image
Sursa foto: Jurnal TV

De ce RM nu poate să plafoneze prețurile la alimente? Expert: „Micșorarea TVA-ului nu poate diminua prețurile de import”

Plafonarea prețurilor la produsele alimentare pe modelul Poloniei, care a redus la zero TVA-ul la alimente, sau al Ungariei, care a plafonat prețurile la toate alimentele, nu este realizabilă și în cazul Republicii Moldova. Explicația acestei imposibilități a fost lansată în platoul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Dezbaterea privind plafonarea prețurilor la produsele alimentare este una tot mai des întălnită în spațiul public nu doar din Republica Moldova, dar și în mai multe țări europene. Totuși, unele voci locale pretind că Republica Moldova are nevoie de această măsură în condițiile unei rate inflaționiste mai înalte decât cea din UE, în timp ce reprezentanți ai guvernării au remarcat imposibilitatea aplicării plafonării în țara noastră.

Potrivit expertului în economie Alexandru Fală, plafonarea prețurilor ar crea dificultăți pentru formarea bugetului de stat și ar fi o măsură care nu ar avea cum să controleze prețurile la produsele de import.

„În primul rând, trebuie să înțelegem următorul lucru: avem bugetul și majoritatea încasărilor în buget, care sunt din taxele indirecte, în mare parte din taxele pe valoare adăugată (TVA). Acum, ne așteaptă sezonul rece și ne așteaptă indexarea pensiilor din anul următor, care va trebui făcută cu 25-30%. Și, în această situație, dacă reducem TVA-ul, nu avem cum aduna banii. În al doilea rând, un moment la fel de interesant care ar trebui să ne preocupe este dacă micșorăm TVA-ul, acest lucru va opri oare creșterea prețurilor la produsele importate? Nu prea cred”, a explicat Alexandru Fală, directorul programului „Macroeconomie, prognoze și modelare economică”.

Acesta adaugă că, în cazul Republicii Moldova, măsura ar fi una mai mult populistă și politică, valabilă doar pentru o foarte scurtă perioadă. Faptul că majoritatea produselor din RM se importează, iar, în plan extern, prețurile au crescut dramatic, plafonarea prețurilor nu face decât să demonstreze inutilitatea.

„Plafonarea prețurilor este o măsură care poate avea doar un impact politic de scurtă durată prin acumularea unui scor electoral mai mare și nu poate schimba semnificativ tendințele inflanționiste. Or, din păcate, cauza principală a inflației din Republica Moldova sunt anume prețurile de import și nu putem să negăm acest lucru”, a adăugat expertul economic.

Noutăţile partenerilor

comentarii: