image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Noi detalii despre tragedia din parcul „Alunelul”: Ceban spune că de vină e și Agenția de Mediu, și „Spații Verzi”

Întreprinderea „Spații Verzi” a solicitat încă în luna septembrie 2021 o autorizație pentru defrișarea și curățarea mai multor copaci, inclusiv din parcul „Alunelul”, însă aceasta a fost oferită abia peste 5 luni. Despre aceasta a vorbit primarul capitalei, Ion Ceban, în cadrul unei conferințe de presă.

Autorizația de mediu solicitată de „Spații Verzi” în septembrie 2021, ar fi venit abia în februarie 2022, peste cinci luni, iar din cauza începutului perioadei de înverzire din martie-aprilie, procesul a fost iarăși tergiversat.

„Spații Verzi a solicitat în luna septembrie 2021 defrișarea și curățarea mai multor copaci de pe teritoriul Chișinăului, inclusiv din parcul „Alunelul”. Autorizațiile de mediu au fost eliberate abia în luna februarie 2022, deci peste 5 luni de zile. Între timp, până au venit autorizațiile de mediu, toate adresele, la care au fost marcați copaci care prezintă pericol au devenit prioritare”, a spus Ceban.

O mare parte din vină, așadar, o poartă Agenția de mediu, care a emis tardiv autorizația, crede edilul.

„Ulterior, au început lucrările de defrișare inclusiv în parcul „Alunelul”. Însă cei de la Spații Verzi au menționat că odată cu debutul perioadei de înverzire, în martie-aprilie, defrișarea devine un proces mai complicat. Și, tot potrivit acestora, dacă autorizația de mediu ar fi fost eliberată în decurs de 10-15 zile, o lună chiar, acest incident ar fi putut fi evitat”, mai adaugă Ceban.

Totuși primarul nu consideră plauzibile explicațiile celor de la Spații Verzi.

„Cei de la Spații Verzi au motivat mai multe circumstanțe, au fost mai multe argumente pe care nu le calific coerente în acest sens. Nu există nicio explicație plauzibilă în acest sens, viața omului nu se întoarce. Comisia a notat că pe caz nu a identificat elemente de rea-credință sau rea-intenție din partea directorului Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, a mai spus primarul capitalei.

Ion Ceban a mai spus că șeful de la Spații Verzi, Serghei Carp, va fi eliberat din funcție, dar și că va solicita demisia in corpore a conducerii Agenției de Mediu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: