bloca activitatea inspectorilor ANI

Autoritatea Națională de Integritate își reiterează îngrijorarea față de proiectul de lege elaborat de către un grup de deputați PSRM, prin care se propune modificarea legii cu privire la ANI, proiect deja inclus în agenda ședinței de astăzi a Parlamentului.

Săptămâna trecută, ANI a dat aviz negativ asupra acestui proiect, semnalând consecințele defavorabile și efectele nadorite asupra dosarelor de control aflate, la moment, în derulare la ANI, inclusiv ce ține de aspectele cu privire la sancționarea și aplicarea interdicțiilor, în cazul în care acest proiect va fi adoptat în versiunea propusă.

„Constatăm cu regret că atenționările Autorității față de acest proiect de lege nu a fost luate în considerație, iar modificările propuse vor conduce la blocarea activității inspectorilor de integritate, prin reducerea semnificativă a instrumentelor anticorupție de care dispun și la imposibilitatea realizării pe deplin a misiunii Autorității”, se spune într-un comunicat de presă emis astăzi de ANI.

Potrivit proiectului propus de PSRM, procedura de control averii și intereselor personale va fi condiționată prin a fi efectuată în termen de cel mult un an de la încetarea funcției sau mandatului.

ANI atrage atenția că astfei controlul se va diminua substanțial ca perioadă de evaluare, iar Autoritatea nu va putea constata averile nejustificate admise în calitate de subiect al declarării, dacă a expirat termenul de mai mult de un an de la încetarea funcției/mandatului. Tot aici, eventual sunt create premisele necesare ca, subiecții declarării să migreze artificial dintr-o funcție în alta pentru a beneficia vicios de acest termen de decădere de 1 an.

Totodată, deputații PSRM propun ca acele controalele inițiate de Autoritate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, continuă potrivit prevederilor legii noi.

„Reglementarea propusă este una care afectează grav procedurile de control aflate în derulare și semnifică încetarea a o serie de proceduri inițiate în privința înalților demnitari, printre care și deputați. Or, se creează impresia că unii din semnatarii inițiativei legislative ar putea fi interesați în promovarea proiectului respectiv, pentru a le fi încetate procedurile de control iar în cazul altora – de a nu fi inițiate proceduri de control, admițând în cazul dat și o eventuală încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese”, se spune în avizul ANI.

Iată care sunt deputații care și-au pus semnătura pe acest proiect de lege: Anatolie Labuneţ, Nicolae , Pascaru, Alexandr Suhodolski, Alexandru Jolnaci, Oleg Savva, Vitalii Evtodiev, Gheorghii Para, Grigore Novac, Adrian Lebedinschi, Alla Dolinţă și Fiodor Gagauz.

Citeşte mai mult despre

ANI

comentarii: