image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Deputat PAS, despre anunțul SIS privind destructurarea unei rețele de agenți ruși: Sperăm că acesta e doar începutul

Este încurajator că SIS a identificat o parte mică din agentura rusească care activează de ani buni pe teritoriul RM, dar sperăm că acesta este doar începutul, deoarece cu siguranță rețeaua rusească nu se limitează doar la acești agenți. Declarații în acest sens au fost făcute de deputatul PAS, Dan Perciun, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Întrebat de ce abia acum SIS a anunțat că a destructurat o rețea de agentură care activa la comanda FSB împotriva securității Republicii Moldova, deși se știe că agenții ruși activează de ani buni pe teritoriul RM, deputatul Dan Perciun a menționat că este „încurajator” acest fapt și că are speranța că vor urma și alte cazuri.

„Este încurajator că SIS a identificat o parte mică din agentura rusească care cu siguranță activează aici de ani buni de zile. S-au acumulat suficiente probe ca dosarul de trădare de patrie să reziste în instanța de judecată. Asta este de apreciat și în același timp am așteptarea că acesta este doar începutul pentru că am toată certitudinea că rețeaua rusească din RM nu se limitează doar la una sau două persoane”, a spus Dan Perciun.

Deputatul a mai adăugat că suma anunțată de SIS în cadrul acestui dosar, de jumătate de milion de euro, este cu siguranță o sumă mică în raport cu volumul de bani puși la dispoziția diverselor forțe destabilizatoare din RM.

„Să ne amintim doar în dosarul finanțării ilegale a fostului partid Șor, au fost confiscați 10 milioane de lei, nemaivorbind de documentarea a peste 100 de milioane de lei și, probabil, cheltuielile totale ale acelui partid s-au ridicat la peste un miliard de lei în ultimii doi ani. E un început rezultatul anunțat de SIS și în același timp e descalificant că politicieni din RM au relații strânse cu agenți FSB și cu persoane care au și fost sancționate de SUA. În opinia mea aceasta reprezintă trădare de patrie și acțiuni asumate împotriva intereselor naționale ale RM. Sper că cetățenii noștri vor sancționa în primul rând politic aceste personaje”, a spus Dan Perciun.

Dinu Plângău, liderul Platformei Demnitate și Adevăr a adăugat că dacă nu vor fi luate măsurile necesare, un scenariu cu implicarea banilor externi, de proveniență dubioasă, ne-ar putea aștepta și la viitoarele alegeri locale.

Precizăm, că la începutul acestei săptămâni, directorul SIS, Alexandru Musteața a anunțat că a fost destructurată o rețea de agentură care activa la comanda FSB împotriva securității Republicii Moldova a fost destructurată. Cauza penală pentru trădare de patrie și spionaj a fost trimisă în judecată. Potrivit șefului SIS, începând cu anul 2020, cetățenii ruși Iurie G. și Vadim I., sub comanda FSB, identificau și recrutau cetățeni ai Republicii Moldova, astfel constituind o rețea de agentură pe teritoriul țării noastre.

Emisiunea „Secretele puterii” poate fi urmărită integral mai jos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: