image
Sursa foto: privesc.eu

Soarta Partidului „Șor”, la Curtea Constituțională: Ședința a fost amânată până mâine la solicitarea avocaților

UPDATE 16:45 // Ședința Curții Constituționale privind examinarea sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Șor a fost amânată până mâine, 11 mai, la ora 10:00. Și asta după ce reprezentanții formațiunii au cerut amânarea pentru a face cunoștință cu materialele aduse de reprezentantul Guvernului.

După deliberări, plenul Curții a anunțat că a respins mai multe demersul prin care reprezentanții Partidului Șor au cerut amânarea ședinței pentru asigurarea participării la ședință a Marinei Tauber.

Soluționarea celorlalte demersuri depuse de avocații Partidului Șor au fost amânate. Este vorba de invitarea privind audierea în proces a martorilor și a altor „persoane relevante cauzei” după audierea părților. A fost amânată și soluționarea demersului privind numirea unei expertize independente după audierea părților

UPDATE 16:04 // Judecătorii Curții s-au retras, din nou, pentru deliberări.

UPDATE 15:53 // Avocații Partidului Șor au solicitat audierea primelor persoane în stat, a președintelui Maia Sandu, a premierului Dorin Recean, precum și a speakerului Igor Grosu.

În demers mai este solicitată audierea următorilor oficiali: Ana Revenco, Natalia Gavrilița, Mihail Popșoi, Sergiu Litvinenco, Andrei Spânu, Dumitru Alaiba, Olesea Stamate, Lilian Carp, Radu Marian, Oazu Nantoi, Adrina Cheptănari, precum și alți deputați PAS.

Totodată, apărătorii formațiunii solicită efectuarea unei expertize judidicare independente internaționale care să demonstreze dacă Partidul Șor a îndemnat la violențe.

De cealaltă parte, avocații care reprezintă Guvernul consideră că aceste demersuri sunt neargumentate și că se urmărește scopul de a tergiversa examinarea cauzei.

UPDATE 15:00 // Demersul privind recuzarea lui Nicolae Roșca de la examinarea cauzei a fost respins. Ședința continuă.

UPDATE 13:30 // Curtea s-a retras pentru deliberări, pentru a examina cererea de recuzare a lui Nicolae Roșca.

UPDATE 11:45 // Demersul depus de Partidul Șor privind examinarea publică a unor materiale video prezentate de formațiune în cadrul cererii de recuzare a judecătorului Nicolae Roșca a fost admis.

UPDATE 11:04 // Avocații Partidului Șor solicită recuzarea judecătorului constituțional Nicolae Roșca, președinte al Curții Constituționale, invocând „legătura politică” pe care ar avea-o cu PAS și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. De cealaltă parte, reprezentanții Guvernului consideră că cererea nu este argumentată.

„Multe din cele invocate sunt cunoscute publicului. Că am fost avocat al doamnei Maiei Sandu, este adevărat, am fost avocatul dumneaei într-un proces de apărare a onoarei și demnității intentat împotriva lui Ilan Șor”, a menționat Nicolae Roșca.

UPDATE 10:45 // Judecătorii CC au respins demersul înaintat de avocații lui Șor cu privire la verificarea împuternicirilor reprezentanților Guvernului.

Știrea inițială

Curtea Constituțională se întrunește astăzi în ședință publică pentru a examina sesizarea Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Șor. Ședința va începe la ora 10:00.

Verificarea constituționalității formațiunii politice, care ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept, a fost inițiată în toamnă de Guvern, care a aprobat un proiect de hotărâre.

La solicitarea Chișinăului, Comisia de la Veneția s-a expus, pe 19 decembrie trecut, cu privire la constituționalitatea scoaterii în afara legii a Partidului Șor. „Statul nu este privat de dreptul de a reglementa activitatea partidelor politice, de a le interzice sau de a introduce alte măsuri restrictive”, a specificat Comisia de la Veneția.

Noutăţile partenerilor

comentarii: