image
Sursa foto: privesc.eu

LIVE: Curtea Constituțională continuă examinarea sesizării Guvernului privind verificarea legalității Partidului Șor

UPDATE 10:15 // Ședința a început cu audierea reprezentanților Guvernului care solicită declararea neconstituționalității Partidului Șor.

În sesizarea Guvernului depusă la Curtea Constituțională se mai spune că Partidul Șor ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar reprezenta interesele Federației Ruse în Republica Moldova.

„Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite ale Americii a comunicat despre unele măsuri ce vizează corupția și operațiunile de influență malignă ale Kremlinului în Republica Moldova din partea reprezentanților Partidului Șor. Prin urmare, în lumina principiilor nominalizate și în condițiile cadrului normativ se poate concluziona că activitatea partidului poate fi încetată prin declararea neconstituționalității acestuia, dacă prin acțiunile partidului se aduc prejudicii grave pluralismului politic sau principiilor democratice fundamentale”.

La Curtea Constituțională continuă ședința privind examinarea sesizării Guvernului care a cerut verificarea constituționalității Partidului Șor.

În cadrul ședinței de ieri, apărătorii Partidului Șor au cerut recuzarea președintelui Înaltei Curți, Nicolae Roșca. Avocații lui Șor l-au învinuit pe Roșca că ar fi apropiat de actuala guvernare. Demersul le-a fost respins.

Tot ieri, apărătorii Partidului Șor au cerut ieri audierea martorilor în acest caz. Este vorba despre mai mulți deputați PAS, printre care Olesea Stamati și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Reprezentanții formațiunii au mai cerut audierea premierului Dorin Recean, a președintelui Maia Sandu, dar și a deputaților Partidului Șor, Marina Tauber și Reghina Apostolova. Totodată, apărătorii Partidului Șor au solicitat efectuarea unei expertize judiciare independente internaționale care să arate dacă formațiunea a îndemnat la violențe.

Avocații care reprezintă Guvernul au considerat însă că aceste cereri sunt neargumentate și că se urmărește scopul de a tergiversa examinarea cauzei. În final, după ultima rundă de deliberări, plenul Curții a respins mai multe demersuri, iar soluționarea celorlalte solicitări depuse de avocații Partidului Șor a fost amânată.

Verificarea constituționalității formațiunii politice, care ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept, a fost inițiată în toamnă de Guvern, care a aprobat un proiect de hotărâre.

La solicitarea Chișinăului, Comisia de la Veneția s-a expus, pe 19 decembrie trecut, cu privire la constituționalitatea scoaterii în afara legii a Partidului Șor. „Statul nu este privat de dreptul de a reglementa activitatea partidelor politice, de a le interzice sau de a introduce alte măsuri restrictive”, a specificat Comisia de la Veneția.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: